Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Για 480.000 περίπου Έλληνες και τις οικογένειές τους κάθε ημέρα είναι Μεγάλη Παρασκευή (#το πρόβλημα του ΟΑΕΕ)

Πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι περιμένουν τις θέσεις
των κομμάτων για τον ΟΑΕΕ: εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο
και σωτηρία των μικρομεσαίων και της επιχειρηματικότητας ή όχι;
(γελοιογραφία Χρήστος Παπανίκος)
του Γιώργου Αγαλιώτη, οικονομολόγου*

Ο Γολγοθάς για εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγικούς συμπολίτες μας είναι καθημερινότητα.
Η καθημερινότητα αυτή περιλαμβάνει την πλήρη αβεβαιότητα σε περίπτωση ασθένειας, το φόβο κατάσχεσης και των τελευταίων διαθεσίμων(αν υπάρχουν), την αφαίρεση του δικαιώματος ελπίδας στο όποιο μέλλον, ακόμη και την αποφυγή απλών καθημερινών πράξεων(όπως της οδήγησης) προκειμένου να αποφύγουν πιθανή σύλληψη (λόγω του αξιόποινου και πιθανού εντάλματος). Για 480.000 περίπου Έλληνες και τις οικογένειές τους κάθε ημέρα είναι Μεγάλη Παρασκευή. Η ανάσταση υπάρχει μόνο στα μακρινά τους όνειρα!
Μια ακόμη ματιά στο πρόβλημα του Ο.Α.Ε.Ε

Το πρόβλημα του Ο.Α.Ε.Ε δε πρόκειται να λυθεί ούτε με τις λύσεις-μπάλωμα που επεξεργάζονται ενόψει των εκλογών.Το θέμα είναι πλέον τόσο πολύπλοκο και σύνθετο που χρειάζεται βαθιά τομή και νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Το έχω αναλύσει διεξοδικά πολλές φορές αλλά καλό είναι να επαναλάβουμε κάποια πράγματα.

Καταρχάς εισφορές που δεν υπάρχουν ή δε μπορούν να πληρωθούν, δε θα εισπραχθούν.
Εισφορές που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,η οποία δε παρέχεται όταν οφείλεις πρέπει να αφαιρεθούν, γιατί έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα έχουμε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για το θέμα.

Η μηνιαία εισφορά πρέπει να είναι εθελοντική, ενώ αν διατηρηθεί λόγω των συνθηκών(υπάρχουσες συντάξεις και παροχές) θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα με το κύκλο εργασιών ως ποσόστωση αυτού με κλίμακα και όχι βάση τριετιών, αλλά επιλογής του ασφαλισμένου(π.χ. 4%-8% ετησίως επί του τζίρου).
Τα πανωτόκια όταν οφείλει κάποιος, να αναθεωρηθούν σε λογικά πλαίσια και να μη τρέχουν εις τον αιώνα τον άπαντα.

Να καταργηθούν άμεσα τα 30ρια που υποτίθεται πως πάνε για τους άνεργους και χρησιμοποιούνται για τη πληρωμή συντάξεων. Τη στιγμή μάλιστα που επιχειρηματίας ο οποίος διακόπτει τη δραστηριότητά του, δε μπορεί να απευθυνθεί στο ταμείο ανεργίας για οποιονδήποτε λόγο παρά μόνο κατόπιν αυστηρών προϋποθέσεων.

Το Δ.Σ του οργανισμού να εκλέγεται από τους ασφαλισμένους και όχι να διορίζεται από τη πολιτεία.
Να γίνει η απαραίτητη παρέμβαση στους δανειστές ούτως ώστε αυτές οι λογιστικές αλχημείες με τις ρυθμίσεις που δε μπορεί κανείς να τηρήσει να σταματήσουν άμεσα.

Απαιτείται νέα γενναία συνολική ρύθμιση, συνδυασμένη με πάγωμα εισφορών παρελθόντων ετών σε μεταβατικό στάδιο (τριετίας-πενταετίας) με πολλές δόσεις, ανάλογα με το εισόδημα του ασφαλισμένου, με ορίζοντα αποπληρωμής τη δεκαετία.
Ειδικές ρυθμίσεις για τους νέους επιχειρηματίες-επαγγελματίες ασφαλισμένους με πολύ χαμηλές εισφορές.
Σύνδεση των συντάξεων με τις εισφορές σύμφωνα με ...
την αρχή της ανταποδοτικότητας.

Δημιουργία οργανισμού συλλογικών επενδύσεων ο οποίος με τη χρησιμοποίηση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, θα διαχειρίζεται τα όποια αποθεματικά και γενικότερα θα ασκεί τη χρηματοοικονομική διαχείριση (απογαλακτισμένος από την επιρροή του δημοσίου( το οποίο θα ασκεί μόνο εποπτεία) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ειδικό μεταβατικό καθεστώς για τους υπάρχοντες συνταξιούχους και προβολή των χρηματοδοτικών αναγκών σε ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας, ούτως ώστε να γνωρίζουμε τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες, οδηγώντας στον άμεσο επαναπροσδιορισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και παροχών και το συνολικότερο κόστος για τους φορολογούμενους. Εδώ δυστυχώς θα έχουμε κάποιες αναγκαίες θυσίες και για τους υπάρχοντες συνταξιούχους και για τους νέους ασφαλισμένους, ίσως υπό μορφήν κάποιας επιπλέον εισφοράς (π.χ.1% ετησίως) για να κρατηθεί το σύστημα. Η εισφορά αυτή θα μπορούσε να επιστραφεί σταδιακά, μόλις ισορροπήσει το σύστημα στους δικαιούχους, από τη διαχείριση των αποθεματικών.

Φυσικά εκτός των ανωτέρω θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες δράσεις που να οδηγήσουν σε λύσεις.
Τέλος υπενθυμίζω πως ένα από τα βασικά κλειδιά του προβλήματος είναι η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών προσπαθειών, με την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων.Αυτό όμως το τελευταίο ανάγεται στη γενικότερη ασκούμενη οικονομική πολιτική, η οποία όμως επηρεάζει και αλληλεπιδρά με όλα τα ειδικότερα χρηματοοικονομικά προβλήματα όπως το ασφαλιστικό.
Έως λοιπόν να δούμε ρεαλιστικά τη κατάσταση και να κάνουμε τις απαραίτητες τομές, το πρόβλημα απλά θα διαιωνίζεται, οδηγώντας στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες χρεωμένους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας έως ότου έλθει και επίσημα η αναπόφευκτη χρεοκοπία του Ο.Α.Ε.Ε.


*πηγή facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU