Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ένα ακόμη σενάριο επιστημονικής φαντασίας... (#έλληνες τραπεζίτες, δικαστές και “αφελληνισμός των τραπεζών”)

του techie chan*
Το σενάριο που θα περιγράψω τρέχει εδώ και καιρό, αλλά τώρα βγαίνει στην επιφάνεια. Στο μυαλό σας θα ήθελα να το βάλετε δίπλα στο σενάριο όπου εξωγήινοι επιτήθονται στη γη, το πασόκ αποφασίζει να αυτοκτονήσει μετά από 40χρόνια εξουσίας και ο σύριζα πολεμά για τον σοσιαλισμό.
Στην επιφάνεια λοιπόν έχουμε το σκάνδαλο του ΤΤ το οποίο εμπλέκει πολλά από τα golden boys των καλών εποχών (όχι τον τσουκαλά όμως σύντροφοι, αυτός πολεμά για τον σοσιαλισμό). Το σκάνδαλο του ΤΤ είναι απλό στη μορφή του. Το ΤΤ έχει αποφασιστεί από την ΤτΕ, την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες να χρεοκοπήσει και να ενσωματωθεί από μια από τις 4 συστημικές τράπεζες. Πρόκειται άλλωστε για πολύφερνη νύφη εδώ και παραπάνω από μια δεκαετία και αρκετά πριν την κρίση έψαχναν τρόπους ενσωμάτωσης του.

Όταν θα συνέβαινε αυτό, η τράπεζα θα χωριζόταν σε good bank και bad bank. Στη bad bank θα πήγαιναν διάφορα σαπάκια που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, ενώ στη good bank θα πήγαιναν τα καλά δάνεια, οι καταθέσεις κλπ. Ποιος το αποφάσιζε αυτό? Μα φυσικά η ΤτΕ και η blackrock, οργανισμοί υπεράνω πάσης υποψίας στους οποίους εμπιστεύονται τις επενδύσεις τους ακόμα και σημαίνοντα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του σύριζα*

Τι καλύτερο λοιπόν από το να δώσεις ένα δάνειο στη φίλη σου την (techiecha)νούλα το οποίο δάνειο μαγικά θα γινόταν μη εξυπηρετούμενο από μια τρομακτική ατυχία και άρα θα πήγαινε μαζί με τα άλλα σαπάκια στη bad bank? Η εταιρία σου θα χρεοκοπούσε αλλά εσύ θα έμενες με τα χρήματα στην τσέπη. Το στην τσέπη μην το πάρετε τοις μετρητοίς, εννοώ σε κάποιον offshore παράδεισο σαν την κύπρο ένα πράγμα. Η bad bank από την άλλη -στην οποια θα πάει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο- καμμένη για καμμένη ήταν και το χρήμα θα το πληρώσει το κράτος. Το οποίο μετά άντε να τρέχει να κατασχέσει δύο αποθήκες και 5 υπολογιστές από την ήδη χρεοκοπημένη επιχείρησή σου.

Αυτό στην ουσία του είναι το σκάνδαλο του ΤΤ. Πράγματα δηλαδή που υπό το κατάλληλο πρίσμα μπορούν να θεωρηθούν και νόμιμα και ηθικά. Όχι μόνο από τους δικαστές που ως γνωστό καίγονται για τη νομιμότητα αλλά ακόμα και από το πολιτικό προσωπικό (ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση).
Όμως για κάποιο λόγο πριν μια βδομάδα, η δικαστική εξουσία αποφάσισε πως όλα αυτά δεν είναι ούτε νόμιμα, ούτε ηθικά. Κι εκεί που ασχολούταν με σοβαρές υποθέσεις όπως πχ η ακύρωση των μειώσεων των συντάξεων των δικαστών, άρχισε να κυνηγά διάφορα golden boys και girls, ένα εκ των οποίων τυχαίνει να είναι πρόεδρος του περίφημου ΤΧΣ που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή όλες τις συστημικές τράπεζες.
Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου από τους δικαστές στην κυβέρνηση , κάτι που κάνει την υπόθεση ακόμα πιο περίεργη καθώς οι δικαστές δεν έχουν δείξει ιδιαίτερες διαθέσεις σύγκρουσης τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και το μνημόνιο συνταγματικό έβγαλαν για να σας θυμίσω ένα χοντρό παράδειγμα.

Κι εκεί που σχεδίαζα ένα anti-backlash mechanism για το CNC mill που έφτιαχνα και κυλιόμουν στους βούρκους της βερολινέζικης αμαρτίας, τα γεγονότα γίνονταν ολοένα και πιο περίεργα.

Ο στουρνάρας και η κυβέρνηση βγήκαν και στήριξαν το αρχιστέλεχος του ΤΧΣ το οποίο κατηγορούνταν για τα θαλασσοδάνεια του ΤΤ. 
Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά περίεργο καθώς η κυβέρνηση, κάθε φορά που κατηγορείται ένα στέλεχός της κάνει την ανήξερη. Ακόμα και σε υποθέσεις καραμπινάτων στελεχών ταυτισμένων με τη ΝΔ όπως ο πρώην δήμαρχος της τούμπα λίμπρε παπαγεωργόπουλος, η κυβέρνηση σφυρίζε αδιάφορα κάνοντας ότι δεν γνωρίζει τον εν λόγω κύριο. Και για μια παντελώς άγνωστη πρόεδρο του ΤΧΣ βγαίνει ο στουρνάρας με τον σαμαρά και στηρίζουν σύσσωμοι (και εύσωμοι αν προσθέσεις και τον βενιζέλο).
Την ίδια στιγμή έχουμε δύο ακόμα μικρές ειδησούλες. Η μία είναι η συνέντευξη του στουρνάρα στα εξωτερικά. Το σημαντικό κομμάτι της συνέντευξης δεν είναι ο επικοινωνιακός δεκάρικος που χάρισε στον σύριζα λέγοντας ότι ο σόιμπλε τον έκανε νταντά και άρα δεν πίεσε για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το σημαντικό είναι ότι λέει σ’ ένα ξένο μέσο πως οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με προεδρικά διατάγματα. Γιατί σκατά καιγόταν ο στουρνάρας να τονίσει μια τόσο μικρή τεχνική λεπτομέρεια για τους ξένους?

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η πριμαντόνα Φιλιππίδης, ο οποίος έδινε αβέρτα συνεντεύξεις από το εξωτερικό, την ίδια στιγμή που η δικαιοσύνη τον έψαχνε για να τον φέρει ενώπιον της. Μία από τις πολλές βλακίες που ξεστόμισε σε αυτές τις συνεντεύξεις του ήταν πως μετά από αυτή την κίνηση (της δίωξής του), η ελλάδα μπορεί να ξεχάσει την ανάπτυξη από τις επενδύσεις του εξωτερικού. Εντάξει είναι γνωστό ότι από τα @@ κάθε φιλελέ κρέμεται η ανάπτυξη ολόκληρου του κόσμου. Αυτά τα γνωρίζουμε από την ayn rand δεν είναι θέμα, όμως κρατήστε το κι αυτό σε μια γωνία.

Μπόινγκ!

Ξέρω όλα αυτά δεν βγάζουν πολύ νόημα. Αλλά σας υπόσχομαι ότι σαν καλός συνομωσιολόγος θα το δέσω γρήγορα το γλυκό. Θα αρχίσω όμως μ’ένα μικρό κουίζ. Τι είναι αυτό που συνδέει τον αριστερό κ.τσουκαλά, διάφορα ακόμα στελέχη του οικονομικού του σύριζα και σχεδόν όλους τους έλληνες τραπεζίτες?

Εντάξει δυστυχώς η εξίσωση έχει παραπάνω από μία λύσεις. Σε περίπτωση που απαντήσετε η αγάπη προς τη blackrock θα έχετε δίκιο, αλλά θα έχετε απαντήσει λάθος για ...το δικό μου σεναριο. Το οποίο χρειάζεται την δεύτερη απάντηση που είναι τη μεγάλη καούρα για τον “αφελληνισμό των τραπεζών”. Τι σημαίνει αφελληνισμός των τραπεζών? Σημαίνει ότι όλοι οι σημερινοί τραπεζίτες και τα υπόλοιπα golden boys θα κινδυνεύουν πολύ σοβαρά να χάσουν τις πλουσιότατες θέσεις τους στο τραπεζικό σύστημα. Κι αν ένας “απλός” συνδικαλιστής σαν τον τσουκαλά, πήρε 1,3εκ μπόνους εφάπαξ από την τράπεζα που δούλευε, μπορείτε να φανταστείτε τι βγάζουν οι υπόλοιποι.

Γιατί ο σύριζα καίγεται για τον “αφελληνισμό των τραπεζών”? Διότι ακριβώς διάφορα στελέχη του σαν τον τσουκαλά βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε κοινή πορεία πλεύσης (ιδεολογικής και οικονομικής) με τους μεγαλοτραπεζίτες και δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι άλλο πέρα από το “οι τράπεζες είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας”.

Προσέξτε τώρα την τέλεια καταιγίδα. 
Ο στουρνάρας όταν μιλούσε στα εξωτερικά για προεδρικά διατάγματα, δεν εννοούσε αν θα απολύσει 1000 από την ελβο. Εννοούσε ότι θα προωθούσε την πώληση των ελληνικών τραπεζών από το δημόσιο σε διάφορα κοράκια στο 1/3 και λιγότερο της τιμής που το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε για να τις κρατικοποιήσει. 
Καθώς αυτά τα κοράκια θα είναι κατά κύριο λόγο ξένα κοράκια, οι έλληνες τραπεζίτες τρέμουν πως θα χάσουν τις θεσούλες τους. Μιλάμε για το ίδιο κατεστημένο λίγο πολύ που μας περιέγραφε τόσο γλαφυρά ο αρσένης πριν από ενάμιση μήνα (το δεύτερο κομμάτι της ομιλίας). Κι όλη αυτή η διαδικασία προωθείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ακριβώς επειδή ο στουρνάρας ξέρει πως η κυβέρνηση δεν έχει πολλά ψωμιά ακόμη.

Κι εδώ λοιπόν ξεκινά η επιστημονική φαντασία. 
Οι τραπεζίτες βάζουν τις άκρες τους στη δικαιοσύνη προκειμένου να τραβήξουν το αυτί του ΤΧΣ και να παγώσουν την πώληση. Η δικαιοσύνη εμπλέκει διάφορα περιφερειακά περισσότερο τραπεζικά στελέχη που είναι ήδη καμμένα, αλλιώς δεν θα αναλάμβαναν θέση στο ΔΣ του ΤΧΣ που θα σε στείλει στη φυλακή. Η βόμβα σκάει, ο φιλιππίδης που τον παίρνει η μπάλα κατά λάθος (ή και όχι) αρχίζει και τιτιβίζει για χαμένες επενδύσεις και ο στουρνάρας που προωθεί την πώληση της τυρόπιτας εξπρές καταλαβαίνει ότι δεν έχει χρόνο να αφήσει το χαρτί του να παραιτηθεί για να βρει άλλο πρόεδρο στο ΔΣ του ΤΧΣ να κάνει τις πωλήσεις. Και γιαυτό το λόγο προβαίνει σε πλήρη στήριξη της κατηγορούμενης, κάτι πρωτοφανές επικοινωνιακά και εμφανής κίνηση πανικού.
Πρακτικά δεν είναι πολύ εύκολο να βρείς καμμένα χαρτιά σαν την εν λόγω κυρία που να είναι έτοιμα να τα παίξουν όλα και να ελπίζουν σε μια γρήγορη διαφυγή στο λουξεμβούργο ή την βραζιλία. Αν είσαι καμένος, τι σημασία έχει αν σε κατηγορούν για μισό δις απιστία στο ΤΤ, τι να σε κατηγορούν για μισό δις απιστία στο ΤΤ και άλλα 2δις για την πώληση της eurobank και άλλων τραπεζών.

Υπερ αυτού του σεναρίου είναι και το γεγονός ότι προωθείται πρώτα η πώληση της eurobank που όπως έχουμε πει τα μεγάλα ποντίκια την έκαναν από το καράβι κι έτσι ο στουρνάρας θα υπολόγιζε μικρότερη αντίδραση από το λόμπι του αφελληνισμού. Όμως προφανώς στις ελιτ τα μαχαίρια έχουν εμφανώς βγει και άρα οι επενδύσεις από το εξωτερικό του φιλιππίδη είναι σε κίνδυνο

Ο σύριζα μπορεί να μπλέκεται ή να μην εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση αν ισχύει. Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε πως οι δικαστές και οι τραπεζίτες κάτι θα ζητούσαν σε αντάλλαγμα για να προσφέρουν την κυβέρνηση στο πιάτο του σύριζα, πέρα από μια καλή μεταχείριση την επόμενη μέρα και τα εφάπαξ τους. Αυτό κυρίως θα ειναι η διατήρηση της εξουσίας τους. Μια έμπνευση όμως που μου ήρθε από το Freecad και τα degrees of freedom στο σχέδιο την οποία θα συνδέσω κάποια αλλη στιγμή προεκλογικά η μετεκλογικά. Διότι το βασικό σενάριο που ήθελα να αναπτύξω ήταν αυτό που μόλις διαβάσατε. Και το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε εκλογές.

Καθαρά φανταστικό βεβαίως βεβαίως και εκτός κάθε πραγματικότητας



*διαβάστε το προηγούμενο άρθρο μου Γκλουπ! Σε περίπτωση που σας διέφυγε (λολ).

*πηγή αυτού του άρθρου techiechan.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU