Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Πως η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της...

Η καινοτομία προσελκύει νέους επενδυτές
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
του Γιώργου Μανέττα από την Ημερησία

Ευαγγέλος Αχιλλόπουλος
Τη στιγμή που η χώρα δίνει μάχη για να προσελκύσει επενδυτές, η καινοτομία υψηλής προστιθέμενης αξίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλο έλξης των διεθνών κεφαλαίων, αλλά και πυλώνας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες και κυρίως το επιστημονικό προσωπικό να γίνει πρωτοπόρα στην παραγωγή ευρεσιτεχνίας και να την αξιοποιήσει προς όφελός της.

Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση είναι να αρθούν βασικά εμπόδια και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων που θέλουν να παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Και όχι όπως συμβαίνει σήμερα, όπου η χρηματοδότηση των καινοτομικών εταιρειών (startups) βρίσκεται σε "νηπιακό" επίπεδο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ευρεσιτεχνίες (πατέντες) που αναπτύσσονται στην Ελλάδα να διοχετεύονται σε ξένους ομίλους, οι οποίοι καρπώνονται όλη την υπεραξία.


Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, εξάγουμε τεχνογνωσία τρεις φορές πάνω από τον διεθνή μέσο όρο.

Χρηματοδότηση
Σύμφωνα με το επίτιμο μέλος του συνδέσμου των νέων επιχειρηματιών ΕΣΥΝΕ Αθηνών και Περιχώρων, Ευάγγελο Αχιλλόπουλο, που ηγείται της εθελοντικής ομάδας θεσμικών παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας ΕΣΥΝΕ, μόλις είκοσι startups κατάφεραν πέρυσι να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τα εγχώρια Ventures Capital (επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου με 70% δημόσια κεφάλαια), τα οποία χρηματοδοτούν μόνο το 2% των προτάσεων που φτάνουν στην πόρτα τους.

Το τελευταίο προϊόν που παράγει και εξάγει ο κ. Αχιλλόπουλος είναι το FiberPack,
ένα φορητό σύστημα αποθήκευσης για την ψηφιακή κινηματογραφία
Οπως εξηγεί ο κ. Αχιλλόπουλος, ο οποίος έχει αναπτύξει πάνω από 17 πρωτοποριακά προϊόντα που χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού όπως η Nomura Bank στο City του Λονδίνου, στη χώρα μας εξακολουθεί να υπάρχει φόβος και έντονη καχυποψία έναντι των Ελλήνων εφευρετών σε σημείο πολλοί να τους αντιμετωπίζουν ως τον «τρελό του χωριού».

Ακόμη και το τραπεζικό σύστημα, ισχυρίζεται ο ίδιος, αδυνατεί να αντιληφθεί την αξία και το όφελος που μπορεί να έχουν οι ευρεσιτεχνίες και οι καινοτόμες ιδέες στην πραγματική οικονομία, όταν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι διεθνείς πατέντες λογίζονται ως περιουσιακά στοιχεία (asset) από το τραπεζικό σύστημα και χρησιμοποιούνται και ως εγγύηση (collateral).

Γι' αυτό για να αλλάξει η κατάσταση, η αρχή πρέπει να γίνει με την ενίσχυση της χρηματοδότησης των startups.
"Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τα startups σαν να μην υπάρχει αύριο, μέχρι να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα των επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί ένας ...μηχανισμός βασισμένος στο CrowdSourcing, με τη στήριξη του κράτους, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην καινοτομία και την εξωστρέφεια μέχρι να γίνουν βιώσιμες. Το όφελος για τη χώρα θα είναι τεράστιο, αφού και η οικονομία θα τονωθεί, και η ανεργία των νέων θα υποχωρήσει, ενώ παράλληλα θα προσελκύσουμε τα βλέμματα υψηλής ποιότητας ξένων επενδυτών», λέει ο κ. Αχιλλόπουλος. Δεν είναι τυχαίο, επισημαίνει, ότι «οι ΗΠΑ έχουν φθάσει στο σημείο να εξάγουν περισσότερα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντες) από ότι η Σαουδική Αραβία πετρέλαιο".
Έχει υπολογισθεί ότι κάθε θέση εργασίας σε μια νέα εξαγωγική επιχείρηση υψηλής προστιθεμένης αξίας δημιουργεί 5-7 νέες θέσεις εργασίας στην παραδοσιακή οικονομία, γιατί οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι οι νέοι πελάτες για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι οποίοι θα καταναλώσουν και θα τονώσουν την αγορά, όχι με δανεικά αλλά με τον νέο πλούτο που προέκυψε από τις εξαγωγές τους. Βελτιώσεις χρειάζεται να γίνουν και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατοχύρωση των πατεντών.

Μάλιστα, ο κ. Αχιλλόπουλος προτείνει τη θέσπιση ειδικού επαγγέλματος, στα πρότυπα του εξωτερικού, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την κατοχύρωση πατεντών. 
"Στο εξωτερικό υπάρχει ο αντίκλητος ευρεσιτεχνιών, patent - attorney ή professional, ο οποίος αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την όλη διαδικασία συγγραφής και κατοχύρωσης, επάγγελμα που στην Ελλάδα δεν υφίσταται καν. Σήμερα, αρκετοί φεύγουν εκτός Ελλάδας για να κατοχυρώσουν τις πατέντες τους, αφού εδώ είναι κακής ποιότητας και κοστοβόρα η διαδικασία. Υπολογίζεται πως το κόστος για την κατοχύρωση μιας πατέντας στην Ελλάδα είναι 36 φορές μεγαλύτερο, ανά κάτοικο, από ό,τι στις ΗΠΑ". 
Ριζικές αλλαγές, όμως, χρειάζεται να γίνουν και στον τομέα της φορολογίας, ώστε να μην ποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και επιπλέον να διευκολύνονται οι επενδύσεις στην καινοτομία.

Φορολογία
Ο κ. Αχιλλόπουλος τονίζει πως πρέπει να υιοθετηθεί ο αγγλοσαξονικός τρόπος φορολόγησης, ο οποίος βασίζεται σε εκκαθαρισμένες και πραγματικές εισπράξεις μέχρι τα 5 εκατ. και όχι σε εικονικές (δεδουλευμένες) όπως εν πολλοίς συμβαίνει σήμερα. 
"Εικονικότητα, που γεννά στη χωρά μας τη φοροδιαφυγή και την ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, με 246 φόρες περισσότερες ποινικές προσφυγές ανά κάτοικο από ό,τι στις ΗΠΑ και την Αγγλία". 
Και προσθέτει το πόσο σημαντικό είναι αυτό για τις επενδύσεις σε startups, 
"Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές παίρνουν πίσω όλο τον φόρο που έχουν καταβάλει για τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει σε startups που απέτυχαν και έχουν πτωχεύσει χωρίς να υπάρχει δόλος, και αυτό το προάγει ο τρόπος που λειτουργεί το ίδιο το φορολογικό σύστημα."
Νέα κεφάλαια
Αναγκαία θεωρείται και η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα στους νέους που αναγκάζονται να πτωχεύσουν να μπορούν να ξανασταθούν γρήγορα στα πόδια τους και να μην αποκλείονται για χρόνια από την αγορά. 
Και αυτό γιατί η αποτυχία είναι συνυφασμένη με την καινοτομία και τα startups. 
"Χρειάζεσαι ικανά κεφάλαια και επιπλέον χρειάζεσαι περίπου 1,5 με 2 χρόνια έως ότου εισπράξεις τα πρώτα χρήματα από το προϊόν που θα παράξεις. Οι πιθανότητες αποτυχίας είναι 90%. Ως εκ τούτου δεν γίνεται να χρειάζεται να περάσουν 20 με 30 χρόνια για να διαγραφούν χρέη, όταν στις ΗΠΑ η ανάλογη διαδικασία διαγραφής χρεών δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια...
Μην απορούμε λοιπόν γιατί οι Έλληνες ασχολούνται με καφετέριες και κομμωτήρια, όταν αυτά δίνουν μεροκάματο σε 1-2 μήνες, με πιθανότητες αποτυχίας μικρότερης του 60% και με ελάχιστα κεφάλαια σε σχέση με την εξαγωγική καινοτομία...",
 υπογραμμίζει ο κ. Αχιλλόπουλος.

Oι προτάσεις των νέων επιχειρηματιών (OEΣYNE) για τη στήριξη της καινοτομίας υψηλής προστιθέμενης αξίας:
  • Aλλαγή του φορολογικού συστήματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 5 εκατ. ευρώ σε λογιστικό σχήμα, βάσει εκκαθαρισμένων πράξεων.
  • Aλλαγή του Πτωχευτικού Δικαίου και υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών της Aγγλίας και των HΠA.
  • Bελτίωση του συστήματος κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών.
  • Σύσταση ενός μηχανισμού βασισμένου στο CrowdSourcing, με την άμεση στήριξη του κράτους, για την απευθείας χρηματοδότηση των startups.
  • Διευκόλυνση της χρηματοδότησης των Startups με παροχή επιπλέον νέων κεφαλαίων στα VCs.
  • Eκπαίδευση των επενδυτών και των τραπεζιτών για το τι είναι καινοτομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU