Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Η Ευρώπη-Οικολογία, οι εκλογές και η αναζήτηση "ευρείας προοδευτικής συνεργασίας" με Δράση/ΦιΣ

από το ECO blog

Είχαμε δημοσιεύσει (εδώ) την πρόθεση του πράσινου κόμματος Ευρώπη-Οικολογία να διερευνήσει μαζί με την Δράση, την δυνατότητα παρουσίας ενός υβριδικού σχήματος πράσινων/φιλελεύθερων στις ευρωεκλογές (και μαζί σε κάποιες αυτοδιοικητικές περιφέρειες) που θα υλοποιούσε την σύγκλιση "μεταξύ πολιτών, κινήσεων και κομμάτων που υπερασπίζονται και ενδιαφέρονται να προωθήσουν την ιδέα της Ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης." Η κίνηση αυτή, που έγινε αποδεκτή δημοκρατικά και από τα δύο κόμματα, συμπεριέλαβε αμέσως και την ΦιΣ (Φιλελεύθερη Συμμαχία) και διήρκεσε με πυκνές συνομιλίες για πάνω από ένα μήνα, διεκόπη πρόσφατα μετά την αιφνίδια αλλαγή ατζέντας και εκλογικών προτεραιοτήτων στον χώρο των φιλελευθέρων που προέκυψε από παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Κόμματος/ALDE. 

Από την κατάρτιση του σχετικού ψηφοδελτίου για την ευρωβουλή αλλά και την περιφέρεια Αττικής, αποχώρησαν έτσι Ευρώπη-Οικολογία και Φιλελεύθερη Συμμαχία (εδώ). Παρά την συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση, όπως πχ σε άρθρο του Αθανάσιου Έλλις στην Καθημερινή (Οι "Γέφυρες" της μεταρρύθμισης) με φαντασιώσεις του συγγραφέα ότι "μόνο θετικά μπορεί κανείς να δει τις «Γέφυρες», τη συνεργασία, κοινή πορεία και, γιατί όχι, μελλοντική συνένωση κομμάτων και κινήσεων που περιγράφονται ως μεταρρυθμιστικό τόξο, όπως είναι η «Δράση», η «Δημιουργία ξανά», η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» και η «Ευρώπη - Οικολογία»" το γεγονός είναι ότι συνεργάζονται μόνο Δράση και Δημιουργία Ξανά μεταξύ τους και υπό την πολιτική σκέπη του ALDE.

Όσον αφορά την Ευρώπη-Οικολογία αλλά και την στάση της περιφερειακής αυτοδιοικητικής κίνησης "Οξυγόνο" (για την Αττική) που οι συνεργαζόμενες κινήσεις πρόλαβαν να παρουσιάσουν, μπορείτε να δείτε παρακάτω τις σχετικές ανακοινώσεις: (σε επόμενο άρθρο θα παρουσιαστούν οι κινήσεις και οι υποψήφιοι που στηρίζει η Ε-Ο στις δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές πανελλαδικά)

Σχετικά με τις Ευρωεκλογές:

Για τις εκλογικές συνεργασίες

Η «Ευρώπη – Οικολογία» είναι ένα σύγχρονο Πράσινο Κόμμα που ιδρύθηκε πριν από δύο μήνες από πολίτες, που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας νέας, δίκαιης και βιώσιμης πορείας της χώρας μας. Στις βασικές πολιτικές μας προτεραιότητες περιλαμβάνονται η προώθηση της βιώσιμης, «έξυπνης» ανάπτυξης και η μετεξέλιξη της Ευρώπης προς ένα ομόσπονδο κράτος. Πρόκειται για επιλογές, που σήμερα περισσότερο από ποτέ, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες για την Ελλάδα: Μόνο έτσι θα ξεπεραστεί με δημιουργικό τρόπο η σημερινή πολύπλευρη κρίση και θα αποφύγουμε να τεθούμε στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.

Ειδικά το θέμα της Ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης θεωρούμε ότι μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικότερα μέσα από συνεργασίες και συγκλίσεις ανθρώπων και ομάδων, που ακόμα και αν διαθέτουν διαφορετικές πολιτικές οπτικές, τους ενώνει το κοινό ευρωπαϊκό όραμα. Το κοινό μανιφέστο των Daniel Cohn-Bendit από τους Πράσινους και Guy Verhofstadt από τους Φιλελεύθερους (Debout l’ Europe!) φαίνεται να δείχνει έναν τέτοιο δρόμο.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ιδανικό πλαίσιο για την επιδίωξη μιας τέτοιας προοπτικής, τόσο μέσα από τον πολιτικό αγώνα στην Ελλάδα, όσο και μέσω της συμβολής στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις. Για το λόγο αυτό διερευνήσαμε με θάρρος, ειλικρίνεια και ανοικτό πνεύμα τις δυνατότητες συνεργασίας με τη «Δράση». Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις διαφορετικές οπτικές και αφετηρίες, θεωρήσαμε ότι στα ευρωπαϊκά ζητήματα θα μπορούσαμε τη διαφορά να τη μετατρέψουμε σε συμπληρωματικότητα.

Μετά από ένα διάστημα συζητήσεων, κατά το οποίο συμφωνήθηκαν αμοιβαία μια σειρά από σημαντικά και για τις δύο πλευρές ζητήματα, η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε. Η «Δράση», προτίμησε να ...

θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη συσπείρωση του Φιλελεύθερου χώρου στην Ελλάδα, με αντίστοιχη μετατόπιση και της πολιτικής της ατζέντας. Η «Ευρώπη – Οικολογία» σέβεται απόλυτα αυτή την επιλογή, όμως είναι προφανές ότι δεν έχει ούτε θέση ούτε ρόλο μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Λυπούμαστε που αυτή η εξέλιξη δεν επιτρέπει την παρουσία στις Ευρωεκλογές ενός εκλογικού σχήματος που θα προτείνει και θα διεκδικήσει με θάρρος και σαφήνεια την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Μια ευκαιρία χάθηκε. Όμως η προσπάθεια συνεχίζεται και από εμάς και από άλλους φίλους και φίλες, ενταγμένους ή όχι σε κόμματα, που πια κατανοούν πολύ καλά τη σημασία αυτής της επιδίωξης.

Σχετικά με τις Περιφερειακές Εκλογές και ειδικότερα την Περιφέρεια Αττικής:

1. Η «Ευρώπη – Οικολογία» για τις «Γέφυρες»

Μία από τις πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος “Ευρώπη – Οικολογία” είναι η μετεξέλιξη της Ευρώπης σε Ομοσπονδία. Θεωρούμε ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το πλαίσιο για την επιδίωξη μιας τέτοιας προοπτικής. Στα πλαίσια αυτά συζητήσαμε με τη Δράση για το ενδεχόμενο μιας κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές, με τα θέματα της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης και της αειφόρου ανάπτυξης να κατέχουν κεντρική θέση. Στις συζητήσεις αυτές, ουδέποτε τέθηκε θέμα συνεργασίας σε εθνικές εκλογές, ούτε συμφωνήθηκε πως η “Ευρώπη – Οικολογία” θα υποστηρίξει το συνδυασμό “Δημιουργούμε, μαζί” στις περιφερειακές εκλογές. Με αυτά τα δεδομένα είναι εμφανές ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας με τη Δράση, που δημοσιοποίησε εχθές η “Δημιουργία Ξανά” γύρω από μια σειρά από θέματα, δεν μας περιλαμβάνει.

Η Διοικούσα Επιτροπή


2. Η ανακοίνωση της κίνησης Οξυγόνο (για την Αττική)

Αγαπητοί μου φίλοι,

Το "Οξυγόνο" ξεκίνησε την προσπάθεια του πριν λίγες εβδομάδες με την τιμητική υποστήριξη όλων σας, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός συνθετικού σχήματος και την κάθοδο του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής.

Είχαμε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα ότι η κοινωνία ήταν έτοιμη για να υποστηρίξει ένα τέτοιο σχήμα.

Για την κάθοδο στις εκλογές βασιστήκαμε σε κάποιες κομματικά ανεξάρτητες προσωπικότητες αλλά και σε υπάρχοντες πολιτικούς χώρους: συγκεκριμένα την Δράση, την Ευρώπη-Οικολογία και την διακριτική στήριξη από σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές κινήσεις. Η Δράση συμμετείχε στο εγχείρημα με δύο υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες, με σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά και επωμιζόμενη μέρος από το κόστος της εκστρατείας, συγκεκριμένα την ανελαστική δαπάνη των ψηφοδελτίων.

Είναι προφανές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις με την επιλογή της σύμπραξης Δράσης - Δημιουργίας Ξανά, τόσο στο χώρο των Ευρωπαϊκών εκλογών όσο και στην Περιφέρεια Αττικής, είχαν σαν αποτέλεσμα την απόσυρση της υποστήριξης της στο "Οξυγόνο."

Εμείς οι άνθρωποι του "Οξυγόνου" θεωρούμε ότι τα χρονικά πλαίσια ως τις εκλογές είναι ασφυκτικά, και δεν μας επιτρέπουν να αναπληρώσουμε την απώλεια αυτών των πόρων που είναι και οικονομικοί και σε ανθρώπινο δυναμικό. Με βάση τις εξελίξεις, το "Οξυγόνο", δεν προλαβαίνει να διεκδικήσει τους στόχους του σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή την εκλογή αντιπροσώπων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και συνεπώς είναι υποχρεωμένο να αναστέλλει την δράση του.

Επιπροσθέτως η πολιτική επιλογή της Δράσης να ενώσει τις δυνάμεις της με την Δημιουργία Ξανά, δεν συνάδει με τον στρατηγικό σχεδιασμό σύγκλισης του φιλελεύθερου με τον κεντρώο, οικολογικό και αριστερό χώρο, λογική με την οποία συν-στρατεύτηκα με αυτό το κόμμα. Στόχος μας ήταν ο σχηματισμός μιας συνεπούς συμμαχίας μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, με χαρακτηριστικά την μετριοπάθεια, την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον οικολογικό προσανατολισμό και την κοινωνική ευαισθησία. Με γνώμονα αυτή την διάσταση δεν καλύπτομαι πια από την πολιτική και ιδεολογική επανατοποθέτηση που συνεπάγεται η συνεργασία Δράσης-Δημκιουργίας Ξανά

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς που δώσατε πνοή στο "Οξυγόνο" και να εκφράσω την ελπίδα η ανατροπή να μην μας απομακρύνει από το πολιτικό μας όραμα και μέσα από την δραστηριοποίησή μας με τα κοινά οι δρόμοι μας να ξανασυναντηθούν!

Φιλικά, η επικεφαλής
Λενιώ Μυριβήλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU