Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ιστορική ομιλία Τσίπρα σηματοδοτεί την ρεαλιστική γείωση του ΣΥΡΙΖΑ στον αριστερό μεταρρυθμισμό

"Ρήξη χωρίς σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε ήττα"

Δημοσιεύουμε μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα (και στο τέλος link με ολόκληρο το κείμενο) από την ιστορική κατά την γνώμη μας ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσίαση του βιβλίου των J. Galbraith, St. Holland και Γιάννη Βαρουφάκη "Μια Μετριοπαθής Πρόταση Για Την Επίλυση Της Κρίσης του Ευρώ" στο Βυζαντινό Μουσείο. Η αφορμή (το βιβλίο) αλλά και η ομιλία του Α Τσίπρα, παραπέμπουν σε μια βαθιά διεργασία ρεαλιστικής προσέγγισης των δυσκολιών ανατροπής του σημερινού status quo του πελατειακού κομματικού κράτους στην Ελλάδα και του οικονομικού εθνικισμού της Γερμανίας στην Ευρώπη - που συνεργάζονται αρμονικά για να μην αλλάξει τίποτα. 
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αλλαγή είναι η προσέγγιση της κρίσης και των υπαρκτών εναλλακτικών με δογματικά εργαλεία του παρελθόντος και αυτό φαίνεται να γίνεται συνείδηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Που ανοίγεται στις δυνάμεις της μεταρρύθμισης με κοινωνικό πρόσημο και περιγράφει πλέον ως αντίπαλο την "πολιτική της αντιμεταρρύθμισης" τρόικας-ΝΔΠΑΣΟΚ :

"Και επειδή η έννοια μεταρρύθμιση έχει κακοπάθει και κακοφορμίσει από τα χρόνια του εκσυγχρονισμού έως τα χρόνια του τροϊκανισμού, από τους ίδιους πάνω κάτω ανθρώπους σε καίριες θέσεις άσκησης οικονομικής πολιτικής, οφείλω να εξηγηθώ.

Οι δικές μας μεταρρυθμίσεις θα έχουν ταξικό πρόσημο και κοινωνική ανταποδοτικότητα. Δε θα είναι αντιμεταρρυθμίσεις κοινωνικής διάλυσης.


• Θέλουμε ένα νέο πολιτικό σύστημα

Απεγκλωβισμένο από τη Λερναία Ύδρα της διαπλοκής. Αυτονομημένο από το καρτέλ της ολιγαρχίας. Στόχος μας να αποκόψουμε τον ομφάλιο λώρο που συνδέει το πολιτικό σύστημα με το παρασιτικό παρακράτος των ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

• Θέλουμε τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

Όχι όμως απολύοντας τις καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών και τους σχολικούς φύλακες. Προτεραιότητα είναι ο απογαλακτισμός της δημόσιας διοίκησης από την κομματική εξάρτηση, το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία. Η κατάργηση του πελατειακού κράτους. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Γιατί δεν το σχεδιάσαμε δεν το στελεχώσαμε. Και, επιπλέον, λειτούργησε εναντίον μας. Για αυτό και θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη.

• Θέλουμε τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος

Για ένα νέο φορολογικό σύστημα. Απλό, διαφανές, σταθερό και δίκαιο.
Για να βγάλουμε από τη μέγγενη της υπερφορολόγησης τα μεσαία στρώματα. Και να αυξήσουμε, παράλληλα, τη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων και της μεγάλης περιουσίας.

• Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην αγορά

Όχι, όμως, για να ανοίξουμε δήθεν τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά για να ανοίξουμε τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής. Με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και αυτές οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Ούτε μπορούν να τις εφαρμόσουν οι δύο πολιτικές δυνάμεις που ευδοκίμησαν χρεοκοπώντας τη χώρα και το λαό μας.

Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη και συμμετοχή του λαού και με μια πλατιά προοδευτική συμμαχία, σε ένα αναγκαίο ριζοσπαστικό πρόγραμμα, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με βάση το εθνικό σχέδιο που έχουμε εκπονήσει. Και μπορούμε να το κάνουμε μόνο εμείς, γιατί δεν είμαστε το απαξιωμένο χθες. Δεν ανακυκλώνουμε ούτε τις πολιτικές, ούτε τις συμπεριφορές, ούτε το δημόσιο ήθος, ούτε και τα πρόσωπα της κρίσης και της καταστροφής."
...

"Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι οι πιθανότητες επιτυχίας και θετικών αποτελεσμάτων του δικού μας σχεδίου, συναρτώνται με το πλαίσιο άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη. Και εδώ ακριβώς έρχεται η «μετριοπαθής πρόταση».
Μια πρόταση που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να αναστραφεί η τάση εμβάθυνσης της κρίσης. Και μάλιστα, ενώ η ευρωπαϊκή ηγεσία, δεν μπορεί να επικαλεστεί τις ευρωπαϊκές Συνθήκες για να την απορρίψει."
...

"Καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική αν δεν συνεκτιμά τον πραγματικό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων. Ακούω πολλές φορές ότι το δίλλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρήξη ή ρεαλισμός. Ανοησίες. Η ρήξη και ο ρεαλισμός δεν είναι ετερώνυμες αλλά συμπληρωματικές έννοιες. Ρήξη χωρίς σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε ήττα, σημαίνει ενσωμάτωση. Ρήξη με σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε νίκη και σημαίνει ανατροπή.
Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό δίλλημα: ενσωμάτωση ή ανατροπή.

Αυτοί που διαρκώς αναπαράγουν το δίλλημα της ρήξης και του ρεαλισμού, προφανώς και θα επιθυμούσαν έναν ΣΥΡΙΖΑ συγκρουσιακό στα λόγια και ενσωματωμένο στη πράξη.
Για εμάς όμως το ζήτημα είναι να είμαστε ριζοσπαστικοί, συγκρουσιακοί και στα λόγια και στη πράξη. Και αυτό απαιτεί στρατηγικό σχέδιο, επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων. Και στην Ευρώπη σήμερα, παρά τις τρομακτικές αντιφάσεις υπάρχουν ακόμη αναξιοποίητες δυνατότητες για τη χώρα μας."
...

*πηγή tvxs.gr 

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, εδώ: Το δίλημμα της ρήξης και του ρεαλισμού

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ: TheTOC - Ο Βαρουφάκης, ο Αλέξης, ο Αντρίκος  και οι αιχμές ...κατά του Γιώργου - παρόντος του Σταύρου Θεοδωράκη.

Περιγραφή της Μετριοπαθούς Πρότασης, στην θεματική σελίδα του ιστολογίου: Η ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU