Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Πόσο ΠΑΣΟΚ θα είναι η ελληνική "Ελιά";

Η "Ελιά" και το υπαρξιακό δίλημμα της ελληνικής Κεντροαριστεράς

της Αγγελικής Σπανού*
Η εντυπωσιακή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές στην Ιταλία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος αντιμετωπίζεται ως ένας πολύ καλός οιωνός από την «πρωτοβουλία των 58» για την ανασυγκρότηση της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Τρία εκατομμύρια Ιταλοί πολίτες πήγαν στις κάλπες και χάρισαν μια θριαμβευτική νίκη, με περίπου 70%, στον 39χρόνο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι. Κάπως έτσι θα συμβεί και εδώ όταν έρθει η ώρα για την ανάδειξη της ηγεσίας ενός συμμαχικού σχήματος που θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές;
Για να απαντηθεί το ερώτημα, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί άλλου είδους ξεκαθαρίσματα και πρώτα απ’ όλα: Πόσο ΠΑΣΟΚ θα είναι η ελληνική "Ελιά".

Η απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί καθαρά το απόγευμα, στο θέατρο Ακροπόλ*, όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των «58» στην Αθήνα. 
Το «παρών» θα δώσουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όχι όμως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. 
Έχει γίνει φοβερή κινητοποίηση για να μαζευτεί κόσμος και αυτό θα συμβεί, χωρίς να είναι όμως βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει η αυθόρμητη προσέλευση και όχι ο επαγγελματισμός. Κατά τα άλλα, επιχειρείται να βγει από τη μύγα ξίγκι, αν λάβει κανείς υπόψιν το πόση ενέργεια αναλώνεται για να προβληθούν η αναμενόμενη παρουσία του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλου ή του Π. Πικραμένου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν ηχογραφημένα μηνύματα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιου για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς, όπως και του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα. Και οι δύο θα καλέσουν τα κόμματα και τις κινήσεις που κινούνται στην περιοχή της κεντροαριστεράς να ενώσουν τις δυνάμεις τους. 
Το κάλεσμα απευθύνεται πρωτίστως στον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος όμως προχωρά στο δικό του δρόμο. Στο τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και θα επισημοποιηθεί η εκλογική συνεργασία με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Οι πρωταγωνιστές στην "πρωτοβουλία των 58" προσπαθούν να μην εμφανίζεται η κίνηση ως ένα κόλπο της Χαριλάου Τρικούπη για να αποτραπεί ένα εκλογικό Βατερλό του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Ο αρχικός σχεδιασμός έγινε όταν δεν ήταν ορατό το ενδεχόμενο για τριπλές κάλπες το Μάιο και δεν είχε ανοίξει το εσωκομματικό παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ. Εκ των πραγμάτων τώρα παρουσιάζεται ανάγκη επανακαθορισμού της στρατηγικής, αφού πρέπει να γίνει σαφές αν η «Ελιά» προορίζεται μόνο για την ευρωκάλπη ή και για την εθνική κάλπη, αν δεν προορίζεται και για την εθνική κάλπη, πώς θα λειτουργήσει αυτό σε περίπτωση ταυτόχρονων εκλογών, και τι θα συμβεί αν αναπτυχθεί δυναμική διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ τους επόμενους μήνες.
Η αλήθεια είναι πως όσοι κρατούν αποστάσεις από το εγχείρημα ενίστανται κυρίως για το μπέρδεμα μεταξύ "νέου" και "παλιού", βασικά για τον ηγεμονικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ που δεν κρύβεται με τίποτα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Οι απόψεις που συγκρούονται είναι για το αν θα πρέπει η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς να γίνει με τη μορφή «ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι» ή να υπερβεί το κόμμα που κυριάρχησε στη μεταπολίτευση και κατεδαφίστηκε μετά το μνημόνιο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί θέλουν έναν νέο μεταρρυθμιστικό πολιτικό φορέα, βλέπουν θετικά την «πρωτοβουλία των 58», αλλά αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε πρόθεση ψήφου. Απόψε μάλλον θα φανεί πότε θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο της «Ελιάς» αλλά το ζήτημα δεν είναι ο χρόνος, αλλά οι συμμετοχές και οι θέσεις. Θα είναι ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ και φίλων; Θα αναδειχθεί πραγματική ή εικονική ηγεσία του ...
συμμαχικού σχήματος; Θα κατατεθούν προγραμματικές θέσεις; Και αν ναι, θα αποτελούν επαναδιατύπωση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ ή κάτι άλλο;
Στο βάθος της εικόνας υπάρχει ένα δίλημμα: Αν η Κεντροαριστερά, όπως και αν εκφραστεί πολιτικά, μπορεί ή όχι και υπό ποιες προϋποθέσεις να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θεωρεί ως μοναδικό αποδεκτό κυβερνητικό εταίρο τη Νέα Δημοκρατία
Το ΠΑΣΟΚ έχει απαντήσει με έναν τρόπο, η ΔΗΜΑΡ με άλλο τρόπο. Αλλά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούν όλοι με την κεντρική επιλογή, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. 

Υπάρχουν, λοιπόν, φυγόκεντρες τάσεις προς τη μια και προς την άλλη κατεύθυνση αλλά δεν υπάρχει δυναμική συνένωσης των διάσπαρτων δυνάμεων ολόκληρου του χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί λείπει η προσωπικότητα που μπορεί να σκεπάσει τις αδυναμίες/αρρυθμίες, λείπει και το ηθικό πλεονέκτημα λόγω της σκουριάς που έχει αφήσει η πολυετής συμμετοχή στην εξουσία (με τους συγκεκριμένους όρους με τους οποίους αναπτύχθηκε).

*από το tvxs.gr
*το άρθρο αναδημοσιεύεται εδώ, σήμερα μετά την συγκέντρωση στο Ακροπόλ, για ευνόητους λόγους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU