Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Γιάννης Στουρνάρας: Έσωσε τον παρεοκρατικό καπιταλισμό!

Ο "μέρμηγκας" που έγινε τζίτζικας...
Ευθύβολος Τάκης Μίχας:

του Τάκη Μίχα*
Οι 300 της Βουλής και οι ολιγάρχες της οικονομικής ζωής στην Ελλάδα θα πρέπει να φτιάξουν ένα άγαλμα στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Διότι πράγματι πέτυχε το -περίπου- ακατόρθωτο: Να καταφέρει να σώσει σε μια τέτοια βαθιά οικονομική κρίση τις βαθύτερες δομές του ελληνικού παρεοκρατικού καπιταλισμού και να του δώσει μία παράταση ζωής για ίσως ακόμα μια δεκαετία – μέχρι, δηλαδή, την επόμενη μεγάλη κρίση.
Στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός αναφέρει ότι έθεσε σε πέρας το έργο που του είχε ανατεθεί και τώρα μπορεί να αποχωρήσει. Πράγματι έτσι είναι. Το έργο το οποίο του είχε ανατεθεί ήταν να σώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του κρατικού τομέα, όσο και να κόστιζε αυτό στον ιδιωτικό τομέα. Και πράγματι τα κατάφερε, σε μεγάλο βαθμό. Κατάφερε να διατηρήσει άθικτο το πιο διεφθαρμένο και αντιπαραγωγωγικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα οδήγησε με τη φοροεξοντωτική του πολιτική στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και στον Καιάδα της ανεργίας χιλιάδες νέους. Σήμερα, τρία χρόνια μετά την ανάληψη του κρίσιμου υπουργείου, μπορεί δικαιολογημένα να υπερηφανεύεται ότι κατάφερε το αδύνατον: Να μην απολύσει ούτε έναν δημόσιο υπάλληλο και παράλληλα να στείλει στην ανεργία 1,5 εκατομμύριο παραγωγικότατους εργαζομένους του εξωκρατικού χώρου.

Φυσικά το παρεοκρατικό κράτος δεν αποτελείται μόνο από τον δημόσιο τομέα. Αποτελείται και από την οικονομική ολιγαρχία - η άλλη όψη του νομίσματος. Και αυτήν έσωσε ο απερχόμενος υπουργός. Έπειτα από τέτοιας έντασης οικονομική κρίση τα ονόματα των παραγόντων (μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοεκδότες, μεγαλοτραπεζίτες κ.λπ.) που κατέχουν τα νευραλγικά πόστα στην οικονομική ζωή της χώρας είναι τα ίδια (με ελάχιστες αλλαγές) με τα πρόσωπα που ηγεμόνευαν στην οικονομική ζωή της χώρας και πριν από την κρίση. Ακόμα και στη Ρωσία του Πούτιν υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα στη σύνθεση της ολιγαρχίας από ό,τι στην Ελλάδα των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα!

Ως διευθυντής του ΙΟΒΕ ο κ. Στουρνάρας είχε διακριθεί για τις πύρινες συνεντεύξεις του σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ σχετικά με την ανάγκη ανοίγματος των αγορών και κατάργησης των προνομιών των διαφόρων συντεχνιών. Όμως ως υπουργός και στα πλαίσια της προσπάθειάς του να σώσει τον παρεοκρατικό καπιταλισμό διακρίθηκε για το ακριβώς αντίθετο: Πώς να μπορέσει να διατηρήσει ό,τι μπορούσε να διατηρηθεί από τα προνόμια τα οποία κινδύνευαν από τις πιέσεις και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και της τρόικας. Συνεπικουρούμενος από τους κ. Χατζηδάκη και Μητσοτάκη κατάφερνε πάντοτε να βάζει «νερό στο κρασί» της κατάργησης των προνομίων και να εμφανίζεται ως ...

υπερασπιστής της κάθε συντεχνίας απέναντι στις «υπερβολικές απαιτήσεις» της τρόικας. Τα νομοσχέδια για το άνοιγμα της αγοράς πάντοτε θα περιλάμβαναν «εξαιρέσεις» που στην ουσία και μακροπρόθεσμα ακύρωναν κάθε ριζική αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς.

Καλή σταδιοδρομία λοιπόν, Γιάννη, και στην επόμενη θέση σου. Το σύστημα σε χρειάζεται!



πηγή http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=32893

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU