Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Ψύλλος στον κόρφο τους... (Οι 58, το ΠΑΣΟΚ και ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές)


Διαβάζουμε στην kathimerini.gr:
Σε ευρωψηφοδέλτιο με σταυρό συμφώνησαν Σαμαράς - ΒενιζέλοςΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣΣε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στις ευρωεκλογές του Μαΐου κατέληξαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Συγκεκριμένα, ελήφθη η απόφαση οι ευρωβουλευτές να αναδεικνύονται με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα. Παράλληλα, αποφασίστηκε διεύρυνση του αριθμού των προσώπων που θα περιλαμβάνονται στο ευρωψηφοδέλτιο από 21 σε 42, αριθμός ο οποίος συνιστά το ανώτατο όριο που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι στη σχετική τροπολογία για τις ευρωεκλογές δεν θα περιληφθεί παρά η σχετική απόφαση του ΣτΕ για τους ομογενείς.
Ερώτηση πρώτη: Ποιανού ήταν αυτή η ιδέα; Ποιον εξυπηρετεί;

Όποιου και η ανάγκη: Ο Σαμαράς μια χαρά ήταν με το παλιό σύστημα. Επέλεγε τους εκλεκτούς του στις πρώτες θέσεις και τελείωνε. Αυτός που είχε πρόβλημα, ήταν ο Βενιζέλος. 
Πως θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι οι ευρωβουλευτές της λίστας 58-ΠΑΣΟΚ θα ήταν ΠΑΣΟΚ; Μόνο αλλάζοντας τον τρόπο εκλογής. Προλαβαίνοντας τους 58 οι οποίοι πιθανότατα θα ήθελαν κάποιον ή κάποια μη-ΠΑΣΟΚ επικεφαλής και μια αναλογικότητα στις επόμενες θέσεις - ώστε να φαίνεται και το ψηφοδέλτιο μη-καπελωμένο... 
Αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο οποίος έχει πρόβλημα επιβίωσης. Και μπροστά στην επιβίωση οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι μια λεπτομέρεια. Θα αποφασίσει λοιπόν "ο λαός" - και όχι οι 58 - με σταυρό - εκείνον ή εκείνη δλδ που τα φίλια ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ θα προβάλλουν ως καταλληλότερο ή καταλληλότερη για ευρωβουλευτή. Κι ο λαός θα ψηφίσει ξανά - και δημοκρατικότατα -  ΠΑΣΟΚ...
Φυσικά ο Σαμαράς δεν θα χαλούσε το χατίρι του εταίρου του - είναι και δικό του συμφέρον να επιπλεύσει το ΠΑΣΟΚ με οποιονδήποτε τρόπο.

Ερώτηση δεύτερη: Ήταν σχέδιο του ΠΑΣΟΚ εξαρχής, πίσω από την στήριξη των 58;

Ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας γνωστό ότι η κίνηση των 58 είχε εξαρχής άρωμα ΠΑΣΟΚ. Από την ιδρυτική της διακήρυξη τον Οκτώβρη δε, εντασσόμενη καθαρά και ως προαπαιτούμενο συμμετοχής, στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, επιβεβαίωσε ότι η ευρύτητά της περιοριζόταν στον διεκδικούμενο από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ χώρο της κεντροαριστεράς. Και ότι το κάλεσμα σε φιλελεύθερους και οικολόγους να συστρατευθούν με την κίνηση ήταν προσχηματικό ή στην καλύτερη περίπτωση ισοδυναμούσε με ...προσχώρησή τους στην σοσιαλδημοκρατία. 
Την ανάγκη για αυτήν την μορφή "συνεργασίας" την είχε το ΠΑΣΟΚ και όχι όσοι και όσες ένοιωθαν την ανάγκη ενός τρίτου πόλου στην ελληνική πολιτική σκηνή. Καλόπιστα όμως αφέθηκαν κάποιοι στις υποσχέσεις ενός "υπερβατικού Βενιζέλου" και έκλεισαν τα αυτιά και τα μάτια στις ενδείξεις που καθημερινά πύκνωναν από παντού για το μεγάλο colpo. Είναι τώρα τυχαία η ανακοίνωση του μέτρου της σταυροδοσίας λίγο πριν την ιδρυτική και δεσμευτική συνδιάσκεψη της κίνησης;

Τι θα κάνουν τώρα οι 58;

Αυτό προφανώς είναι δικό τους θέμα. Αλλά η ζημιά έχει γίνει: ο μεταρρυθμιστικός χώρος έχει διασπαστεί χάριν του ΠΑΣΟΚ. Και ο χρόνος πια δεν επαρκεί για διορθωτικές κινήσεις. Πληγές και παρεξηγήσεις των μηνών που πέρασαν δεν κλείνουν εύκολα και η πορεία προς την συντριβή του χώρου δείχνει μη αναστρέψιμη. Τουλάχιστον η κίνηση των 58 θα μπορούσε να διασώσει κάπως την χαμένη αξιοπρέπειά της ξεκόβοντας οποιαδήποτε σχέση με το κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ που την μεταχειρίστηκε έτσι. (Λέμε τώρα...)

Συμπέρασμα: το ΠΑΣΟΚ πήρε αυτό που ήθελε και ξεπληρώνει ως "ψύλλος στον κόρφο τους" όσους και όσες εκ των 58 ταυτίστηκαν μαζί του, είτε παρασυρμένοι από την γνωστή ομάδα των μεσολαβητών της ...διαρκούς ΑΕΚΑ "για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ", είτε από την ελπίδα ότι αυτήν την φορά το ΠΑΣΟΚ θα έκανε την υπέρβαση ανταποκρινόμενο στην χείρα βοηθείας που του άπλωναν κάποιοι γνωστοί μεταρρυθμιστές. 
Ας πρόσεχαν.

ΑΣ


1 σχόλιο:

  1. Αργησαν παρα πολλα χρονια να εφαρμοσουν την εκλογη ευρωβουλευτων με σταυρο, διοτι οι επιλεγομενοι σε εκλογιμες θεσεις απο τους αρχηγους με 5-ετη θητεια ειχαν επιλυσει σχεδον δια βιου το οικονομικο τους προβλημα, εφοσον οι ετησιες αποδοχες του ισοδυναμουσαν με 200.000 ευρω και στην πενταετια 1 εκατομμυριο περιπου!!!

    “…Οι είκοσι δύο σήμερα Έλληνες ελάμβαναν μέχρι τώρα βασικό μισθό 5.400 ευρώ, όση είναι και η βασική βουλευτική αποζημίωση για τους τριακοσίους του Εθνικού Κοινοβουλίου.
    Ο βασικός τους μισθός στη διάρκεια ενός μήνα τριπλασιαζόταν, αφού στο ποσό του βασικού μισθού προστίθετο και ημερήσια αποζημίωση (περίπου 300 ευρώ) για κάθε συνεδρίαση στην οποία παρίσταντο.
    Για τους Έλληνες και τους Κυπρίους, μάλιστα, η αποζημίωση αυτή ήταν από τις υψηλότερες, καθώς υπήρχε μια πολύ ευνοϊκή διάταξη που προέβλεπε ότι όσο πιο μακριά από την έδρα του Κοινοβουλίου (Βρυξέλλες ή Στρασβούργο) είναι η χώρα προέλευσης τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποζημίωση.
    Δηλαδή, οι ευρωβουλευτές που ταξίδευαν από τη Λευκωσία ή την Αθήνα λάμβαναν περισσότερα χρήματα από τους Γάλλους ή τους Γερμανούς λόγω της μικρότερης απόστασης των τελευταίων από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.

    Οι ευρωβουλευτές δικαιούνταν επίσης άλλα 14.000 ευρώ το μήνα για αμοιβές συνεργατών του γραφείου τους. Λόγω των ανύπαρκτων ελέγχων ο καθένας διέθετε τα χρήματα κατά το δοκούν. Από τη νέα περίοδο αυτό αλλάζει. «Οι συνεργάτες στο εξής εντάσσονται στο καθεστώς των υπαλλήλων της Ε.Ε. και οι μισθολογικές τους κλίμακες θα είναι ανάλογες με τις σπουδές τους.

    Όλοι οι σύμβουλοι του ευρωβουλευτή θα έχουν φορολογική έδρα τις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούργο, συνεπώς δεν μπορεί να εμφανίζονται πλέον ως μέλη του γραφείου του ανύπαρκτα πρόσωπα.
    Ακόμη, απαγορεύεται στο εξής οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή να είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού».
    Για τα αεροπορικά ταξίδια των μελών του (που ταξιδεύουν τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα) το Ευρωκοινοβούλιο πλήρωνε την ανώτατη τιμή για κάθε εισιτήριο, π.χ. 500 ευρώ, ασχέτως θέσεως που ταξίδευαν!
    Mε άλλα λόγια και 39 ευρώ να κόστιζε το εισητήριο, 500 ευρώ ελάμβαναν!”

    http://www.agorapress.gr/el/news.php?n=1199

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU