Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Ωραία, η συγκυβέρνηση πεισματικά δεν παραιτείται... Και τι θα κάνει με την στάση πληρωμών που η ίδια προκάλεσε;

του Βαγγέλη Παπαβασιλείου
Η υπερφορολόγηση, είτε με τα χαράτσια, είτε με την κατάργηση κάθε αφορολόγητου, είτε με την υψηλότατη εισφορο-φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έχει ήδη προκαλέσει στάση πληρωμών κάθε είδους φόρου ή εισφοράς (όπως συνέβαινε ήδη από την αρχή της ύφεσης με τις δόσεις των τραπεζικών δανείων που απλά "δεν μπορούσαν πλέον να πληρωθούν"). Το παρακάτω άρθρο εξηγεί ότι ήδη, το 50% των υπόχρεων απλά δεν πληρώνουν πια χαράτσι, και αυτό με τα περσινά στοιχεία - φανταστείτε τι γίνεται φέτος με εξαντλημένη πλέον 100% την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 
Το μήνυμα των εκλογών ήταν "φύγετε να αναλάβει άλλος" και μετά τα εκκαθαριστικά θα είναι "και δεν πληρώνω μέχρι να έρθει ο άλλος" (ο οποίος "άλλος" έχει ήδη προεπιλεγεί). Οτιδήποτε άλλο είναι για να περνάμε την ώρα μας και να σβήνουμε χρέη των ημετέρων ή ευθύνες των αρμοδίων. Αλλά χωρίς έσοδα, πόσο μπορεί να κρατήσει μια χρεοκοπημένη πολιτική ακόμη κι αν αφαιμάξει σε αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση και τα φετινά έσοδα του τουρισμού; Θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα σε εξέγερση;
Οι ευρωεκλογές είναι πάντα προειδοποίηση και προανάκρουσμα των πολιτικών επιλογών των πολιτών. Το 2009 ήταν στην εξουσία η ΝΔ - το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο με 36,64 έναντι 32,29 της ΝΔ. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, στις πρόωρες εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ εκτινάχθηκε στο 43,92 ενώ η ΝΔ έμεινε στο 33,47 στο ποσοστό της δλδ του Ιουνίου... 
Τι σημαίνουν αυτά; Ότι μπορεί σήμερα η αυτοδυναμία να είναι δύσκολη, αλλά σε αναγωγή σε εθνικές εκλογές με εκφρασμένη την επιθυμία των πολιτών για "αλλαγή", ο πρώτος ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς θα εκτιναχθεί από το εφαλτήριο του 27% κάπου πάνω από το 30% ενώ η ΝΔ θα μείνει στην περιοχή του 22-23 που έλαβε "χαλαρά" και ως τελική προειδοποίηση - το δε ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί χάνοντας οριστικά την κουτάλα των υποσχέσεων τακτοποίησης των ψηφοφόρων που ακόμη τώρα μπορεί να προσφέρει ως συγκυβερνούσα δύναμη. Κι αυτά όλα συμβαίνουν ήδη ήρεμα και φυσιολογικά, και τελείως συστημικά επειδή απλά έχει εξαντληθεί κάθε υπομονή και αναμονή για ριζική αλλαγή πολιτικής. 
Όποιος λοιπόν καθυστερεί τις εξελίξεις, ζημιώνει την χώρα, αδειάζει τα ταμεία και τις δυνατότητες ανάπτυξης. (ΑΣ)
Δείτε πως:


Στάση πληρωμών στους φόρους ακινήτων

του Σπύρου Δημητρέλη από το capital.gr

Το ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εξαντλήσει προ πολλού τη φοροδοτική τους ικανότητα δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Οι απανωτές φοροεπιδρομές επί δικαίων και αδίκων στην ακίνητη περιουσία έχουν οδηγήσει τους περισσότερους ιδιοκτήτες σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να επιλέγουν πλέον τη λύση της στάσης πληρωμών.
Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά. Το τετράμηνο 1η Νοεμβρίου 2013 έως 28 Φεβρουαρίου 2014 βεβαιώθηκαν συνολικοί φόροι ακινήτων («στην περιουσία» όπως αναφέρονται στον προϋπολογισμό) ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Πρόκειται για τέσσερις δόσεις του αναδρομικού Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 καθώς και για δυο δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, του γνωστού χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από αυτά πληρώθηκαν έως το τέλος Απριλίου τα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ έμειναν απλήρωτα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το συνολικό ποσοστό εισπραξιμότητας διαμορφώθηκε στο περίπου 75%. Μπορεί το ποσοστό αυτό να φαίνεται σχετικά υψηλό, ωστόσο, τα επιμέρους στοιχεία μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν αναφορικά με την φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών.

Αν εξαιρεθεί από τη στατιστική η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Κατοίκων Εξωτερικού (ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού) το ποσοστό εισπραξιμότητας των φόρων ακινήτων περιορίζεται δραματικά στο περίπου 50%. Από το 1,5 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν συνολικά στο τετράμηνο που αναφέρθηκε περίπου τα 780 εκατομμύρια αφορούν κατοίκους εξωτερικού οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι πλήρωσαν στο ελληνικό δημόσιο ταμείο το 99,5% των φόρων, δηλαδή πλήρωσαν το συγκεκριμένο 4μηνο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 775 εκατομμυρίων ευρώ.

Ας δούμε τώρα και τι πληρώνουν οι Έλληνες. Σε όλες τις υπόλοιπες ΔΟΥ το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε στο 4μηνο που αναφέρθηκε ανέρχεται σε περίπου 720 εκατομμύρια. Από αυτά έως το τέλος Απριλίου είχαν εισπραχθεί τα περίπου 350 εκατομμύρια με ...

αποτέλεσμα το ποσοστό εισπραξιμότητας των φόρων ακινήτων να ανέρχεται περίπου στο 49%

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε μήνα τους τελευταίους τρείς μήνες προστίθεται στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με απανωτά χαράτσια ενώ η μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο είναι η εισπραξιμότητα του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) η συνολική βεβαίωση του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ. Στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί πρόβλεψη για είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ το οποίο μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί.

Το ότι οι υπαγόμενοι στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού Πληρώνουν τους φόρους ακινήτων που τους επιβάλλονται έχει διάφορες εξηγήσεις. Η κυριότερη είναι ότι διαθέτουν πολύ υψηλή φοροδοτική ικανότητα καθώς σε αυτήν την εφορία υπάγονται πολλοί εύποροι φορολογούμενοι που κατέχουν σημαντικής αξίας ακίνητα στην Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κατά κανόνα στους ξένους φορολογούμενους υπάρχει αυξημένη φορολογική συμμόρφωση καθώς στο εξωτερικό η μη πληρωμή φόρων θεωρείται αντικοινωνική συμπεριφορά.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια