Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Τι καλά που δεν ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ και τους "κομμουνιστάς"!

Λανγκάρδιος και Στουρναρίτα στην μυστική σύσκεψη για την αναβολή
 παρουσίασης και το στρογγύλεμα της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα
 - Παρίσι, αποκλειστικό! ("Έξω πάμε καλά!")
Είναι εντελώς τρελοί !!! 

(#Ακόμη ένα φορολογικό νομοσχέδιο)

του Γιώργου Γιαννούλη Γιαννουλόπουλου*

Υπάρχει άραγε μία πολιτισμένη χώρα στην οποία ισχύει να προπληρώνεις με τον μήνα τον φόρο του επόμενου έτους, προσαυξημένο, επί εικονικών εισοδημάτων;
Αντιγράφω από TO ΒΗΜΑ: "Ριζικές αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων θα επέλθουν από το 2015 καθώς οι εργοδότες ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν από τον μισθό ή τη σύνταξη το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά παράλληλα θα γίνει και μια ουσιαστική κίνηση απλοποίησης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Αρχικά θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους με κάποια προσαύξηση. Παίρνοντας τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και τον φόρο που αναλογεί, η επιχείρηση η οποία απασχολεί μισθωτό, το Δημόσιο ή το ασφαλιστικό ταμείο θα ενημερώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το ύψος των ετήσιων φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα. Το ποσό των φόρων διαιρείται δια 12 ή δια 14 για όσους συνεχίζουν να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.

Η επιχείρηση στη συνέχεια έχει την αποκλειστική ευθύνη να παρακρατά κάθε μήνα από την αμοιβή το 1/12 ή το 1/14 των ετήσιων φόρων και να το αποδίδει στο Δημόσιο. Οι όποιες μεταβολές εισοδημάτων θα πρέπει να δηλώνονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ενημερώνονται αντίστοιχα οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία ή η Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου για να τροποποιήσει την παρακράτηση.

Για παράδειγμα αν ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο στον μισθό του όπως σήμερα αλλά και τα λοιπά εισοδήματά του. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολό του από τον μισθό.

.... το νέο σύστημα θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και για να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση τον πρώτο χρόνο εφαρμογής στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις ο φόρος για την προηγούμενη χρήση να δοθεί η δυνατότητα να εξοφληθεί σταδιακά σε ορίζοντα τριών ή ακόμα και πέντε ετών.
"

Δηλαδή θεωρούν πως ό,τι έβγαλες πέρυσι θα το βγάλεις και την επόμενη χρονιά και μάλιστα με προσαύξηση. Ενώ αν έχεις ενοίκια και ξενοικιάζεται το ακίνητο, ή χρωστάει ο νοικάρης, ή κάνεις μείωση (πράγμα που διαρκώς συμβαίνει) κάθε μήνα θα τρέχεις στην εφορία να αλλάζεις την παρακράτηση. 'Η αν είχες άλλα εισοδήματα έκτακτα πάλι θα σου κρατάνε υποθετικά και για αυτά.

Και βεβαίως θα παίρνουν πάντα παραπάνω και εκ των προτέρων, διότι, όπως ξεδιάντροπα λένε "αυξάνονται οι ανεξόφλητες οφειλές". Δεν λένε βέβαια ότι φυσικό είναι αυτό, διότι ο κόσμος απλώς δεν έχει να πληρώσει. Ενώ με τη νέα αρπαχτή θα επιστρέφει το κράτος τα αχρεωστήτως παρακρατηθέντα τη μεθεπόμενη χρονιά, ή όποτε έχει και αν γουστάρει, μετά από απειλές ελέγχωνεπισκέψεις στην εφορία και άλλα γνωστά κόλπα. Σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να μην μένει κάποιο τμήμα από τον μισθό σου αλλά να εργάζεσαι και κάθε μήνα να χρωστάς και κάτι επιπλέον στην εφορία.

Υπάρχει άραγε μία πολιτισμένη χώρα στην οποία ισχύει να προπληρώνεις με τον μήνα τον φόρο του επόμενου έτους, προσαυξημένο, επί εικονικών εισοδημάτων;

Και περιμένουν ότι θα απομείνει εργαζόμενος στον τόπο αυτό; 'Οτι θα μείνει επιχείρηση για την οποία κάποιος θα εργάζεται; Ότι θα μειωθεί η ανεργία; 'Οτι θα μείνει κάτι στην τσέπη του εργαζόμενου; 'Οτι θα επιβιώσει ο άνεργος;

Τι καλά που δεν ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ και τους "κομμουνιστάς"!



 *πηγή ggiannoulisg.wix.com - εικονογράφηση της ΑΣ
Ο Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος είναι Οικονομολόγος, ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα ανάπτυξης, επενδύσεων και καινοτομίας. Αντιπρόεδρος της πολιτικής κίνησης "Δημιουργία, ξανά!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU