Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν ποιος φταίει για την ...νίκη

Πως είδε ο Γιάννης Καλαϊτζής τις εσωκομματικές συζητήσεις στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Η αυτοαναφορικότητα στην Αριστερά προέρχεται από τα πέτρινα χρόνια του 3-4%. Σήμερα που καλείται να πάρει πρωτοβουλίες εθνικού διαμετρήματος όσο το δυνατόν ταχύτερα για να ανοίξει δρόμους συμμαχίας των προοδευτικών και ελπίδας ότι ο τόπος μπορεί να αποφύγει το μοιραίο που έρχεται καλπάζοντας, η αυτοαναφορικότητα μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. 
Οι πολίτες οι προερχόμενοι από κάθε πολιτικό χώρο, που έδωσαν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουν πρόγραμμα και συνεργασίες διακυβέρνησης, όχι ανάλωση του πολύτιμου πολιτικού χρόνου στα εσωτερικά της "ιδιωτικής αριστεράς". Και ευτυχώς, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει μέχρι στιγμής, απόλυτα εξοικειωμένη με αυτήν την πραγματικότητα: (ΑΣ)

ΣΥΡΙΖΑ: Το πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στο επίκεντρο

ανάλυση από το Tvxs.gr

Σε ψύχραιμους τόνους και βάζοντας στο επίκεντρο του εσωκομματικού διαλόγου τα πολιτικά ζητήματα και την στρατηγική για την κυβέρνηση της αριστεράς, σχεδιάζει να απαντήσει η Κουμουνδούρου στο κείμενο κριτικής προς την ηγεσία του κόμματος

Όπως ήδη είχε σημειωθεί στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Tvxs από την προηγούμενη εβδομάδα, μια σειρά στελέχη και βουλευτές συνυπογράφουν κείμενο με τον τίτλο «Για τις εκλογές και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο η εκπρόσωπος της ΝΔ παρουσίασε σήμερα σαν «το πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν πρόκειται για την μοναδική ανακρίβεια στην ανακοίνωση της κυρίας Ασημακόπούλου (αναφέρεται σε δήθεν μυστικές συναντήσεις στις οποίες πήραν μέρος και διάφορες συνιστώσες όπως η Ρόζα κλπ) πολύ περισσότερο αφού στο κείμενο δεν υπάρχουν κριτικές προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα ήδη από την αρχή του κειμένου αναγνωρίζεται η σημασία την οποία είχε "η καμπάνια της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, ιδιαίτερα το ντιμπέιτ".

Είναι όμως από την άλλη την πλευρά σαφές ότι οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες στην προεκλογική περίοδο «παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την "ψυχή" της Αριστεράς» και ασκείται κριτική «για την αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων» ή για «αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας» στοχεύουν στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και εμμέσως τον ίδιο, στην λογική «Βαράμε το σαμάρι για ν' ακούσει ο γάιδαρος».

Σύμφωνα με κύκλους της ηγεσίας του κόμματος το κείμενο εκφράζει και προσωπικές πικρίες από στελέχη καλών προθέσεων που θεωρούν ότι μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί καλύτερα στην διάρκεια της εκστρατείας. Τονίζεται άλλωστε στο κείμενο ότι «για μας η δημοκρατία δεν είναι μόνο ο πιο δίκαιος τρόπος λήψης αποφάσεων, αλλά και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος οργάνωσης της συλλογικής διάνοιας». Από την άλλη πλευρά είναι σε όλους σαφές ότι, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιοι είδους εσωκομματικές διαμάχες, πρόκειται για κινήσεις ελέγχου του Α.Τσίπρα και κατανομής της εξουσίας, εν όψει μάλιστα της ανάληψης από τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικών ευθυνών.

Αυτός ο τελευταίος στόχος είναι που, στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποσαφηνίσει τις διαχωριστικές γραμμές αν πραγματικά υπάρχουν. Η πολιτική συγκυρία επιβάλλει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η συλλογή των 180 βουλευτών που επιδιώκουν οι Σαμαράς-Βενιζέλος για την προεδρική εκλογή, προκειμένου να αποφύγουν την ήττα στις πρόωρες εκλογές. 
Για να ακυρωθεί όμως η κυβερνητική προσπάθεια απαιτούνται πολιτικά ανοίγματα προς την ΔΗΜΑΡ, τους ανεξάρτητους βουλευτές ή ακόμη και τους ΑΝΕΛ, πέρα από τις ανάλογες κινήσεις «κινηματικού» χαρακτήρα προς την κατεύθυνση οργανώσεων που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι τους Οικολόγους Πράσινους.
Παράλληλα όμως, το δεύτερο σημαντικό ζητούμενο είναι το πολιτικό σχέδιο για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και την άνοδο της αριστεράς στην εξουσία. Πέρα από κάποιες γενικές διαπιστώσεις του τύπου ...«δεν υπάρχει κανένας λόγος να "αναστήσουμε" τις δυνάμεις της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης κεντροαριστεράς» που αναφέρονται μάλλον στο ΠΑΣΟΚ παρά στη ΔΗΜΑΡ, το επικριτικό κείμενο δεν δίνει επαρκείς πληροφορίες για τις πολιτικές συμμαχίες που το κόμμα θα πρέπει να επιδιώξει, παράλληλα με τις κοινωνικές, προκειμένου να πετύχει το στόχο της κυβέρνησης της αριστεράς. Αυτές οι καθοριστικές για τις εξελίξεις πολιτικές πρωτοβουλίες είναι που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο. Από το αποτέλεσμα τους θα εξαρτηθεί η ομαλή πορεία του κόμματος στη συνέχεια.

Το βέβαιο είναι ότι το κλίμα που επικράτησε στις άτυπες διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών παρέμεινε ήπιο, ενώ στο τελικό κείμενο δεν περιέχονται εκτιμήσεις που θα προκαλούσαν μεγάλες αντιπαραθέσεις όπως πχ ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήταν δευτερεύουσας σημασίας. 
Όπως λέει και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος «μπορεί να είμαστε για βραβείο Γκίνες, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία ένα κόμμα συζητά τέτοια θέματα μετά από μία εκλογική νίκη, αλλά ευτυχώς δεν είμαστε στην ΝΔ που συζητούν γιατί χάσανε. Τουλάχιστον εμείς συζητάμε ποιος φταίει.. που νικήσαμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU