Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Κόπρος του Πολιτικού Συστήματος (#Το Ποτάμι)

Για την κίνηση του δημοσιογράφου Σ Θεοδωράκη είναι νωρίς να "τοποθετηθεί" κανείς - ακόμη είναι ένας, με ένα συμπαθητικό κείμενο διακήρυξη και μερικές χιλιάδες υπογραφές ή like πολιτών. Ούτως ή άλλως, όλοι και όλες ξερόλες είμαστε, ξέρουμε πως να κυβερνήσουμε, ξέρουμε τι να κάνουμε αν γίνουμε για μια βδομάδα πρωθυπουργοί, αλλά... το άτιμο το σύστημα μας στερεί την αναγνωρισιμότητα! Εκείνος, καλώς ή κακώς, την έχει - ας δοκιμάσει την τύχη του στο πιο αγαπημένο "ελληνικό όνειρο". 
Σίγουρα, δεν δεσμεύει κανέναν σε προδιαγεγραμμένη κατεύθυνση (όπως πχ οι 58 που ζητούσαν συνεργασία υπό το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα), σίγουρα όσα λέει είναι γεμάτα κοινή λογική. Θα δούμε τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και που το πάει. Και σίγουρα θα κάνει δύσκολο τον δρόμο των "πολιτικών χωρίς σχέδιο", των "πολιτικών χωρίς απαντήσεις" που έχουν πλημμυρίσει την πολιτική σκηνή με σκέτο θράσος  - θα πρέπει τώρα να τοποθετηθούν στα δημοφιλή θέματα που σίγουρα θα αναδείξουν οι χιλιάδες υπογραφές γύρω από λύσεις κοινής λογικής.

Αυτό που σίγουρα διαθέτει το "Ποτάμι" είναι ο ισχυρός συμβολισμός. Θυμίζει κατευθείαν την μέθοδο του Ηρακλή για τον καθαρισμό της κόπρου του Αυγεία - η οποία μάλιστα είχε συσσωρευτεί σε διάστημα 30 χρόνων... τόση περίπου ήταν και η περίοδος που επώασε την ελληνική χρεοκοπία και την διαμόρφωση της κόπρου του πολιτικού συστήματος που την προκάλεσε και από το οποίο - το πελατειακό κομματικό κράτος - δεν μπορούμε να απαλλαγούμε ακόμη σήμερα:
Αντιγράφουμε από την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:
Η Κόπρος του Αυγεία ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πολλά (αναφέρεται και 30) χρόνια. Το καθάρισμα αυτών των στάβλων από όλη την κοπριά μέσα σε μία μόνο ημέρα ήταν ο πέμπτος άθλος του ΗρακλήΟ Ηρακλής παρουσιάσθηκε στον Αυγεία και, αποκρύπτοντας τη διαταγή του Ευρυσθέα για τον άθλο, προσφέρθηκε να καθαρίσει τους στάβλους σε μία ημέρα με αντάλλαγμα το ένα δέκατο του κοπαδιού. Ο Αυγείας κορόιδεψε τον ήρωα για την προσφορά του, όμως δέχθηκε τη συμφωνία και έθεσε τον πρωτότοκο γιο του, τον Φυλέα, ως μάρτυρα. Ο Ηρακλής καθάρισε την κοπριά σκάβοντας δύο χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων και στρέφοντας μέσα από αυτά τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους. Τα νερά των δύο αυτών ποταμών (κατ' άλλους μόνο του Πηνειού) παρέσυραν όλη την κοπριά. Αφού τελείωσε το έργο του μέσα στην προκαθορισμένη προθεσμία, ο Ηρακλής ζήτησε από τον βασιλιά την αμοιβή του, όμως εκείνος αρνήθηκε να του τη δώσει, επειδή στο μεταξύ είχε πληροφορηθεί ότι ο ήρωας στην πραγματικότητα εκτελούσε τις διαταγές του Ευρυσθέα. Στη δίκη που ακολούθησε για να λυθεί η διαφορά, ο Φυλέας κατέθεσε υπέρ του Ηρακλέους αναφέροντας την υπόσχεση του πατέρα του.  Πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο Φυλέας και ο Ηρακλής εκδιώχθηκαν από την Ήλιδα με βασιλική διαταγή του Αυγεία. Ο πρώτος πήγε στο νησί Δουλίχιο και ο ήρωας στην πόλη Ώλενο. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Ηρακλής επέστρεψε στην Ήλιδα, κατέκτησε την πόλη και θανάτωσε τον Αυγεία.
Ο συμβολισμός λοιπόν είναι σαφής και επιτυχής: ένα ποτάμι πρέπει να στραφεί στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος της χρεοκοπίας και να διώξει την συσσωρευμένη κόπρο. Το ποτάμι αυτό για να έχει δύναμη πρέπει να είναι μεγάλο σαν τον Πηνειό και τον Αλφειό μαζί. Νάχει δηλαδή θέσεις συγκεκριμένες, μια σύνθεση φιλελεύθερων και σοσιαλιστικών ιδεών και όχι ευχές και γενικολογίες. Νάχει επίσης δημοκρατία και όχι πελάτες, κομματικούς και αρχηγισμό. Νάχει τέλος καθαρά νερά, να μην ξεχάσει δηλαδή την οικολογική στόχευση της αειφορίας σε ένα θολό "αναπτυξιακό" προκείμενο απλής αραίωσης της κόπρου.

Αυτά ευχόμαστε στο Ποτάμι. Να συμβάλλει στην απαλλαγή από την κόπρο του πολιτικού μας συστήματος. Έστω και ως σαφή στόχευση.

Αριστερή Στρουθοκάμηλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU