Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μετά την μέθη του success story

του Γιώργου Γιαννούλη-Γιαννουλόπουλου*

Τι ακολουθεί την μέθη του success story;
Oskar Herrfurth/Οι περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν
Διαβάστε με προσοχή τα νούμερα και θα το καταλάβετε αμέσως.

Η Τρόικα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό άνοιγμα θα είναι 2-2,5 δις. Η Κυβέρνηση δεν αρνείται ότι θα υπάρξει έλλειμα πέρα από τα προβλεπόμενα στο μεσοπρόθεσμο, αλλά μιλάει για 700-800 εκατομμύρια κι αρχίζει το ίδιο παραμύθι, από το οποίο αυτοσυντηρούνται:
Δεν θα μειώσουμε άλλο τις συντάξεις και δεν θα αυξήσουμε τους φόρους αλλά θα βρούμε τρόπο στις χίλες και μια νύχτες της "φοροδιαφυγής", να τους ρημάξουμε στα πρόστιμα και στις "εφαρμογές" των νόμων, ε κάτι θα αρπάξουμε, μια νύχτα ακόμη θα κερδίσει η Σεχραζάντ με το κεφάλι πάνω τους ώμους της.
Σταχυολογώ από τις μεθόδους αύξησης των εσόδων:

- "Επίσης, προβλέπεται η επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε όσους εργοδότες δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους (100 εκατ.),"

Δηλαδή τι θα πάρουν από αυτούς που δεν έχουν καν να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων; Οι περισσότερες επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τις εισφορές στο ΙΚΑ δεν έχουν καν να πληρώσουν τους μισθούς. Η αγορά κινείται με κάπου 2-3 μηνών καθυστέρηση πληρωμών μισθοδοσίας σε πάρα πολλές επιχειρήσεις. Αυτοί δεν πληρώνουν και το ΙΚΑ. Αν εισπράξουν βιαίως τα χρεωστούμενα στο ΙΚΑ: Είτε θα τους κλείσουν τελείως οπότε δεν θα εισπράξουν τίποτε και θα χάσουν και όσα οφείλονται και θα πρέπει να πληρώσουν και αρκετά επιδόματα ανεργίας παραπάνω. Είτε θα αναγκαστούν να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι να φτάσουν τους 6 μήνες απλήρωτοι. Πολύ ωραία λοιπόν.

- "Απευθείας αναγραφή από τα Ταμεία στη φορολογική δήλωση του ποσού της σύνταξης (80 εκατ.) "

Διερωτώμαι αν αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις που δεν τις αναγράφουν στις δηλώσεις τους. Αν σημαίνει αυτό και ξέρουμε και το ποσό, πάει να πει ότι ξέρουμε ποιοι και πόσοι είναι. Αλλιώς πώς το υπολόγισαν; Και αν ξέρουν γιατί δεν τους έχουν πιάσει;

- "Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης στον ΟΑΕΕ (100 εκατ.), "

Τι εννοεί ο ποιητής; Πως θα διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση του ΟΑΕΕ (ενός ταμείου που έχει φαληρίσει και δεν πληρώνει πλέον τίποτε στους ασφαλισμένους του και τυς εμποδίζει να εργαστούν επιπλέον); Θα περάσει κανένα νόμο όπου θα γίνουν υποχρεωτικά όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες; Θα τα πάρει από τους άνεργους με το μπλοκάκι (την μεγαλύτερη κρατική φορολογική αλητεία); Θα βρέξει νέους επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ; Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση.

- "συμψηφισμός των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις εισφορές που δεν καταβάλλονται στον ΟΓΑ (80 εκατ.)"

Χωρίς σχόλιο.

- "είσπραξη εισφορών από επικουρικά (ΕΤΕΑ) και εφάπαξ μέσω ΑΠΔ από την 1η Δεκεμβρίου (130 εκατ.)"

Αλλο μυστήριο. Πώς η είσπραξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και αφορά κύρια το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα αυξήσει τα εσοδα; Κάποιοι φορείς δεν τα πληρώνουν αυτά; Και εφάπαξ; Ποιο εφάπαξ; Δεν είναι κυρίως το στενό Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο που πληρώνει για το εφάπαξ των υπαλλήλων του; Αρα είναι το Δημόσιο που δεν πληρώνει στο Δημόσιο; 
Και αν πληρώσει πως θα ...μειωθεί το έλλειμμα; 
Η είναι άλλα 130 εκατομμύρια από τον ιδιωτικό τομέα που απλά δεν μπορούν να πληρωθούν από τους μη έχοντες και τους χρεοκοπημένους;

- "το σκέλος των φορολογικών εσόδων η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Η τρόικα αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει τρία επιχειρήματα για να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας ότι οι προβλέψεις είναι ασφαλείς. Αφορούν: α) Την καλύτερη απόδοση του φετινού προϋπολογισμού κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ όσον αφορά τα έσοδα από ληξιπρόθεσμα χρέη και ελέγχους"

Αρα έχει μείνει κάτι για του χρόνου; Πού το ξέρουν και το υπολόγισαν κιόλας;

- "β) την επιβράδυνση της ύφεσης και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ"

Αυτό είναι το πετυχημένο αστείο. Με τους νέους φόρους και τις επιβαρύνσεις που προαναφέρθηκαν καθώς και με την θεαματική αύξηση της αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας της λειτουργίας του κράτους την οποία ομολόγησε προχτές ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός κ. Μητσοτάκης (εν συντομία "δεν καταφέραμε και τίποτε" είπε ο κ. υπουργός) αναμφίβολα θα θα επιστρέψουμε σε θετικότατη ανάπτυξη του ΑΕΠ πολύ-πολύ σύντομα...

- "γ) τη διεύρυνση των ελέγχων σε υπεράκτιες εταιρείες, εξελιγμένου τύπου διασταυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία και εντατικοποίηση των ελέγχων."

Αντε πάλι....

- "Με αυτά τα επιχειρήματα το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να πείσει την τρόικα ότι θα διασφαλιστεί η είσπραξη τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ."

Καλή τους τύχη λοιπόν να ευχηθούμε και ο θεός μαζί τους.

Το καλύτερο για το τέλος όπως πάντα και αφορά τις δαπάνες των οποίων τα περιθώρια μείωσης είναι φυσικά όπως πάντα πάρα πολύ περιορισμένα.

- "2. Δαπάνες. Τα περιθώρια είναι περιορισμένα και η κυβέρνηση προσβλέπει σε εξοικονόμηση ποσού ελαφρώς υψηλότερου των 100 εκατ. ευρώ μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και του μισθολογικού πλαφόν σε όλες τις ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα, προωθείται και η περαιτέρω περιστολή δαπανών διαφόρων φορέων του Δημοσίου, ενώ θα ενταθεί και η προσπάθεια κατάργησης – συγχώνευσης των φορέων του Δημοσίου."

Ολα μικραίνουν σε αυτό τον τόπο, έχουν μικρύνει και λιγοστέψει οι κάτοικοι, έχουν μικρύνει οι αμοιβές, κοντεύει να μικρύνει ο τόπος ο ίδιος. Όλα  εκτός από τις δαπάνες του κράτους που τον κατέχει. Αυτές δεν μπορούν να μικρύνουν.
Προσοχή: απο τα 2,5 δις που λείπουν συνολικά μόνο 100 εκατομμύρια έχουν γενικόλογο στόχο ναι μειώσουν από δαπάνες, κλείσιμο φορέων εξορθολογισμό και μείωση των περιττών. 100 αόριστα εκατομμύρια από από την περικοπή των δαπανών ενός Κράτους που (ομολογημένα) από τον αρμόδιο υπουργό "δεν λειτουργεί" .
100 εκατομμύρια σύνολο, με την επιβολή πλαφόν στο άνω μέρος των αμοιβών - Αυτό ίσως σημαίνει πλαφόν σε υπερ-αμοιβές μεσαίου και χαμηλού δυναμικού με υπερεπιδόματα και υπερωρίες αλλά σημαίνει και μείωση αμοιβών σε θέσεις ευθύνης. Το δεύτερο οδηγεί σε απώλεια στελεχών και κινήτρων για τις θέσεις ευθύνης, ενώ συντηρεί και εντείνει άλλα "κίνητρα" για τις θέσεις αυτές.

Πουθενά συζήτηση για τον εξορθολογισμό των αμοιβών. 
Καμία πρόβλεψη σύνδεσης αμοιβής παραγωγικότητας/αξιολόγησης, κατάργησης άχρηστων κρατικών δραστηριοτήτων, εξορθολογισμό της λειτουργίας με αντίστοιχη εξοικονόμηση αριθμού υπαλλήλων.

Τ'είχες Γιάννη μ' ; τ'είχα πάντα..
Δυστυχώς μετά το μεθυστικό success story έρχεται το καθόλου ευχάριστο hungover, το ατέλειωτο ελληνικό ξενέρωμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU