Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Σκοτώνουν τις τράπεζες προτού γεράσουν; (#πόσο είναι το ακατάσχετο ΝΔΠΑΣΟΚ;)

ΣτΕ: Νόμιμες οι κατασχέσεις καταθέσων χωρίς προειδοποίηση
(σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου)
Επίθεση κατά των τραπεζών "από μέσα";

Διαβάζουμε με έκπληξη αυτές τις ημέρες την παρακάτω ανακοίνωση του ΥπΟικ: 

"Το υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών θα θέσει σε εφαρμογή μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet. Μέσω της εφαρμογής αυτής, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώνουν το μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο (1500 ευρώ) και έτσι θα τίθεται αυτόματο “στοπ” στις κατασχέσεις.
Το υπουργείο προχωρά σε αυτή την κίνηση, γιατί, παρότι ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος που αυξάνει το ακατάσχετο και εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος, αρκετοί φορολογούμενοι δεν γνωστοποίησαν στις τράπεζες την προέλευση των χρημάτων (π.χ. επίδομα πολύτεκνων), με αποτέλεσμα να προχωρήσει η διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων."
*

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τα σχετικά ρεπορτάζ διανέμονται υπό τον τίτλο "Πως θα σώσετε τις καταθέσεις σας από κατάσχεση"...! 
Σίγουρα μας ψεκάζουν: Κάθε λογικός άνθρωπος έχει έτοιμη την απάντηση: μα θα αποσύρω τα χρήματά μου από την τράπεζα. Δεν νομίζουμε ότι αυτή η απλή λύση θα διαφύγει κανενός. Και όχι μόνο αυτό: όποιος δύναται δεν θα συναλλάσσεται πλέον μέσω τραπέζης εφόσον καραδοκεί η κατάσχεση. Θα προτιμά τις συναλλαγές χέρι χέρι και θα αποθηκεύει τα πλέον των 1500 ευρώ χρήματα κάπου αλλού που θα είναι πιο ασφαλή από τις ...τράπεζες.

Το μέτρο της κατάσχεσης χωρίς ειδοποίηση είναι πρωτοφανές. Από τα 160 δις που υπάρχουν ακόμη στις ελληνικές τράπεζες τα 45 περίπου είναι καταθέσεις ιδιωτών. Αυτά μειώνονται σταθερά για να πληρωθούν χαράτσια, δάνεια κλπ φόροι εφόσον το εισόδημα δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο. Κουμάντο όμως μέχρι σήμερα έκανε ο πολίτης - που, πότε και σε ποιον θα αποδώσει κάποια οφειλή, με τι προτεραιότητα και με ποιο κριτήριο οικιακής οικονομίας και επιβίωσης. Τώρα αυτά εξαφανίζονται - το κράτος απλά θα απλώνει το χέρι και θα παίρνει ότι βρίσκει για να ικανοποιήσει το αχόρταγο στομάχι της υπερφορολόγησης.
Θα βρίσκει όμως; 

Οι μεγάλες εταιρίες έχουν τη λύση: τα βγάζουν έξω και κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω ξένων τραπεζών (αυτά τα χρήματα ξεπερνούν τα 45 δις των ιδιωτών καταθετών). Οι ιδιώτες θα κοιτάξουν να ασφαλίσουν τους κόπους μιας ζωής με μεταφορά των εκτεθειμένων πια χρημάτων τους αλλού...
Τέτοια επίθεση κατά των τραπεζών "από μέσα" δεν έχει ξαναγίνει. Είναι απορίας άξιο που αποσκοπεί αυτό: το τραπεζικό κραχ που προοιωνίζει αυτή η ενέργεια είναι δεδομένο - μήπως είναι και επιδιωκόμενο; 
Μήπως κλείνουν το μαγαζί μια ώρα αρχύτερα; Μήπως θέλουν να δείξουν στην τρόικα ότι η σιωπηρή χρεοκοπία δεν αντέχεται άλλο στην λογική "ας πάει και το παλιάμπελο"; Μήπως προκαλούν οι ίδιοι την έκτακτη εκείνη κατάσταση που θα επιτρέψει και άλλες έκτακτες εξουσίες ή απλά κουράστηκαν και θέλουν να παραδώσουν "καμμένη γη" στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην αντέξει ούτε τρεις μήνες και να επιστρέψουν σαν η μόνη δοκιμασμένη λύση απέναντι σε έναν λαό που τόλμησε να αμφισβητήσει ότι η υποταγή χωρίς σχέδιο είναι η μοναδική του επιλογή;

Σε κάθε περίπτωση το ντόπιο πολιτικό σύστημα αναγκάζεται σε χαρακίρι από την τρόικα και τόχει καταλάβει. Καίει τα πλοία της επιστροφής λοιπόν πριν παραδώσει στους αντιπάλους του... ή τρέχει κάποιος άλλος σχεδιασμός κάτω από τον προφανή παραλογισμό του μέτρου;

Το καλοκαίρι αυτό είναι ήδη ετοιμόγεννο. 


υγ Πόσο είναι το ακατάσχετο ΝΔΠΑΣΟΚ;


*Ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ: 


"Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4254/2014 για κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, διασφαλίζεται το ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως (από 1000 ευρώ).

Επιπρόσθετα, προβλέπει ρητά ότι, πέραν των 1.500 ευρώ, είναι ακατάσχετα προνοιακά επιδόματα, όπως των πολυτέκνων και των τετραπληγικών, καθώς και το κοινωνικό μέρισμα το οποίο και διανέμεται αυτή την περίοδο.

Όμως, έχουν υπάρξει καταγγελίες για κατασχέσεις που αντιβαίνουν τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών, οι περιπτώσεις εσφαλμένων κατασχέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι δεν δήλωσαν στις τράπεζες τα ορθά στοιχεία προέλευσης των χρημάτων που διατηρούσαν στους λογαριασμούς τους ή δεν δήλωσαν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.

Προκειμένου να υπάρξει μόνιμη λύση στο πρόβλημα, το υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει και θα ενεργοποιήσει εντός των ημερών μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσω του TAXISnet να δηλώνουν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο, ώστε να προλαμβάνονται πλήρως τα περιστατικά εσφαλμένης κατάσχεσης.

Να υπενθυμίσουμε πως στην ερμηνευτική του νόμου εγκύκλιο υπογραμμίζεται πως “δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, με το ποσό που απομένει όμως να μην είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ.

Τέλος, σε περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη ή μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 1/4 με το εναπομένον ποσό από το σύνολο τους να μην είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ."

Πηγή: Real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU