Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Νέος φορολογικός νόμος: Η πλήρης ανικανότητα για δίκαιο φορολογικό σύστημα αποτυπώνεται στην παράνοια των εξοντωτικών προστίμων

από προηγούμενη δράση...
Δείτε εδώ την πρωτοβουλία φοροτεχνικών* και επαγγελματιών: Συλλογή υπογραφών με σκοπό την αποστολή της Διαμαρτυρίας στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Συλλογή υπογραφών με σκοπό τη Διαμαρτυρία για τα νέα φορολογικά μέτρα και τα εξοντωτικά πρόστιμα του Ν.4174/2013



Προς:                                                                                                Κοινοποίηση:
- Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα                                                   - ΣΔΟΕ 
- Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα                               
- Προϊστάμενους των ΔΟΥ
- Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη                                            
- Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος
- Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χατζηδάκη                - Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
- Βουλή των Ελλήνων κ. Μεϊμαράκη                                                     - Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
- Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή                                    
- Μ.Μ.Ε.- Taxheaven.gr


Διαμαρτυρία
Διαβάζοντας τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου 4174/2013, που αφορούν τους φόρους, τους τόκους και τα πρόστιμα το μόνο που μπορεί κάθε λογικός άνθρωπος να σκεφτεί , είναι ότι οι νέες αυτές διατάξεις αποτυπώνουν καθαρά και ωμά, την πλήρη ανικανότητα των εμπνευστών τους να νομοθετήσουν και να εφαρμόσουν ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. 
Η αδυναμία του Κράτους να εισπράξει τους φόρους, επειδή δεν διαθέτει τον απαιτούμενο μηχανισμό (βλ. π.χ. Πορτογαλία), μεταφέρεται σε εμάς τους λογιστές (αλλά και τους ίδιους τους φορολογούμενους) με αποτέλεσμα όλοι μας, να έχουμε μετατραπεί, εδώ και χρόνια, σε άμισθους κρατικούς φοροεισπράκτορες (παρακράτηση και απόδοση Φ.Π.Α, παρακρατήσεις φόρων, έκδοση ταυτοτήτων πληρωμής, τελών κυκλοφορίας, εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος, κ.λπ.).

Και μπορεί τον παραπάνω ρόλο να τον έχουμε αγόγγυστα σχεδόν αποδεχθεί. Αλλά από άμισθους φοροεισπράκτορες , που μας κάνατε, να κατηγορηθούμε όλοι σαν φοροφυγάδες, ακόμη και όταν υποπέσουμε σε μία διαδικαστική τυπική παράβαση, επιβαρυμένοι με εξοντωτικά πρόστιμα, που θα μας κυνηγούν, είναι κάτι που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε.
Η τυχόν διατήρηση των νέων φορολογικών διατάξεων θα επιφέρει την κατάρρευση των ορίων αξιοπρεπούς ύπαρξης και διαβίωσης όλων ημών των επαγγελματιών και του συνόλου των φορολογούμενων πολιτών, για να μην αναφερθούμε στην ψυχολογική κατάρρευση , την οποία ήδη έχουμε υποστεί οι περισσότεροι από εμάς.
Ειδικότερα:

Από τα τέλη της προηγούμενης χρόνιας έγιναν ριζικές αλλαγές με την ψήφιση των νέων φορολογικών νόμων που επέφεραν μεγάλη σύγχυση και αβεβαιότητα στον κόσμο των επιχειρήσεων . 

Από την 1/1/2014 ( έναρξη της ισχύος πολλών διατάξεων του Ν.4174/2013 ΚΦΔ) τελικά καλούμαστε να υποστούμε για μικρής δημοσιονομικής σημασίας (π.χ. μηδενική ή πιστωτική εκπρόθεσμη ή τροποποιητική δήλωση ) πράξεις ή παραλήψεις, εξοντωτικά πρόστιμα που δεν μπορούμε να αντέξουμε και να ανεχτούμε.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με όσα ο Ν.4172/2013 ορίζει για το όριο των 500 ευρώ στις πληρωμές των συναλλαγών, που το θεωρούμε ανεφάρμοστο , ιδίως σε ορισμένα μέρη της περιφέρειας, λόγω αποστάσεων και έλλειψης τεχνολογίας, το νέο ληστρικό και παράλογο πρόστιμο των 10.550 ευρώ για μη αναγραφή εργαζομένου στην ΑΠΔ, που αρκεί μια παράλειψη ή αργοπορία των συναδέλφων λογιστών, για να καταστραφούν οικονομικά, την μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, που συντομεύει ακόμα πιο πολύ τον χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων σε 15 μέρες και λιγότερο και πολλά άλλα παρόμοιας φύσης, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα μέτρων, όταν μάλιστα ενισχύονται αυτά με το σλόγκαν : “αναμένονται διευκρινίσεις”.
Απαιτούμε αλλαγή όλων αυτών των, τιμωρητικού ύφους, διατάξεων του νέου ΚΦΔ, που στο μεγάλο μέρος τους έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του δίκαιου και της δημόσιας διοίκησης αλλά και ευρύτερα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος
Αρχές όπως της αναλογικότητας που απορρέουν από το σύνταγμα, (άρθρο 25 § 1,δ΄) δηλαδή της επιλογής μέσων ανάλογων προς τον επιδιωκόμενο σκοπό ή η αρχή της καλής πίστης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου αλλά και η αρχή της χρηστής διοίκησης, η οποία πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα του διοικουμένου και να λειτουργεί με γνώμονα την προστασία αυτών, ιδίως των ασθενέστερων τάξεων.

Απαιτούμε να μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας απρόσκοπτα και χωρίς την απειλή των αδικαιολογήτων νέων ποινών-πρόστιμων για κάποιο ανθρώπινο λάθος και ειδικότερα την τροποποίηση των άρθρων 54,57,58, του ν.4174/2013. και τη εφαρμογή ενός δίκαιου, κατάλληλου και αναλογικού και όχι ισοπεδωτικού και εξοντωτικού διοικητικού μέτρου.

Τέλος ζητάμε από το Υπουργείο Οικονομικών να κοινοποιήσει άμεσα τις ερμηνευτικές εγκυκλίους των διατάξεων που ισχύουν από 1-1-14, διότι πολύ μεγάλο μέρος αυτών, είναι ασαφείς, αόριστες και επιδέχονται παρερμηνείες σε σημαντικά θέματα που δεν ξέρουμε πως να τα διαχειριστούμε, με όλες τις συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για εμάς.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU