Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

Τι ψηφίστηκε για τις τράπεζες (#και η αρνητική ψήφος ΓΑΠ)

του Κωνσταντίνου Αλεξάκου*

Το 2011 το δημόσιο έσωσε τις τράπεζες για τα θαλασσοδάνεια/διακοποδάνεια τους, και έλαβε έναντι μετοχές. Το ζήτημα των μετοχών, ίσως, ήταν αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι της τραπεζικής και μηντιακής διαπλοκής το 2011 που απαίτησαν την ανατροπή Παπανδρέου.

Η διαφωνία ήταν πως ο τότε Πρωθυπουργός επέμενε πως ενόψει PSi οι μετοχές έπρεπε να είναι "κοινές", ούτως ώστε να υπάρχουν τα αναμενόμενα δικαιώματα του (κρατικού πλέον) μεγαλομετόχου και να πωληθούν σε τιμή αγοράς όταν οι τράπεζες ανακάμψουν μέσα από αναγκαστικές συγχωνεύσεις και εξυγιάνσεις στα χαρτοφυλάκια τους.

Ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών Παπαδήμου επιχείρησε να πείσει για "προνομιούχες μετοχές" (μειωμένων δικαιωμάτων έναντι των κοινών), αλλά δεν κατάφερε να πείσει την τότε κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2012 ψηφίστηκε το PSi με την δέσμευση ότι οι μετοχές θα ήταν κοινές. Η σχετική σελίδα έλειπε από τον προϋπολογισμό λόγω "τεχνικής δυσκολίας".

Ακολούθησε μία μακρά και αδιαφανής πορεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάστασης της Τράπεζας Πειραιώς μετά την περιπέτεια της Κύπρου, και φτάσαμε στο χθεσινοβραδινό όπου το σχέδιο νόμου Στουρνάρα/Σαμαρά/Βενιζέλου άνοιξε το δρόμο για την πώληση των τραπεζικών μετοχών του δημοσίου με κόστος αντί για κέρδος. Αυτό, το ονόμασαν "διευκόλυνση εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα".

Τί είναι στην πραγματικότητα: οι τραπεζικοί μεγαλομέτοχοι θα πάρουν πίσω τις μετοχές τους με κέρδος. Κέρδος που θα προέλθει από τη χασούρα του δημοσίου - του πολίτη, δηλαδή, που έχουν αφαιμάξει φορολογικά την τελευταία πενταετία. Αυτό ψηφίστηκε. Συνεχίστε τώρα την συζήτηση σας περί "σταθερότητας" της χώρας, και ξεχάστε κάθε αναφορά των διεθνών και ευρωπαϊκών εκθέσεων που μιλάνε για την εξυπηρέτηση "ειδικών συμφερόντων" σε βάρος των πολλών και της ανάκαμψης από αυτή την κυβέρνηση.

Και ναι, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το ανέδειξε - κάθε άλλο· με τις αστειότητες του κέρδισε άλλοθι για το μέλλον ("εμείς κάναμε πρόταση μομφής"), ενώ βοήθησε κυβέρνηση και τραπεζικό τομέα να αποκρύψουν το πραγματικό διακύβευμα της χθεσινής ψηφοφορίας.


πηγή Πολίτης

Σχετικά (επίσης από τον Πολίτη):  

Ναι, είναι "πολιτική αλητεία" Βαγγέλη

Ήταν πολιτική αλητεία ότι χρησιμοποίησες τις Κάννες και την πρόταση για δημοψήφισμα για να καταφέρεις το μόνο που σε ενδιέφερε σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας Παπανδρέου - να γίνεις αρχηγός στη θέση του αρχηγού. Ακόμα και την ώρα που η χώρα λύγιζε κάτω από το χρέος που άφησαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, το μόνο που σε ενδιέφερε ήταν το πώς θα επωφεληθείς εσύ. Δεν εργάστηκες ποτέ για κάτι πέρα από το προσωπικό συμφέρον.

Δεν στήριξες τίποτα, μέχρι που εκβίασες με τους πολιτικούς ογκόλιθους επιπέδου Φλωρίδη, Καϊλή, Αποστολάκη και Λιάνη, στο περιστύλιο της Βουλής. Και μετά, οδήγησες τη χώρα σε κρίση, όταν ...φούσκωσες τα φτερά σου σαν παγόνι και έφυγε η Τρόικα για να γυρίσει μετά τις διπλές εκλογές που προκαλέσατε μαζί με την διαπλοκή της χώρας με επιπλέον έξι δισεκατομμύρια σε μέτρα - αυτό κατάφερες με όλους αυτούς που δεν διευκόλυνε ο Παπανδρέου στα νέα θαλασσοδάνεια που ζητούσαν, αλλά εξυπηρετήσατε μόλις μπήκατε στο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Μιλάς συνέχεια για το βάρος που σήκωσες, αλλά το βάρος το σήκωσαν οι πολίτες όσο εσύ και οι όμοιοι σου ξοδεύατε τις προσπάθειες όλων μας στην ανάνηψη ό,τι πιο σάπιου υπήρχε στη χώρα· της "Ληστρικής Ολιγαρχίας", που έγραφε ο ξένος τύπος - ποτέ ο εγχώριος. Αυτοί ποτέ "δεν είδαν - δεν άκουσαν". Ούτε κατάλαβαν πώς ρίξατε ένα εκλεγμένο Πρωθυπουργό γιατί είπε "ως εδώ" στον κάθε διαπλεκόμενο. Κι αυτό στον ξένο τύπο το διαβάσαμε, όπως και το γιατί χάσατε την είδηση της χρεοκοπίας της χώρας! Αυτό που γινόταν όσο γράφατε για την "θωρακισμένη οικονομία".

Το βάρος που σηκώσαμε εμείς, όχι εσύ, επιχειρείτε τώρα να το μεταβιβάσετε στις τράπεζες με χαριστική επαναγορά των μετοχών τους εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Αυτή είναι η "πολιτική αλητεία" Βαγγέλη. Σε όλες τις χώρες που υπήρξε κρατική διάσωση των τραπεζών, οι μετοχές δόθηκαν πίσω με κέρδος για το κράτος και τους πολίτες. Στην ελληνική διαπλεκόμενη πραγματικότητα θα δοθούν με ζημία, και ουδείς μοιάζει διατεθειμένος να εξηγήσει το γιατί. Ίσως γιατί είναι προφανές. Ίσως γιατί το μεροκάματο και η ζωή τους εξαρτάται από την πρόσκαιρη "αφέλεια".

via parapolitiki.com
Τον Φεβρουάριο του 2012, έχοντας ρίξει τον Παπανδρέου, πήγατε και ψηφίσατε το PSi με ρητή υπόσχεση για κοινές μετοχές. Μόνο που η συγκεκριμένη σελίδα στην συμφωνία ήταν ΛΕΥΚΗ - κυριολεκτικά - γιατί "δεν προλαβαίνατε". Σήμερα, επαληθεύσατε ό,τι περιμέναμε όσοι δεν ξεγελαστήκαμε από το "σώζουμε τη χώρα", όσοι δεν πετάξαμε αρχές και ιστορία για μια καρέκλα σε ένα τραπέζι που σβήνει μπροστά στην Τέταρτη Δημοκρατία.

via www.papandreou.gr
Είναι πολιτική αλητεία ότι καταψήφισε αυτό για το οποίο τον ρίξατε, ή το ότι έμεινε πιστός στις αρχές του για δικαιοσύνη και προστασία του δημοσίου συμφέροντος και όχι των τραπεζών; Πολιτική αλητεία, Βαγγέλη, είναι η μεταβίβαση των φόρων των πολλών στους διαπλεκόμενους τραπεζικούς Λάζαρους που σας στήριξαν διαχρονικά. Έρχεται και η νέμεση. Εκλογές, κοντή γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια