Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

"Τι κρύβεται πίσω από τους 58"

...και  φυσικά δεν εννοούμε κάτι σε "Ζάππειο"...
Όχι, όχι - δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ο ΔΟΛ, δεν είναι ο Βενιζέλος... (αυτοί απλά είδαν φως και μπήκαν). Κρύβεται η ανυπαρξία πολιτικο-οικονομικής πρότασης εξόδου από την κρίση από την κεντροαριστερά. 
Η βόμβα έσκασε στα χέρια της. Έκανε την μια ανοησία μετά την άλλη και στις δυο της εκδοχές: ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση και ως συγκυβέρνηση. Τέσσερα χρόνια τώρα ακούμε ανοησίες και υποσχέσεις και κανένα σχέδιο - μόνο επιμέρους -κάποια- πράγματα που και που. Τσαμπουκάδες στην τρόικα, επικοινωνιακά κόλπα, κόκκινες γραμμές κλπ κλπ και η κρίση βαθαίνει καθημερινά. Ούτε ελπίδα δεν διαφαίνεται πλέον στον ορίζοντα: το ίδιο πελατειακό κράτος κυβερνά, οι ίδιοι ημέτεροι κρατικοδίαιτοι "επενδύουν", η ίδια και μεγαλύτερη αφαίμαξη σκοτώνει την παραγωγική τάξη.
Είχε κάποιες ευκαιρίες η κεντροαριστερά. Τι ευκαιρίες; 
Να δανειστεί, να υιοθετήσει απόψεις των φιλελεύθερων, να ανασυνθέσει τις χρεοκοπημένες απόψεις της και να μεταλλαχθεί σε σοσιαλφιλελευθερισμό. Ενισχύοντας και την κοινωνική πλευρά των φιλελευθέρων. Του μεταρρυθμιστικού κέντρου. 
Αυτή είχε την ανάγκη τους και όχι εκείνοι την δική της - πολιτικά και οικονομικά. 
Οι σοσιαλφιλελεύθεροι είχαν προ πολλού υιοθετήσει όλες τις προοδευτικές απόψεις για την λειτουργία οικονομίας και αγοράς - υιοθετώντας ιδέες και προτάσεις από το φιλελεύθερο κέντρο. Η κεντροαριστερά, βυθισμένη στον κρατισμό, είχε ανάγκη τέτοιες ιδέες σαν το οξυγόνο.
Υπήρχε μια ευκαιρία. Όταν η προοδευτική φιλελεύθερη Δράση πρότεινε στην κεντροαριστερά να την διευρύνουν σε ένα σοσιαλφιλελεύθερο κεντρώο μεταρρυθμιστικό υβρίδιο που θα μπορούσε επιτέλους να διατυπώσει την ελληνική πρόταση εξόδου από την κρίση, εκείνοι κώφευσαν. Μάλιστα πρωτοπόροι της σημερινής πρωτοβουλίας των 58, ήσαν εκείνοι που απέρριψαν το σχέδιο, ως εκπροσωπούντες την "κεντροαριστερά"... σήμερα οι ίδιοι καλούν τους φιλελεύθερους και τους οικολόγους σε συνεργασία υπό το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα...

Γιατί όμως απέρριψαν την μεγαλύτερη ευκαιρία ανασύνθεσης ενός χώρου του ριζοσπαστικού κέντρου;
Προφανώς όχι για "ιδεολογικούς" λόγους, όσο κι αν τους επικαλέστηκαν. Όχι - ήταν η τεχνικές της εξουσίας που τους απέτρεψαν. Ότι δηλαδή η κίνηση εκείνη δεν θα ελεγχόταν από τους μηχανισμούς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το πολιτικό προσωπικό της "κεντροαριστεράς" δηλαδή. Και θάταν ανεξέλεγκτη η εξέλιξη αφού και η Δράση δεν είχε κανέναν μηχανισμό να ελέγξει το εγχείρημα: Θα ήταν ανοιχτό! (πράγμα καταστροφικό για τα κομματικά κονκλάβια που ζουν από τον έλεγχο των ανθρώπων και των κινήσεων).
Αποτέλεσμα; 
Η Δράση λόγω μικρής προσέλευσης επέστρεψε στην πρότερη κατάσταση, το εγχείρημα κατέρρευσε και μαζί του η μόνη αυθεντική ευκαιρία που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια για την ανασυγκρότηση του τρίτου μεταρρυθμιστικού πόλου. Οι κεντροαριστεροί και οι οικολόγοι - όσοι είχαν συμμετάσχει στο εγχείρημα - γύρισαν στο πουθενά της δικής τους παρακμής. 
Το τοπίο καθάρισε. 
Και τότε εμφανίστηκαν οι 58 - μια πρωτοβουλία που "ψηνόταν" καιρό αλλά μόνο σε συνθήκες απελπισίας θα μπορούσε να έχει κάποια ελπίδα: με το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνά, την ΔΗΜΑΡ επίσης αν και από απόσταση πια, θα ήταν δύσκολο να υπάρξει "κεντροαριστερή πρόταση". Υπήρχαν μόνο ατομικές προτάσεις στα επιμέρους από ανθρώπους της σοσιαλφιλελεύθερης προσέγγισης. Επίσης πως να στηθεί ένα δυναμικό μόρφωμα όταν η εμπειρία έδειχνε ότι αν ξεκινούσε ο διάλογος ως θεσμική βάση συγκρότησης, η προγραμματική αφλογιστία θα γινόταν αμέσως φανερή; 

Έτσι επιλέχτηκε η μέθοδος: "Πρώτα κόμμα μετά συζήτηση" (πρώτα αποκρυστάλλωση του μηχανισμού και των συσχετισμών και ρόλων - μετά συζήτηση: δλδ ελεγχόμενη...)

Έτσι σήμερα είμαστε μάρτυρες δυο πραγμάτων: 
1. Μεγάλης πίεσης στην ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει ώστε να αποκτηθεί έστω και εμμέσως η ...
αποκλειστικότητα "αντιπροσώπευσης" του χώρου (κάτι που τα ΜΜΕ του ΔΟΛ προεξοφλούν, αναγγέλλουν κλπ μανιωδώς τρεις μήνες τώρα) και 
2. Συγκεντρώσεις με ομιλίες αντί οργανωτικά συγκροτημένου διαλόγου με κατάληξη (αυτό θα γίνει στην ιδρυτική συνδιάσκεψη εάν και εφόσον λυθούν προβλήματα σχέσεων με ΠΑΣΟΚ και μοιρασιά θέσεων και εξουσιών).

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τους 58; 
Μια απολιτική σύλληψη χειρισμού της συναίνεσης και δημιουργίας ενός κόμματος εναλλακτικού στην προϊούσα σήψη του ΠΑΣΟΚ. Τώρα αν θα λέγεται "58 και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις" ή "ΠΑΣΟΚ και 58" λίγο απασχολεί τον κόσμο. 
Όλοι και όλες ξέρουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο - μόνο κομματικοί χειρισμοί και κούφια λόγια. 
Αν έκαναν έστω τον κόπο υιοθετώντας τις αξιόλογες θέσεις εθελοντών τους σαν τον Αρίστο Δοξιάδη, τον Μάνο Ματσαγγάνη κλπ και να τις συνθέσουν στοιχειωδώς σε ένα έστω πάλι πρόχειρο σχέδιο εξόδου από την κρίση, θα είχαμε κάτι να συζητήσουμε: γιατί αυτό που τώρα παρακολουθούμε - όσοι το κάνουν ακόμη - είναι το σχέδιο διάσπασης της ΔΗΜΑΡ υπέρ των 58 - μια ΔΗΜΑΡ όμως που κατέχει τα ίδια κόλπα καλά και αποδεικνύεται σκληρό καρύδι (μέχρι και την αναγνώριση Σβόμποντα και ΕΣΚ για υποστήριξη πήρε...).

Τι μένει λοιπόν; Μια τεράστια ζημιά για τον μεταρρυθμιστικό χώρο - ένα κενό προγραμματικών διεργασιών που επέβαλαν στην πράξη οι 58 και που με την επιτέλους συγκρότησή τους κάτω από τις φτερούγες, δίπλα, πάνω, από δίπλα (αδιάφορο) στο ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσουν και πολιτικά την μοίρα του. 
Τελικά αντί να καλύψουν τον χώρο μεταξύ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν το δίλημμα "ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ" τελειωτικό. 
Αλλά αυτά είναι τα αποτελέσματα των κομματικών καπελωμάτων οποιασδήποτε πρωτοβουλίας - τόχουμε ζήσει επανειλημμένα σε αυτήν την χώρα όπου παιχνίδι κάνουν οι μηχανισμοί, ακόμη και όταν μεταμφιέζονται σε "ανεξάρτητη πρωτοβουλία" - κρατούν με σιδερένια λαβή τον ΕΛΕΓΧΟ πάνω απ΄όλα.

"Τι κρύβεται λοιπόν από πίσω;" Η πολιτική ανυπαρξία της κεντροαριστεράς. 
Έχουν μηχανισμό (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), δεν έχουν θέσεις: λογικά παρακολουθούμε το σήριαλ "κάλιο πρώτος στο χωριό (της κεντροαριστεράς) παρά δεύτερος στην πόλη (της συνεργασίας του ριζοσπαστικού κέντρου)". Συνέχεια κεντροαριστερών ξεκατινιασμάτων ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ...
ΑΣ

9 σχόλια:

  1. Ριζοσπαστική αριστερά έχουμε, Ριζοσπαστικό κέντρο αποκτήσαμε, ριζοσπαστική δεξιά δεν ξέρω, εχουμε όμως κρανιοσπαστική δεξιά. Αντε λοιπόν για μια ριζοσπαστική Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα έμαθα ότι ριζοσπαστικοποίηση του κέντρου σημαίνει να συνυπάρχεις με την Δράση των 400000 απολύσεων από το δημόσιο. Αυτά στο χωριό μου λέγονται παπ......ες και όχι ριζοσπαστικισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γύρνα λοιπόν στο χωριό σου (εκεί έχουν έγκυρες ειδήσεις)

      Διαγραφή
    2. Πωπώ, απόλυτα πολιτική απάντηση. Αμφιθεατρική. Με τάπωσες τώρα σύντροφε, ετοιμάζομαι να πάω στο χωριό μου. Μετά από τέτοιο τάπωμα δεν έχω λόγο υπαρξης στην Αθήνα.
      Κατά την απουσία μου, συνεργαστείτε με την Δράση για της δημιουργία του Ριζοσπαστικού Κέντρου.

      Διαγραφή
    3. Αν θεωρείς την ανωνυμία πολιτική στάση... και την διασπορά "πληροφοριών" εκτός πλαισίου αναφοράς σοβαρότητα, ναι καλύτερα να βιαστείς :)

      Διαγραφή
  3. Σύντροφε, για την συνεργασία με την Δράση (του Μάνου και του Σκυλακάκη) για την δημιουργία του Ριζοσπαστικού κέντρου δεν θα πείς τίποτα; Ξέρεις τι μου έρχεται στο μυαλό;
    Μήπως είσαι ΚΟΔΗΣΟ;
    ΥΓ: Μην χρησιμοποιείς συνέχεια το επιχείρημα της ανωνυμίας. Οι πολιτικοί στους ανώνυμους απαντάνε γιατί δεν έχει σημασία ούτε το όνομα μου ουτε η φάτσα μου, αλλά αυτά που λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πολιτικοί.... εγώ δεν είμαι πολιτικός.
      Απλά γράφω με το όνομά μου και θέλω να συζητώ με πρόσωπα επίσης, όχι αόρατους/ες και φωνές από το πουθενά. Δεν έχει νόημα αν δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη για όσα λές...

      Διαγραφή
    2. Δηλαδλή σύντροφε αν με λένε Θανάση θα μου έλεγες γιατί συμπεριλαμβάνεις την Δράση στο Ριζοσπαστικό Κέντρο και αν με λένε Δημήτρη δεν θα μου πείς; Αυτό εννοείς περι ανωνυμίας;. Γιατί είναι τρίτη φορά που σου θέτω το ερώτημα και απάντηση δεν παίρνω; Είσαι υπέρ της συνεργασίας της κεντροαριστεράς με την Δράση; Αν θέλεις ταυτότητα για να μου απαντήσεις πες το μου.

      Διαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU