Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο Ξαφνικός Θάνατος του ασφαλιστικού και ο Γ. Βρούτσης σε ρόλο Terminator...

Μέσα στην απελπισία για έσοδα, ειδικά για τα χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία, οι φωστήρες της κυβέρνησης Γ. Βρούτσης και Γ. Στουρνάρας (με εντολή Σαμαρά πάντα...) κατέληξαν στο απόλυτο μέτρο: "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι".
Τα άδεια ασφαλιστικά ταμεία σε ένα αναδιανεμητικό (και όχι κεφαλαιοποιητικό) σύστημα σαν το δικό μας αναμένουν τις εισφορές των ασφαλισμένων για να πληρώσουν τις συντάξεις.  Ούτε κουβέντα πια για "αποθεματικά" (που ληστεύτηκαν από το κράτος με το κούρεμα των ομολόγων τους). Και η κρατική επιδότηση από τον προϋπολογισμό είναι κάθε χρόνο και λιγότερη, λόγω μνημονίου (για τα ευγενή ταμεία όχι τόσο, αλλά αυτή είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα για το ελληνικό πελατειακό σύστημα).

Μένει έτσι -για να μην μειωθούν οι συντάξεις- η τρέχουσα είσπραξη εισφορών: αλλά από που;  

Εδώ έχουμε κάθετη μείωση και του αριθμού και του ποσού των εισφορών λόγω αύξησης της ανεργίας στο 28% και μείωσης του κατώτατου μισθού (ΙΚΑ), αλλά ταυτόχρονα και την αδυναμία όσων μικρομεσαίων παραμένουν ενεργοί να ανταποκριθούν λόγω ύφεσης στην ίδια τους την αυτασφάλιση (ΟΑΕΕ).
Αλλά οι υπουργοί εργασίας και οικονομικών βρήκαν την ...λύση (πάντα "με εντολή Σαμαρά"): εξοντωτικά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία (δεν έχει σημασία πόση, πότε και γιατί, αρκεί να "βεβαιωθεί"): 10.550 € το κεφάλι (από 500). Λέγεται και Ξαφνικός Θάνατος ή Game Over για την μικρομεσαία επιχείρηση! 
Ζητείται λοιπόν από τον Σεπτέμβριο, ένα ποσό ίσο με το ετήσιο εισόδημα για πολλούς ή περίπου το μισό για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες, για μια παράβαση που γνωρίζει η κυβέρνηση πως είναι πια συχνά, σχεδόν ανάγκη επιβίωσης και όχι επιλογή για την μικρή επιχείρηση που δουλεύει που και που αλλά και τον εργαζόμενο που θα κάνει επίσης κάνα μεροκάματο επίσης που και που. 

Όταν το "πάρτι" στην ατμομηχανή της οικονομίας μας, οικοδομή, λόγω ολυμπιακών αγώνων, φούσκας του χρηματιστηρίου κλπ ήταν στο φόρτε του, κανένας έλεγχος δεν γινόταν στα εργοτάξια όπου οι ανασφάλιστοι μετανάστες ήταν το 80% των εργαζομένων και οι ημέτεροι μεγαλοκατασκευαστές απορροφούσαν δάνεια και επιδοτήσεις και θησαύριζαν - τώρα που το κοινωνικό ζήτημα σκεπάζει με την οξύτητά του κάθε πτυχή της καθημερινότητας, οι υπουργοί επικαλούνται την νομιμότητα υποδυόμενοι τους "καλώς τους κι ας άργησαν" Terminator των ...μικρομεσαίων. 
  • Πόσο μακριά βλέπει αυτό το μέτρο; Κάνα δυο μήνες, όσο είναι ο συνήθης προγραμματισμός αυτής της κυβέρνησης-"βλέποντας και κάνοντας". 
  • Τι σημαίνουν τα έσοδα που έχουν προϋπολογισθεί από τα εξοντωτικά αυτά πρόστιμα; Ότι μέσα στον χειμώνα χιλιάδες επιχειρήσεις που ίσως άντεχαν λίγο ακόμη, θα κλείσουν μια ώρα αρχύτερα.
  • Θα εισπραχθούν αυτά τα πρόστιμα; Όχι, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος...
  • Έφερε η απειλή εξόντωσης καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας; Τον Σεπτέμβριο έγινα 60.000 περίπου προσλήψεις υπό τον φόβο του εξοντωτικού προστίμου - όχι τίποτα το σημαντικό βέβαια: για εκ περιτροπής κλπ εργασία. Όμως ο Γ. Στουρνάρας επικαλέστηκε το νούμερο αυτό στην εκπομπή "Ενικός" για να μας πει ότι η ανεργία μειώνεται... 

Το ότι κάποιοι ακόμη θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους -που ήδη δεν "έβγαιναν"- και πολλοί/ές ακόμη θα περάσουν στην ανεργία, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τον υπουργό. Μόνο τα νούμερα (που θα παρουσιάσει στην τρόικα).

Χωρίς μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν γίνεται τίποτα. Και προτάσεις υπάρχουν κοστολογημένες και ριζοσπαστικές. Μόνο που απέχουν από το κρατικιστικό μετασοβιετικό πελατειακό πρότυπο των κυβερνώντων... Παρ΄όλα αυτά έχουν πια γνώση οι φύλακες:
Όσο και αν (αποπειραθεί να) ενοχοποιήσει το πολιτικό σύστημα τους εναπομείναντες εργαζόμενους για την αδυναμία καταβολής των συντάξεων στους υπολοίπους, όλοι γνωρίζουν ποιοι χρεοκόπησαν τα ταμεία αλλά και βύθισαν την χώρα στην επταετή ύφεση. 
Κι αν θέλουν να το παίξουν Terminator στην καμένη ελληνική οικονομική ζώνη ας προσέξουν γιατί ο Ξαφνικός Θάνατος που επιφυλάσσουν για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, μπορεί εύκολα να γίνει μπούμερανγκ για τους εμπνευστές του. 

(του ειδικού μας συνεργάτη)

2 σχόλια:

  1. "Ούτε κουβέντα πια για "αποθεματικά" (που ληστεύτηκαν από το κράτος με το κούρεμα των ομολόγων τους)"

    Κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να παπαγαλίζουμε αυτή τη μ........α.

    Για να εξηγούμαστε :

    1. Οι φορολογούμενοι επιδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου με ποσά πολλαπλάσια του κουρέματος ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.
    Έτσι έχει σχεδιαστεί το ασφαλιστικό στην Ελλάδα.
    Οι νέοι πληρώνουν τους παλιούς με μεσολαβητή το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, που αποφασίζει ποιά νέα κορόιδα θα πληρώσουν μεγάλες εισφορές και ποιοί παλιοί πελάτες θα πάρουν μεγάλες συντάξεις.
    Δεν πρόκειται περί στρέβλωσης του συστήματος. Αυτό ΕΙΝΑΙ το σύστημα και το υποστήριζαν όλοι οι αριστεροδεξιοκεντρώοι μέχρι και χτές, ελπίζοντας ότι θα βάλουν λίγα και θα πάρουν πολλά με τη μεσολάβηση της οικείας συντεχνίας.
    Τώρα που κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να βρούν άλλα κορόιδα για να ληστέψουν διαμαρτύρονται δήθεν γιατί δεν ήξεραν, δήθεν γιατί κατάλαβαν κλπ.
    Θλιβεροί.

    2. Πριν το κούρεμα, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (δηλαδή επιταγές εγγυημένες από το έλληνα φορολογούμενο) συνολικού ποσού μικρότερου από την ετήσια δωρεάν χορηγία του δημοσίου (δηλαδή ταλεφτά που παίρνει η κυβέρνηση απο τον έλληνα φορολογούμενο ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ για να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις προς τους πελάτης της).
    Δηλαδή το κούρεμα των αποθεματικών θα μπορούμε να πούμε ότι αντιστοιχεί με την επιχορήγηση της χρονιάς που έγινε το κούρεμα και να τελειώνουμε.
    Μετά το κούρεμα το δημόσιο (δηλαδή ο φορολογούμενος) παρά το ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ομόλογα, εξακολουθούν να παίρνουν αυτά που τους λείπουν κάθε χρόνο, απο το φορολογούμενο,γιατί απλούστατα η ύπαρξη η όχι των ομολόγων δεν άλλαζε καθόλου την ουσία του προβλήματος. Δηλαδή το γεγονός ότι, κατα το παρελθόν, η εκάστοτε κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τις εισφορές για καταναλωτικές δαπάνες και επιπλέον έδινε υποσχέσεις για συντάξεις που με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν από τις εισφορές.
    Με την σύμφωνη γνώμη όλων όσων υποκριτικά διαμαρτύρονται σήμερα, παριστάνοντας τις παραπλανηθέντες κορασίδες.

    Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων δεν έχει καμμιά σχέση με το πρόβλημα.
    Το ελληνικό κράτος είτε με ομόλογα είτε χωρίς ομόλογα, θα πρέπει να μοιράσει λιγότερα λεφτά (γιατί οι φορολογούμενοι είναι λιγότεροι και φτωχότεροι) σε πολύ περισσότερους συνταξιούχους (η κυβέρνηση εξακολουθεί να βγάζει με πλασματικά χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρώιμους συνταξιούχους όπως πρίν).
    Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ο κάθε γελοίος υπουργός.
    Το σύστημα δεν βγαίνει μαθηματικά.
    Πρέπει να γίνουν πολλά και δυσάρεστα.
    Τίποτα όμως δεν πρόκειται να γίνει όσο κοροιδεύουμε τους εαυτούς μας περιμένοντας μαγικές λύσεις από μαθητευόμενους μάγους.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί τέτοια αντίδραση από τους λάτρεις της ελεύθερης αγοράς, στην όποια προσπάθεια του Βρούτση(υπό το βάρος της τρόικας και την αποφυγή νέων περικοπών) να καταπολεμήσει την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία;
    Μήπως γιατί βολευόντουσαν τόσα χρόνια με το γνωστό σάπιο σύστημα, που ευνοούσε την ασφαλιστική ληστεία;
    Δηλαδή ο εργοδότης βολευόνταν με το πρόστιμο των 500 ευρώ, στα χαρτιά οι εργοδοτικές εισφορές, και φυσικά με την διαπλοκή με τους διεφθαρμένους δημόσιους θεσμούς;
    Δηλαδή τι θέλουν για τον μισθωτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU