Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Κοιτάζοντας προς την άλλη μεριά (#ο ΟΗΕ εξέφρασε την ..."ανησυχία" του)

Γάζα:"Η μάσκα έχει πέσει και οι άνθρωποι γνωρίζουν"

από το OmniaTV

H Ιρλανδή Elaine Bradley εργάζεται ως ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη και μας έστειλε σήμερα το πρωί αυτή την αναφορά. 

Η Elaine γράφει: 
Όταν ξυπνάω ανοίγω το lap-top μου για να δω τι έχει συμβεί το διάστημα που κοιμόμουν. Με «χτυπά» σχεδόν αμέσως μια φωτογραφία. Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι ένα σώμα κομμένο στα δύο, ή δύο σώματα από τα οποία λείπουν κάποια μέλη. 

Από τα ρούχα του ενός , μαντεύω ότι είναι ένας νεαρός άνδρας – ένα τζιν και μια ζώνη που ο γιος μου θα μπορούσε να φορέσει. Τα ανθρώπινα κομμάτια είναι απέναντι από έναν τοίχο μέσα σε μια λίμνη αίματος, ριγμένο πάνω με το αίμα μουλιασμένα φύλλα. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί σε ένα νοσοκομείο, και συνοδεύεται από τα διαλυμένα μέταλλα των νοσοκομειακών κλινών μέσα σε ένα σύνολο από συντρίμμια . 

Ο φίλος μου που δημοσιεύει αυτήν την φωτογραφία, λέει ότι έχει μια στάση να μην ποστάρει ανατριχιαστικές φωτογραφίες, μια στάση που έχει πλέον εγκαταλείψει. Γιατί; Επειδή «Αυτό είναι το νοσοκομείο που το Ισραήλ βομβάρδισε σήμερα ... Αλλά το BBC θεώρησε ότι ήταν καλύτερα να παρουσιάσει τον δημοσιογράφο John Simpson , για να μας δείξει ένα σπασμένο πολυέλαιο στο Σντερότ αντ 'αυτού.» 

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν σε αυτό το νοσοκομείο, όπου οι άνδρες και οι γυναίκες εργάζονται, αφιερώνοντας τη ζωή τους για να παρηγορήσουν  και να θεραπεύσουν άρρωστους και τραυματισμένους ανθρώπους. Σκέφτομαι την κόρη μου που είναι νοσοκόμα . Τα νοσοκομεία έχουν ειδικό καθεστώς ειδικής προστασίας βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως θα έπρεπε. Ο βομβαρδισμός ενός νοσοκομείου αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Και όμως αυτό είναι το δεύτερο νοσοκομείο που το Ισραήλ βομβάρδισε, από όσο γνωρίζω, μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες επίθεσης, όπου ένα από τα πιο εξελιγμένα στρατιωτικά μηχανήματα του κόσμου, τα έχει βάλει με ένα φυλακισμένο,  μισό πεινασμένο άμαχο πληθυσμό. 

Πού είναι η διεθνής κοινότητα; Πού είναι οι θεματοφύλακες των νόμων να απαιτήσουν αυτό να σταματήσει; Χθες είδα την Navi Pillay, την Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τον ΟΗΕ στην τηλεόραση. Ήταν στα αραβικά, έτσι δεν κατάλαβα τι είπε. Πήγα στο διαδίκτυο και βρήκα τη δήλωσή της. 

Το κομμάτι που ένιωσα σαν χαστούκι στο πρόσωπό μου ήταν εκείνο, όπου εξέφρασε την "ανησυχία" της. Ανησυχία; Ανησυχώ για τα ...
πράγματα όπως το μέγεθος του λογαριασμού του τηλεφώνου μου και για το αν η γάτα μου νιώθει άνετα στο νέο σπίτι της. Ανησυχία για τη Γάζα, όπου μέχρι τώρα έχουν πάνω από 570 άνθρωποι σκοτωθεί, το 80%  είναι άμαχοι και στην τελευταία καταμέτρηση 132 από αυτούς παιδιά. Πάνω από 3.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ακρωτηριάστηκαν – για ένα 5χρονο κορίτσι με τα πόδια του ακρωτηριασμένα, Ανησυχείτε;! Μήπως γίνεται να νιώσετε εξοργισμένοι; Αποτροπιασμό; Φρίκη; 

Ο ΟΗΕ ανησυχεί και η μάσκα έχει πέσει. Αυτό το τελευταίο  ολοκαύτωμα εναντίον της Γάζας έχει αποκαλύψει, ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα ΜΜΕ μας λένε ψέματα, και διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Όταν άνανδροι πολιτικοί δεν στέκονται  ενάντια στην εξουσία – όταν ο Τζον Κέρι λέει ότι το Ισραήλ πολιορκείται από τη Χαμάς - να γελάσω ή να κλάψω; Η κυβέρνηση μου επαναλαμβάνει τον παραλογισμό για το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, παρόλο που παρακολουθούν γυναίκες και παιδιά να θάβονται κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους. 

Και όλο αυτό το διάστημα το Ισραήλ συνεχίζει τον εποικισμό της Παλαιστίνης, μετάφερει Εβραίους από την Ανατολική Ευρώπη και το Μπρονξ σε γη που δεν είναι δική του,  ποινικοποιώντας – και χαρακτηρίζοντας ως τρομοκράτες τους νόμιμους ιδιοκτήτες, για να κάνουν τα εγκλήματά τους, αποδεκτά από ένα πρόθυμο-να--κατευναστεί-απλά -δώστε-μας-τη-σωστή-φράση, παγκόσμιο ακροατήριο.

Πείτε "Χαμάς" αρκετά συχνά και κανείς δεν θα το προσέξει. Εκτεθειμένος είναι ένας κόσμος, όπου τα θεσμικά όργανα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης, εκφράζουν και προσφέρουν κοινοτοπίες, αλλά δεν προχωρούν σε καμία δράση και οργανώνουν μια ακόμη έκτακτη συνεδρίαση, αφού ποτέ δεν εφάρμοσαν τις συστάσεις της τελευταίας έκθεσής του, ή της προηγούμενης,  δεδομένου, ότι κάτι τέτοιο «θα έθετε σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία» σύμφωνα με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. ΠΟΙΑ ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;

Και ενώ ο ΟΗΕ συγκεντρώνει ένα σύνολο από γραφειοκράτες υψηλόμισθους, σημαντικούς ανθρώπους με κουστούμια που κάνουν σημαντικά πράγματα, εκφράζοντας ανησυχία,  ένας φίλος μου προσπαθεί να περάσει μέσα από το αδιαπέραστο σύστημα κατοχής και ελέγχου του Ισραήλ, γάλα για μωρά στη Γάζα. Από την περιπλοκότητα και την δυσκολία για να το καταφέρει, είναι σαν να προσπαθούσε να μεταφέρει κοκαϊνή μέσα σε καλάσνικοφ AK47S.

Δεν είχα πιει καφέ ακόμα, δεν είχα ξυπνήσει καλά. Αλλά ορκίστηκα, ότι θα μετατρέψω την οργή μου σε δράση για τη δικαιοσύνη. Το Ισραήλ δεν μπορεί να αποφύγει και πάλι να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα αυτά. Και προς όλα τα θεσμικά όργανα που έχουν συνεργαστεί σε αυτήν την αδικία, επαναλαμβάνοντας τα ψέματα ή κοιτάζοντας προς την άλλη μεριά, θα καταρρεύσετε και θα γκρεμιστείτε. Η μάσκα έχει πέσει και οι άνθρωποι ξέρουν. 

Είδαμε, ότι το σύστημά σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ισχύει για όλους, ότι μια ζωή είναι πολύτιμη, ενώ μια άλλη είναι λιγότερο και από ασήμαντη. Έχουμε δει ότι δεν είναι όλα τα παιδιά  θησαυροί που πρέπει να προστατεύονται και η παιδική ηλικία δεν είναι ένας ιερός χώρος για όλα τα παιδιά. Έχουμε δει, ότι στον κόσμο σας επιτρέπεται, σπίτια, τόποι λατρείας και  νοσοκομεία να γίνουν νεκρικές ζώνες, να γίνουν οι τάφοι αθώων ανθρώπων. Έχουμε δει πώς οι ψεύτες και οι ψυχοπαθείς με την εξουσία υποκλίνονται. Αλλά η δικαιοσύνη θα επικρατήσει, γιατί τώρα εμείς, οι άνθρωποι ξέρουμε.
Elaine Bradley. (AP)

(μετάφραση Sylvia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU