Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Οι νέοι επιχειρηματίες: Καταδικασμένοι, με αναστολή... (#εισφορές ΟΑΕΕ)

του Χρήστου Παπανίκου
Ένα φράγκο η βιολέτα, τσιγκολελέτα, τσιγκολελέτα

του Γιώργου Γιαννούλη Γιαννουλόπουλου*

Από την Καθημερινή:

"Πρόταση για "αναστολή" της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ για τρία χρόνια για τους νέους "επαγγελματίες" που δοκιμάζουν να ασκήσουν ένα επάγγελμα, ώστε να μην συσσωρεύουν ζημίες από το πρώτο έτος απασχόλησης.
.......
Τι ισχύει σήμερα

1. Ο ΟΑΕΕ δεν κάνει καμία διευκόλυνση στους νέους επαγγελματίες. Με το που θα κάνουν έναρξη στην εφορία, θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 210 ευρώ τον μήνα, είτε εισπράττουν εισόδημα είτε δεν εισπράττουν, εκτός και αν κάποιος δουλεύει στην επιχείρηση της οικογένειάς του. Σε αυτή την κατηγορία, εκτιμάται ότι βρίσκονται σήμερα περίπου 50.000 νέοι έως 29 ετών.

2. Στα όποια κέρδη προκύψουν από την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ. Εφόσον το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, ο φόρος υπολογίζεται, για τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη επαγγέλματος εφόσον αυτή έχει γίνει μετά την 1η/1/2013, με συντελεστή 13%. Αλλιώς, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 26%. Επί του φόρου, επιβάλλεται και προκαταβολή για την επόμενη χρονιά με συντελεστή 55%.

3. Το όποιο καθαρό εισόδημα εμφανίσει ο φορολογούμενος συγκρίνεται και με το τεκμαρτό εισόδημα. Ενα τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο ξεκινάει από τις 3.500 ευρώ, ακόμη και αν δεν υπάρχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, και κλιμακώνεται ανάλογα με την επιφάνεια της κατοικίας, την πιθανή κατοχή αυτοκινήτου ή άλλων περιουσιακών στοιχείων. Για τα τεκμήρια διαβίωσης, έχει ούτως ή άλλως πέσει στο τραπέζι του διαλόγου πρόταση για κατάργησή τους υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο."


Ξεχνούν να καταγράψουν και το τέλος επιτηδεύματος, το κόστος του λογιστή, τους λογής ελέγχους, Ξεχνούν και το 23% ΦΠΑ που προστίθεται στο κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών τους ή αφαιρείται από το εισόδημά τους, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Ξεχνούν επίσης ότι μεγάλο μέρος των "ελευθέρων επαγγελματιών" είναι μισθωτοί με μπλοκάκι, που δεν βρίσκουν τρόπο να δουλέψουν αλλιώς και όχι επιχειρηματίες.

Ξεχνούν επίσης ότι ο ΟΑΕΕ δεν προσφέρει πρακτικά καμιά υπηρεσία σε όσους χρωστούν (αλλά μάλλον ούτε και σε αυτούς που δεν χρωστούν προσφέρει κάτι ουσιαστικό). Θα προσφέρει σε αυτούς που είναι σε "αναστολή";

Έτσι λοιπόν το κουτοπόνηρο κράτος μας θα διευκολύνει δεόντως, γενναιόδωρα και μεγαλόψυχα όσους προσπαθούν να εργαστούν και να παράγουν, ώστε να ζήσουν και να πληρώσουν και φόρους: θα "αναστείλει" την πληρωμή στον ΟΑΕΕ για τρία χρόνια και θα τα ζητά μαζεμένα μετά. Πάντα σταθερά και όχι αναλογικά με το εισόδημα

Φυσικά κανείς δεν συζητάει την καταβολή αναλογικών με το εισόδημα εισφορών, με πλαφόν για την ανώτατη εισφορά και όριο κάτω από το οποίο υπάρχει απαλλαγή.

Δεν θα συσσωρεύουν τις ζημιές από το πρώτο έτος. Θα γλυτώσει το κράτος και την καταγραφή τους ως ανέργους και τυχόν επίδομα ανεργίας και δαπάνες πρόνοιας. Ενώ θα εμφανίζει το Δημόσιο και μια λογιστική οφειλή που θα μειώνει το έλλειμμα, για να δανείζεται και από τις αγορές με "αληθή στοιχεία". Εις βάρος αυτών των ιδίων νέων.

Αυτοί οι νέοι πάλι θα τις συσσωρεύουν τις ζημιές όλες μαζί στο τέλος των τριών ετών, όπου θα διαπιστώνουν με χαρά ότι είναι πλέον όμηροι μαζί με τα τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία του κράτους και του ΟΑΕΕ για μεγάλο μέρος της ζωής τους.

Καταδικασμένοι, με αναστολή. Κυριολεκτικά

Ενα φράγκο η βιολέτα, τσιγκολελέτα,...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU