Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ο θάνατος του μικρομεσαίου

του Χρήστου Λαδά*

Το νέο ποινολόγιο για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Π.Α. ακόμα και για μία ημέρα εκπρόθεσμης δήλωσης, προβλέπει 1000 ευρώ πρόστιμο. Ο νόμος αφορά όσους τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας δηλαδή όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα φορολογικά πρόστιμα απειλούν πλέον ευθέως την πλειονότητα των ελληνικών οικογενειών και εκατομμυρίων παραγωγικών ανθρώπων.

Σε περίπτωση μάλιστα που ένας εξ αυτών υποπέσει και δεύτερη φορά σε αδυναμία πληρωμής του φ.π.α. το πρόστιμο ανέρχεται στα 2.500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση αν η οφειλή δεν εξοφληθεί μέσα σε δύο μήνες επιβαρύνεται και με 10%, πρόστιμο που ξεπερνά τα νόμιμα όρια της τοκογλυφίας αλλά θεσπίζεται με νόμο.

Φορολογικά πρόστιμα: Η επιλογή της παράνοιας;

Η ιδιαιτερότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφορούσε μέχρι πρότινος εκατοντάδες χιλιάδες υγιείς και βιώσιμες, εμπορικές - βιοτεχνικές δραστηριότητες που απλώνονταν γύρω μας , συνθέτοντας την μικρή επιχειρηματικότητα σύμφωνα και με τα δεδομένα της χώρας. Με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρήσεις όσοι σκέπτονταν να δοκιμάσουν να δραστηριοποιηθούν στο σημερινό ζοφερό περιβάλλον ουσιαστικά αποθαρρύνονται να μην το επιχειρήσουν καν.

Άλλες που πάλευαν να σταθούν όρθιες τους οδηγούνται στο κλείσιμο βιβλίων και στη νέκρωση. Είναι απελπιστικό. 
Το κράτος πολεμά την ελεύθερη οικονομία, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τις μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης της υψηλής συμμετοχής των μικρομεσαίων στην απασχόληση αλλά και της προστιθέμενης αξίας τους στην οικονομία.
Οι άνθρωποι που διοικούν είναι πραγματικά επικίνδυνοι για τον τόπο. Και συνεχώς ξεπερνούν τα όρια. Πόσο ακριβά θα πληρώσουμε ακόμα τις καταστροφικές επιλογές μας στην κάλπη ιδίως τα τελευταία χρόνια ;

Οι προβλέψεις των φορέων για το 2013 έκαναν λόγο για 170.000 νέα "λουκέτα" και απώλεια 195.000 θέσεων απασχόλησης (εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί), ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2008 έως και το 2011 έκλεισαν συνολικά 121.538 επιχειρήσεις και χάθηκαν 310.062 θέσεις απασχόλησης. Το 2014 τα νούμερα θα αυξηθούν όχι μόνο ένεκα της κρίσης αλλά και της ακολουθούμενης πολιτικής.

Χιλιάδες "λουκέτα" μετρούν πλέον και οι βιοτέχνες καθώς στο τέλος της χρονιάς και μόνο στην Αθήνα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000. Τα τελευταία στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) είναι αποκαρδιωτικά: από το 2009 έως το 2012 έχουν ..."χαθεί" 7.747 επιχειρήσεις (διαμορφώνονται σε 41.433 από 49.180) ενώ το 2013 αναμένεται να καταλήξει με ακόμα 2.500 "λουκέτα" μικρομεσαίων βιοτεχνών. Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί οι "παραδοσιακοί" κλάδοι των εργασιών οικοδομών (1.575 "λουκέτα") και του υποδήματος - ένδυσης (1.230 "λουκέτα"). Η χώρα σμικρύνεται και οι νεόπτωχοι αρχίζουν να διαμορφώνουν μια νέα τάξη γύρω μας.

Στα όρια των αντοχών της η ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Στην καταβαράθρωση της καταναλωτικής δύναμης, η οποία συνδυάστηκε και με την παντελή έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες που αφαίμαξαν μάλιστα τους πόρους της υγιούς οικονομίας και των ιδίων των μικροεπιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών για την ανακεφαλαιοποίηση τους, προστέθηκαν δύο επιπλέον προβλήματα: Oι φοροεπιδρομές αλλά και τα εξοντωτικά πρόστιμα πλέον.

Οι ιθύνοντες βέβαια γνωρίζουν ότι πολλά πρόστιμα δεν θα εισπραχθούν ποτέ αλλά και πάλι ικανοποιούν ένα σκοπό. Τροφοδοτούν το μυθικό πλεόνασμα αφού ο καταλογισμός θεωρείται αυτόματα ως δημόσιο έσοδο ανεξαρτήτως αν θα εισπραχθεί. Το γεγονός εξάλλου ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος οδηγείται στην απελπισία κρίνεται φυσιολογικό και αναγκαίο την ίδια ώρα που η μετανάστευση αποτελεί πλέον αναγκαστική έστω και με δάκρυα λύση.

Το κράτος βέβαια, ο κύριος που παριστάνει τον Υπουργό Οικονομικών και ο γ.γ. δημοσίων εσόδων που λίγες ημέρες πριν δήλωνε "δώστε ότι έχετε στις εφορίες ακόμα και αν δεν πληρείτε τους όρους των ρυθμίσεων΄΄ (δώστε ότι μπορείτε στις εφορίες), δεν κυνηγά βέβαια τους ασυνεπείς όπως διατείνεται. Το κράτος κυνηγά τους πάντες. Όλους τους φορολογούμενους. Τον λαό. Από εμάς τώρα θα ζει σαν σαπρόφυτο. Το κράτος επιτίθεται για να συγκεντρώσει το χρήμα του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού εκτός από την διεφθαρμένη κλίκα του.

Οι άνθρωποι που μας διοικούν δεν νογάνε, δεν κατανοούν, δεν καταλαβαίνουν. Δεν δείχνουν να έχουν καμία απολύτως επαφή με το τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο, για να μην τους χρεώσουμε με δόλο ότι συνειδητά διαλύουν μία χώρα. Η αλαζονεία της ισόβιας εξουσίας και οι παχυλότατοι τραπεζικοί λογαριασμοί αυτής της μικρής ομάδας που ακόμα απολαμβάνει την ατιμώρητη άσκηση και νομή της εξουσίας εξελίσσεται πλέον σε μια παράνοια. Η κυβέρνηση δημιουργεί και παραδίδει πλέον μόνο καμμένη γη, θανατώνει την ραχοκοκαλιά της χώρας. Συνειδητά ή από βλακεία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Ο Χρήστος Λαδάς είναι μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU