Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Η κεντροαριστερά και το "ηθικό ζήτημα"

Υπάρχει στην κεντροαριστερά "ηθικό ζήτημα"; Υπάρχει και είναι τεράστιο - για όσους δεν στρουθοκαμηλίζουν και δεν οπαδοποιούνται εύκολα. Ένας από αυτούς είναι ο, εκ των 58, Μάνος Ματσαγγάνης, που όπως πάντοτε μιλά με καθαρότητα και μετριοπάθεια: (ΑΣ)

του Μάνου Ματσαγγάνη*

Πόσο πετυχημένη ήταν η εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των 58» στο Ακροπόλ την περασμένη Δευτέρα;
Όχι παρά πολύ – εάν την κρίνουμε με το απαιτητικό μέτρο της ανασύστασης μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης που εκτείνεται από το φιλελεύθερο κέντρο έως τη δημοκρατική αριστερά.
Μάλλον αρκετά – εάν την κρίνουμε με γνώμονα τις θυμωμένες αντιδράσεις όσων πίστεψαν ότι το μέλλον της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας είναι ο μικρός διπολισμός, η άγονη σύγκρουση μεταξύ του παλαιοκομματισμού της ΝΔ και του εθνολαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αυτό το μέλλον μας, ή μάλλον δεν χρειάζεται να είναι. Αρκεί η κεντροαριστερά να ξαναγίνει υπολογίσιμος αντίπαλος.


Πάντως, είναι αλήθεια ότι ένα μέρος της κοινής γνώμης αντιδρά στην προοπτική ανασύστασης της κεντροαριστεράς κυρίως επειδή αισθάνεται απέχθεια προς μερικά από τα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ή και όλα) που ήταν παρόντα στην εκδήλωση. Και απαιτεί να μάθει τι σκέφτονται για αυτό οι «58».
Δεν ξέρω τι σκέφτονται οι άλλοι «57» (αν και μπορώ να φανταστώ). Ευχαρίστως όμως να σας πω τι σκέφτομαι εγώ.


Κατ’ αρχήν, νομίζω ότι το θέμα δεν επιδέχεται υπεκφυγές. 
Η κεντροαριστερά δεν έχει πολύ μέλλον εάν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν

Αυτό σημαίνει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για τη χρεωκοπία της χώρας. Όχι για να γυρίσουμε πίσω. Αλλά επειδή η χρεωκοπία έφερε το Μνημόνιο, επειδή το Μνημόνιο έφερε την βαθιά ύφεση που βιώνουμε τώρα, και επειδή με τις συνέπειες της ύφεσης θα ζούμε αρκετά χρόνια. Δεν θα βγούμε από την κρίση χωρίς να απορρίψουμε την πολιτική κουλτούρα που μας έφερε σε αυτήν.
Πρέπει λοιπόν να παραδεχθούμε ότι παρότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2008-2009 υπήρξε έργο των κυβερνήσεων Καραμανλή, στην πραγματικότητα ήταν οι παθογένειες της υπερεικοσαετούς κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ που επέτρεψαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό να πραγματοποιηθεί, έχοντας προηγουμένως διαβρώσει τις θεσμικές και άλλες αντιστάσεις.
Στη δημόσια συζήτηση αυτές οι παθογένειες ταυτίζονται με το μαύρο χρήμα και τη διαφθορά των πολιτικών. Αυτές είναι δίχως άλλο σημαντικές, επειδή δίνουν τον τόνο του τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια πολιτεία. Στην πραγματικότητα όμως οι παθογένειες πάνε πολύ μακρύτερα. Αυτό που έφερε τη χώρα στην χρεωκοπία (και την κρατά ακόμη βυθισμένη στην ύφεση) είναι η άλωση του κράτους από ιδιωτικά συμφέροντα, δηλ. η ιδιοποίηση δημόσιου χρήματος από ομάδες συμφερόντων για ...
ιδιοτελείς σκοπούς.
Κάπου εδώ η συζήτηση γίνεται άβολη, επειδή το θέμα παύει να προσφέρεται για εύκολη δημαγωγία. 
Το ΠΑΣΟΚ όντως επιδόθηκε σε πελατειακούς διορισμούς, εξέθρεψε συντεχνίες, σπατάλησε δημόσιο χρήμα σε αγορές του αιώνα, πολιτιστικές πρωτεύουσες, ολυμπιακούς αγώνες, φαραωνικά έργα, κοινοτικά προγράμματα. 
Αλλά ούτε η συντηρητική παράταξη (ακόμη και η σημερινή, τουsuccess story) φαίνεται να έχει διδαχθεί τίποτε. Ποιος ξεχνά ότι η ΝΔ είναι πρωταθλήτρια των πελατειακών διορισμών, ποιος δεν βλέπει ότι προστατεύει τις δικές της συντεχνίες, ποιος δεν ανησυχεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις προσφέρουν ευκαιρίες σπατάλης δημοσίου χρήματος και πολιτικής διαφθοράς;
Άλλωστε, όταν οι κυβερνήσεις Σημίτη προσπάθησαν να συμμαζέψουν το κράτος, καταφέρνοντας να μηδενίσουν το έλλειμμα και να σταθεροποιήσουν το χρέος, ποιους βρήκαν απέναντί τους; Μα αυτούς που φωνάζουν σήμερα – και βέβαια ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας θυμηθούμε την ετήσια τελετουργία της καταψήφισης του προϋπολογισμού ως «αντιλαϊκού και αντιαναπτυξιακού» επειδή δεν είχε περισσότερες δαπάνες και λιγότερους φόρους (δηλ. περισσότερα ελλείμματα). Ας θυμηθούμε τη λυσσαλέα αντίδραση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Γιαννίτση και υπέρ των συντεχνιακών προνομίων την άνοιξη του 2001, ή τη μάχη κατά του ΣΔΟΕ και υπέρ των φοροφυγάδων της Ύδρας το καλοκαίρι του 2012. Για να μην μιλήσουμε για τον ενθουσιασμό με τον οποίο έχει αγκαλιάσει απεχθείς εκπροσώπους του προηγούμενου καθεστώτος ή του διεφθαρμένου συνδικαλισμού, κατ’ εξαίρεση παραβλέποντας ότι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (αρκεί να είχαν πρώτα αναβαπτισθεί στην αντιμνημονιακή κολυμβήθρα του Σιλωάμ).
Δεν θα αναφερθώ καθόλου στους Ανεξάρτητους Έλληνες ή στη Χρυσή Αυγή, επειδή θεωρώ ότι είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλάνε για διαφθορά. Αλλά δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι ούτε η ΔΗΜΑΡ απέκλινε από την πεπατημένη στους λίγους μήνες που συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση. 
Ο διαβόητος κανόνας του «4-2-1» (δικής της έμπνευσης, όπως πληροφορηθήκαμε) αντί να σταματήσει τους πελατειακούς διορισμούς τους νομιμοποίησε εφαρμόζοντας σύστημα απλής αναλογικής, οικοπεδοποιώντας το κράτος αντί να το εξυγιάνει. Ο υπουργός δικαιοσύνης (επίσης δικής της υπόδειξης) πολιτεύθηκε ως υπουργός δικαστών και δικηγόρων. Για να μην μιλήσουμε για τους χειρότερους εκπροσώπους του αυριανού λαϊκισμού τους οποίους φιλοξένησε στα ψηφοδέλτιά της.
Όλοι ένοχοι = κανένας ένοχος; Κάθε άλλο. 
Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η διαφθορά, η πελατειακή πολιτική και η υπόθαλψη ομάδων συμφερόντων δεν περιορίζονται στο ΠΑΣΟΚ και δεν θα εξαλειφθούν εάν αυτό κάποτε εκλείψει. Θα εξαλειφθούν όταν το πολιτικό σύστημα αποφασίσει να εργαστεί για περισσότερη διαφάνεια, θεσμική εξυγίανση, αποκατάσταση της νομιμότητας. 
Στο κρίσιμο αυτό πεδίο πρέπει να διακριθεί η κεντροαριστερά. 
Όχι απλώς γυρίζοντας την πλάτη στους πιο εκτεθειμένους από τους πολιτικούς της προηγούμενης εποχής. 
Αλλά εξασφαλίζοντας ότι ποτέ πια στο μέλλον δεν θα αναλάβουν το τιμόνι της χώρας τέτοιοι πολιτικοί, από οποιαδήποτε παράταξη.*«Βήμα της Κυριακής» (15 Δεκεμβρίου 2013)

2 σχόλια:



  1. Το άρθρο του ΜΜ που εύστοχα δημοσιεύεις είναι περισσότερο σκεπτικιστικό προς τους 58, παρά ασμένως υποστηρικτικό.

    Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στο Βημα ( έντυπη έκδοση) υπάρχει , στην ίδια ενότητα, άρθρο του Ν.Σεβαστάκη, το οποίο είναι εξίσου σκεπτικιστικό προς την Συριζαική αμερημνησία ενός copy paste Ευρωπαικού "Ταβισμού"

    Ταυτόχρονα ο Α.Δοξιάδης δημοσιεύει άρθρο στην Καθημερινή ( http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_15/12/2013_543172) το οποίο αμφισβητεί ολικά την πολιτική ταξινόμηση και επομένως την κεντροαριστερά

    Πέραν του οπαδισμού περί τους 58 ,πρέπει να προσγειωθεί η συζήτηση στο έδαφος,καθώς οι εξελίξεις τρέχουν.
    Οι λογικοί του Συριζα προσπαθούν να προσγειώσουν τις τοπικές οργανώσεις που βαδίζουν ολοταχώς να εγγράψουν το 10% της δύναμης του στις Ευρωεκλογές (χθεσινό ρεπορταζ Real News)
    Επομένως η ατζέντα είναι κάπου αλλού
    Ας προσγειωθούν οι φίλοι μας 58 στην υποστήριξη του μόνου αυθεντικού μεταρρυθμιστικού ρεύματος των pr5.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη lls, η συζήτηση στους 58 έχει μπλοκαριστεί εξ αρχής στο ζήτημα που ορθώς θέτει ο Μάνος: την ολέθρια πασοκική κληρονομιά που προδιαθετει αρνητικά. Εξ ανάγκης λοιπόν δεν αγγίζονται θέματα που θα έθεταν εκτός τα γνωστά στελέχη του πασοκ. Ευελπιστώ ότι κάποτε θα ανοίξει η συζήτηση και μοιραία θα αντιμετωπιστεί αυτό το κομβικό ζήτημα. Μέχρι τότε η κίνηση των 5 δημάρχων βαδίζει μόνη - κι ίσως καλύτερα, γιατί είναι ήδη πολύ μπροστά και θα τραβήξει όλους τους άλλους μαζί της. Πέραν των δημοτικών βέβαια, το χάος. Οι επερχόμενες εκλογές και η πόλωση φοβάμαι ότι θα αναστείλει τις ρεαλιστικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις μεταρρυθμιστικές στο κέντρο ως συνήθως. Η ασκητική που όπου νάναι τελειώνει και η αατροπή που ξεκινά από την Ελλάδα θα είναι οι μόνες αφηγήσεις μάλλον...

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU