Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ποτέ στην Ιστορία της Ανθρωπότητας δεν υπήρξε πολιτικός που να κατάφερε να µεταφέρει τόσες πολλές ζηµιές από τους ώµους των τραπεζιτών στους ώµους των φτωχότερων και πιο αδύναµων πολιτών

του Πέτρου Ζερβού (efsyn.gr)
Η Κρυφή Μεταβίβαση

Ενισχύοντας 
τον 
Νίκο  

του Γιάνη Βαρουφάκη*

Προ ηµερών έλαβα το εξής email:

"Γιάννη γεια χαρά! Με λένε Νίκο, είµαι 28 χρονών και τα πράγµατα είναι απλά για µένα. Δεν καταλαβαίνω! Διαβάζω ανελειπώς το Hot Doc απο την πρώτη µέρα κυκλοφορίας του και δυσκολεύοµαι πάρα πολύ να κατανοήσω τα άρθρα σου.
Πες ότι είµαι στο δρόµο και συνταντώ τον Βενιζέλο (κάτι που συµβαίνει πολύ συχνά) και του λέω: «Εσύ και η παρέα σου, καταστρέφετε την Ελλάδα» και µου απαντάει: «Γιατί;». Τότε σκαλώνω και προσπαθώ να του περιγράψω µε απλά λόγια και οικονοµικούς όρους τι εννοώ. Δεν µπορώ να το κάνω, θα µε τυλίξει σε µια κόλλα χαρτί." 
Νίκο, θα προσπαθήσω να σε ενισχύσω όχι µε λεπτοµέρειες και δυσνόητες αναλύσεις που µπερδεύουν αλλά πηγαίνοντας κατ’ ευθείαν στο «ψητό». Σε µια συζήτηση του δρόµου µε έναν από τους θρασύτερους των πρωτεργατών του εγκλήµατος προέχει να µπορείς, µε µια φράση, να συνοψίσεις το ένα πράγµα για το οποίο θα µείνουν µε µαύρα γράµµατα στην Ιστορία του τόπου. Για να µπορέσεις να αρθρώσεις αυτή την φράση πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος, στο µυαλό σου, να έχεις κατασταλλάξει ως προς ποιο ακριβώς ήταν το έγκληµα. Ως προς αυτό, επίτρεψέ µου να σου πω ποιο ήταν, κατ’ εµέ, το βασικό συστατικό του. Θα το ονοµάσω Κρυφή Μεταβίβαση.

Το 2010 το ελληνικό δηµόσιο πτώχευσε, το οποίο σήµαινε ότι ήταν πλέον αδύνατον να αποπληρώσει τα 300 δις συσσωρευµένο χρέος που χρωστούσε, βασικά, προς ξένες ιδιωτικές τράπεζες. Τότε, το πολιτικό και οικονοµικό κατεστηµένο συναίνεσε µε το αντίστοιχο ευρωπαϊκό για να γίνει η εξής Κρυφή Μεταβίβαση: 

1. Να µεταφερθούν οι ζηµίες (λόγω της αδυναµίας του ελληνικού δηµοσίου να αποπληρώσει τα χρέη του) από τους τραπεζίτες στους ώµους των φορολογούµενων, αρχικά των ελλήνων και µετέπειτα των υπόλοιπων ευρωπαίων.  
2. Να εµφανιστεί αυτή η µεταφορά ως δείγµα της ευρωπαϊκής αλληλλεγγύης προς τον χειµαζόµενο ελληνικό λαό, παραπλανώντας (εις βάρος της αξιοπιστίας της Ευρώπης) τόσο τους γερµανούς όσο και τους έλληνες πολίτες (και βουλευτές) όσον αφορά την ουσία του «εγχειρήµατος». 
Αυτή η Κρυφή Μεταβίβαση των ζηµιών των τραπεζιτών στους ευρωπαίους φορολογούµενους ήταν µόνο η αρχή καθώς η αλήθεια αργά ή γρήγορα θα φαινόταν την στιγµή που το ελληνικό δηµόσιο θα «βάραγε κανόνι», τουλάχιστον απέναντι σε κάποιους από τους πιστωτές του. Το ότι το «κανόνι» θα «βάραγε» (προς το ευγενικότερον θα είχαµε «αναδιάρθρωση του χρέους» ή «κούρεµα») ήταν δεδοµένο ότι θα γίνει. Όταν ένα χρέος είναι μη βιώσιµο τότε απλά δεν ζει – «κουρεύεται». Όµως οι Βενιζέλοι της πολιτικής µας σκηνής όποιον τόλµαγε να το πει τον εξύβριζαν ως εθνοπροδότη και τον απέκλειαν από την δηµόσια τηλεόραση (µιλώ εκ πείρας προσωπικής). 

Κι όταν το «κούρεµα» έγινε, ο κ. Βενιζέλος απαίτησε (και απαιτεί και σήµερα!) να τον δοξάσουµε που το... έκανε τόσο καλά!

Πόσο καλά το έκανε; Βέλτιστα από την σκοπιά των τραπεζιτών και χείριστα από την σκοπιά του ελληνικού λαού αλλά και των υπόλοιπων λαών της Ευρώπης.

Πρόσεξε να δεις Νίκο πως χρησιµοποίησαν τον ενάµιση χρόνο που «κέρδισαν» µε το πρώτο Μνηµονιακό δάνειο, πριν έρθει το «κούρεµα» (το PSI) και το δεύτερο Μνηµονιακό δάνειο: 
  • Πρώτον, η ΕΚΤ αγόρασε 50 δις οµόλογα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που ακόµα τα ξεπληρώνουµε, καθώς η ΕΚΤ αρνήθηκε, και ο κ. Βενιζέλος, αποδέχθηκε, να κουρευτούν µε το PSI. 
  • Δεύτερον, Από τον Νοέµβριο του 2011, η ΕΚΤ έδωσε 1 τρις ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες µε αντάλλαγµα «εχέγγυα» που συµπεριλάµβαναν και τα οµόλογα του ελληνικού δηµοσίου. 
  • Τρίτον, όταν έγινε το «κούρεµα», οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περί τα 38 δις. Όµως, την ίδια στιγµή, ο κ. Βενιζέλος και η επίσηµη Ευρώπη, σύναπταν νέο δηµόσιο δάνειο εκ µέρους των τραπεζιτών που τους εµφύσησαν 50 δις στις τράπεζες µε την υπόσχεση µάλιστα ότι, αν και τύποις θα έχαναν την πλειοψηφία των µετοχών, δεν θα τους άγγιζαν και, σε λίγο καιρό, θα τους επέστρεφαν και τις µετοχές (όπως κάνουν αυτή την εποχή) ζηµιώνοντας κι άλλο τον φορολογούµενο. 
Αποτέλεσµα αυτών ήταν οι τραπεζίτες (έλληνες και ευρωπαίοι) να βρεθούν στο απυρόβλητο και η Ελλάδα να είναι η µόνη χώρα στην Ιστορία που και πτώχευσε και είδε το χρέος της να παραµένει το ίδιο!

Για να µην πολυλογούµε, ο κ. Βενιζέλος είναι µέρος µιας οµάδας πολιτικών που ...

λειτούργησαν ως ατζέντηδες της Διεθνούς των Τραπεζιτών που, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση, οργανώθηκαν άµεσα µε έναν στόχο: την µεταφορά των ζηµιών τους στους ώµους των αθώων πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Να φανταστείς Νίκο ότι ακόµα και το ΔΝΤ, που δεν φηµίζεται για την κοινωνική του συνείδηση, έτριβε τα µάτια του µε τον κυνισµό των δικών µας Βενιζέλων αλλά και µε την άνεση µε την οποία η επίσηµη Ευρώπη συνοµωτεί εναντίον των λαών της υπονοµεύοντας µάλιστα την βιωσιµότητα της Ευρωζώνης και, συνεπώς, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι όταν, σε µια ύστατη προσπάθεια να διορθωθούν τα πράγµατα, το ΔΝΤ πρότεινε στους κ.κ. Βενιζέλο και Στουρνάρα µια τακτική συµµαχία εναντίον του Βερολίνου µε στόχο την ελάφρυνση των βαρών που σηκώνει σήµερα ο έλληνας πολίτης εκείνοι απάντησαν: «Ο κ. Σόιµπλε µας είπε όχι.»

Κλείνω µε την φράση που θα σου πρότεινα να πεις στον διερχόµενο κ. Βενιζέλο:

«Τα θερµά µου συγχαρητήρια κ. Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης. Ποτέ στην Ιστορία της Ανθρωπότητας δεν υπήρξε πολιτικός που να κατάφερε να µεταφέρει τόσες πολλές ζηµιές από τους ώµους των τραπεζιτών στους ώµους των φτωχότερων και πιο αδύναµων πολιτών. Συγχαρητήρια και για την αίσθηση χιούµορ που έχετε να αυτο-αποκαλείσθε ακόµα... σοσιαλιστής».



*δημοσιεύτηκε στο HOT DOC  στις 16/4/2014, πηγή varoufakis.files

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU