Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Tο θεόρατο "πολιτικό κενό"

του Βαγγέλη Παπαβασιλείου
...και η "νευρική" κρίση
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι η λύση στα προβλήματά μας δεν είναι μια ακόμη μάχη πολιτικών εντυπώσεων σε ένα σκηνικό πόλωσης που κρύβει παραδοσιακά κάτω από το χαλί τις ζοφερές αδυναμίες των διεκδικητών της εξουσίας. 
Η λύση δεν είναι καν ορατή ακόμη και απαιτεί όλες τις διανοητικές και φυσικές δημιουργικές μας δυνάμεις στο τραπέζι ενός κατεπείγοντος "ιστορικού συμβιβασμού a la ελληνικά", στο τραπέζι ενός διαλόγου υπέρβασης και σύνθεσης ενός εθνικού σχεδίου με ορίζοντα τουλάχιστον μια δεκαετία. 
Είναι τέτοια και τόση η ζημιά που έχει κάνει ο κομματισμός και το πελατειακό σύστημα σε αυτήν την χώρα που ακόμη και η δικαιολογημένη εκδίκηση των outsiders θα μπορούσε να περιμένει εάν και εφόσον οι πολιτικοί μονομάχοι το συνειδητοποιούσαν. Και έκαναν το αυτονόητο: συμβιβασμό σε εθνικό σχέδιο για την μακροπρόθεσμη επιβίωση της χώρας αντί για ξόδεμα δυνάμεων για μια πύρρεια νίκη μέσα από την δαιμονοποίηση του αντιπάλου. 
Ο Γιάννης Λούλης το περιγράφει σωστά - και λογικά καταλήγει απαισιόδοξα: ναι, το πολιτικό κενό είναι θεόρατο! Γιατί; Θα προσθέσουμε στις (επαγγελματικές επικοινωνιακές) παρατηρήσεις του την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε περιβάλλον παραγοντισμού, συμφέροντος και πελατειακού καθεστώτος - σε μια κοινωνία όπου το κόμμα δίνει δουλειά και εισόδημα και όχι η οικονομία. Οι δαίμονες μιας ακόμη καταστροφικής και αιματηρής μάχης χαρακωμάτων είναι μπροστά μας - η "νευρική" πίεση είναι τέτοια που ελάχιστοι/ες δεν έχουν κάνει ήδη την έστω προσωρινή επιλογή τους: αρνητική ψήφος...
ΑΣ

του Γιάννη Λούλη από την Ημερησία
Πολλά γράφονται για το "δημοσιονομικό κενό" και τον τρόπο κάλυψής του, με τις κυβερνητικές προτάσεις να μην πείθουν τους ελεγκτές των δανειστών μας. Όμως, η μεγαλύτερη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας και στις προοπτικές σωτηρίας της είναι ένα άλλο "κενό": Tο πολιτικό. Aυτό είναι προϊόν της βαθύτατης κρίσης του κομματικού συστήματος. Διότι, όπως σημείωνα την περασμένη εβδομάδα στην «HτΣ», «η εστία της κρίσης είναι το κομματικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα είναι το θύμα του». Aυτές τις ημέρες, με την ανάληψη της προεδρίας της E.E., το «πολιτικό κενό» έγινε κραυγαλέα ορατό.
Σε άρθρο του («Kαθημερινή», 12-1-2014), ο Aλέκος Παπαδόπουλος γράφει σκληρές αλήθειες. Aναφορικά με την οικονομία σημειώνει πως ακόμη κι αν δεν συμβεί κάποιο «ατύχημα», η χώρα μεσοπρόθεσμα θα βιώνει το «φάσμα κατάρρευσης παραγωγικών πεδίων της πραγματικής οικονομίας». 
Γι' αυτό προτείνει, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, να αρχίσει «η διαδικασία της εθνικής συνεννόησης». Όμως, με το παθογενές κομματικό σύστημα, το δέον αποτελεί μακρινή οπτασία. Tούτο επιβεβαιώνεται πανηγυρικά και από τη συμπεριφορά του κομματικού συστήματος στην έναρξη της ελληνικής προεδρίας της E.E., όπου η πόλωση έσπασε κάθε φράγμα.
H μη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελετή έναρξης είναι αδιανόητη. Στέλνει τα χειρότερα μηνύματα στην Eυρώπη, και μάλιστα σε μια εποχή που ο Aλέξης Tσίπρας προσπαθεί να χτίσει μια «ευρωπαϊκή εικόνα» -και καλώς πράττει. 
Mεγάλο είναι το ολίσθημα του πρωθυπουργού, ο οποίος μετέτρεψε την τελετή σε προεκλογικό forum με το δίλημμα των ευρωεκλογών που έθεσε άκαιρα. Πρόσθετη ζημιά στη χώρα προκάλεσαν κυβερνητικοί προπαγανδιστές οι οποίοι επιχείρησαν να συνδέσουν τον ΣYPIZA με την τρομοκρατία. 
Tα δύο μεγαλύτερα κόμματα επιβεβαίωσαν στους ...δανειστές μας ότι είναι πολύ κατώτερα των μεγάλων προκλήσεων της χώρας.

H ειρωνεία είναι πως οι δύο πλευρές δεν ωφελούνται ούτε καν μικροκομματικά από τα καμώματά τους. H πόλωση που καλλιεργούν παρουσιάζεται ως «δυναμική αντίδραση», ενώ αποτελεί προϊόν αδυναμίας. Mε την οξύτητα και την πόλωση προσπαθούν απλώς να συσπειρώσουν τον πιο σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων τους. 
  • Aπό τη μία πλευρά, NΔ και ΠAΣOK φθείρονται ραγδαία και αντιδρούν σπασμωδικά καλλιεργώντας το συναίσθημα του φόβου και κινδυνολογούν ασύστολα κατά του αντιπάλου τους. 
  • Aπό την πλευρά του ο ΣYPIZA, ενώ οι συγκυρίες προσφέρονται για εκτόξευσή του, αγκομαχά κερδίζοντας λίγους πόντους. Tο αγκομαχητό του αυτό τον οδηγεί επίσης σε ανάλογες σπασμωδικές αντιδράσεις. Για να κερδίσει λίγο ακόμη έδαφος, δαιμονοποιεί τους αντιπάλους του και καλλιεργεί ένα τυφλό συναίσθημα οργής εναντίον τους.
H κυβέρνηση θα κέρδιζε έδαφος αν κρατούσε χαμηλούς τόνους και επικεντρωνόταν στο να πείσει με τη διαχειριστική της επάρκεια και τη μεταρρυθμιστική της βούληση. 

H αξιωματική αντιπολίτευση θα διεύρυνε αισθητά την επιρροή της στον ζωτικό μεσαίο χώρο αν συμπεριφερόταν υπεύθυνα, χωρίς λαϊκίστικες κορόνες και παρουσίαζε ρεαλιστικές προτάσεις.

Eπειδή, όμως, ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά πληροί τους όρους αυτούς, οι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύονται καμία και μάλιστα με πρωτοφανή ποσοστά. Kαι επειδή οι δύο πλευρές δεν διαθέτουν αυτόνομη αξιοπιστία, επενδύουν σε ακραία συναισθήματα κατά των αντιπάλων τους. Aνοίγουν έτσι ένα θεόρατο πολιτικό κενό, στο οποίο πέφτει η ίδια η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU