Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

"Η αγορά ζητά μαζικά κατάργηση του ΟΑΕΕ"

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν έχει καμία ελπίδα με αυτόν τον ΟΑΕΕ
Το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών έχει καταρρεύσει προ πολλού. Αιτίες γι αυτό είναι κυρίως δυο - και για τις δυο ευθύνονται τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης: το τζογάρισμα και μετά το κούρεμα των αποθεματικών του είναι ο ένας λόγος - η άρνηση προσαρμογής των ειφορών στην κρίση από το 2009 (βλ. γνωμοδότηση Μανιτάκη) αντίθετα η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπαρξης ή κατάσχεσης είναι ο δεύτερος λόγος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν φημίζονται για την οργάνωσή τους, αντέδρασαν εξ ανάγκης μαζικά με στάση πληρωμών στον ΟΑΕΕ και έστρεψαν την πλάτη στο ταμείο έκτρωμα πεισμένοι ότι πλέον μόνο την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μπορούν να διεκδικήσουν και ό,τι καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ πάει χαμένο. Έχοντας απέναντί τους το ΚΕΑΟ του ΥπΕργ των ΝΔΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση ελπίζουν μόνο στην πτώση της κυβέρνησης ή την κατάργηση του Ταμείου... 

Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας (και της ενημερότητας) είναι μονόδρομος: και για την βιωσιμότητά του. Όσοι το επιλέγουν πλέον θα παίρνουν υπόψιν το ύψος της εισφοράς και τις απολαβές τους βάσει αυτής - δεν θα πηγαίνουν ως πρόβατα επί σφαγήν... Έτσι θα έρθει και η ελευθερία επιλογής κλάσης αλλά και η δημιουργία νέων κλάσεων προσαρμοσμένων στην κρίση - επίσης θα διαχωριστεί ο κλάδος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όπου ο εργαζόμενος ε.ε. θα επιλέγει ένα πρόγραμμα από τον ΟΑΕΕ ή αλλού επίσης ελεύθερα. Οι μέρες του αυταρχισμού, της αυθαιρεσίας και της αφαίμαξης του εισοδήματος των ε.ε. με έναν εισφοροφόρο πέρασαν. Η μαζική προσφυγή στην ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι δυνατή γιατί δεν υπάρχουν εισοδήματα - όμως η απελευθέρωση από την υποχρεωτικότητα και μαζί την "ενημερότητα" σίγουρα θα απελευθερώσει δυνάμεις και επένδυση εισοδημάτων στην εργασία και την πραγματική οικονομία.
 

Σίγουρα η στροφή στην ιδιωτική αγορά έγινε με το μαστίγιο του αυταρχισμού ΝΔΠΑΣΟΚ και τρόικας και η δημιουργία καρτέλ ιδιωτικής ασφάλισης των ε.ε. είναι προ των πυλών. Ισορροπία στην αγορά δεν θα φέρει η κατάργηση του ΟΑΕΕ αλλά η λειτουργία του ως δημόσιου ανταγωνιστικού πυλώνα.
 

Γράφημα για την πορεία του ΟΑΕΕ στα χρόνια της κρίσης (από τα Νέα)
Γι αυτό ας καταργηθεί η υποχρεωτικότητά του και ας απελευθερωθούν οι καταβολές κατ΄αρχήν - υπάρχουν δις που έχουν καταβληθεί από τους σήμερα ανασφάλιστους για εισφορές και πρέπει να αποδοθούν ως σύνταξη αφού αφαιρεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις των χρόνων της κρίσης και αγοραστούν με αυτά χρόνια κατώτερων ασφαλιστικών κλάσεων επιλογής του ασφαλισμένου: τα κοράκια του κρατισμού και των καρτέλ ας περιμένουν, είναι πολλά ακόμη που πρέπει να εξασσφαλιστούν πρώτα - γνωρίζουμε ότι επιθυμία τους είναι η παράδοση των ε.ε σε μια όχι ελεύθερη αγορά με χαμένες τις μέχρι τώρα εισφορές τους από ξαφνικό θάνατο του ΟΑΕΕ! Και η πολιτική ΝΔΠΑΣΟΚ-τρόικας και το "έργο" του Γιάννη Βρούτση εκεί οδηγούν (μήπως γι αυτό ο τελευταίος αν και πλήρως αποτυχημένος δεν αντικαταστάθηκε στον ανασχηματισμό; για να "ολοκληρώσει";). 

Γιώργος Παπασπυρόπουλος / ΑΣ

Διαβάζουμε λοιπόν το παρακάτω σχετικό κατατοπιστικότατο ρεπορτάζ με όλες τις παραπάνω επιφυλάξεις και συνειρμούς:

Η αγορά ζητά μαζικά κατάργηση του ΟΑΕΕ


Συμφώνα με μετρήσεις της ΓΣΕΒΕΕ, εννέα στους δέκα μικρομεσαίους λένε «όχι» στην υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση



του Δημήτρη Κατσαγάνη*

Η Ελλάδα αποτελεί σε ακόμα ένα θέμα εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Είναι η μόνη χώρα-μέλος της στην οποία εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών σε ένα δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο.

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να το θέλει πλέον η συντριπτική πλειονότητα των βιοτεχνών, εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, είτε μπορούν είτε όχι πλέον να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», πρόσφατη μέτρηση την οποία έχει στα χέρια της η ΓΣΕΒΕΕ δείχνει πως πάνω από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών τάσσεται ενάντια στην υποχρεωπκή ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Την ίδια στάση είχε μόλις το 50% των μικρομεσαίων πριν από ένα-ενάμιση χρόνο.
Την ίδια στιγμή, όμως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ένα ελάχιστο ποσοστό των μικρομεσαίων έχει καταφύγει στην ιδιωτική ασφάλιση, χωρίς να σημαίνει πως αυτή η κατηγορία ανήκει απαραίτητα σε εκείνους τους 360.000 (εκ των συνολικά 770.000 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ) που έχουν σταματήσει να πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους, χάνοντας, έτσι, την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στέλεχος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ με το οποίο συνομίλησε το «Κ» ανέφερε πως η απόλυτη πλέον «αποστροφή» των μικρομεσαίων προς την «ακριβή» για τους ίδιους υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση δεν οφείλεται σε «λόγους αρχής», αλλά στην «πλήρη αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν με οποιονδήποτε τρόπο στις γιγαντιαίες τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές». Η ίδια η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ φτάνουν πλέον τα 7,5 δισ. ευρώ, με τα 5,5 δισ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν ενεργούς, δηλαδή εργαζόμενους, ασφαλισμένους και όχι άνεργους. Να σημειωθεί πως ...

οι ετήσιες δαπάνες του ΟΑΕΕ για συντάξεις ανέρχονται μόλις σε 2,6 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ολοένα και περισσότερο βλέπουν ως «λύση» στο πλήρες αδιέξοδο του ΟΑΕΕ τη μετατροπή του σε ένα «μεγάλο επαγγελματικό ταμείο», στο οποίο θα ασφαλίζεται όποιος ελεύθερος επαγγελματίας το επιθυμεί και το οποίο θα παρέχει συντάξεις αποκλειστικά και μόνο με βάση τα έσοδά του από ασφαλιστικές εισφορές.
Έτσι, το κράτος θα μπορούσε να εξοικονομήσει σε ετήσια βάση 1,4 δισ. ευρώ και, με αυτόν τον τρόπο, θα ήταν, π.χ., δυνατό να χρηματοδοτεί για ενάμιση χρόνο το σχήμα του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», που αφορά κατά βάση μακροχρόνια ανέργους με χαμηλή περιουσία, λένε από το υπουργείο Εργασίας.

Ήδη το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2015-2018 προβλέπει τη μείωση της κρατικής συνεισφοράς στον ΟΑΕΕ κατά 600 εκατ. ευρώ (33%) το 2015, ενώ την «τρύπα» αυτή δεν φαίνεται επ’ ουδενί να την καλύπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές. 

Εκτός εάν υιοθετούνταν η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για «ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης», με την οποία, σύμφωνα με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, θα εισπράττονταν τα χρήματα που θα χάσει ο ΟΑΕΕ από το κράτος από τον επόμενο χρόνο και, έτσι, θα διασφαλίζονταν τουλάχιστον οι συντάξεις.
Τις ανάγκες των μικρομεσαίων για περίθαλψη, μιας και αυτή έχει περάσει εξολοκλήρου στον ΕΟΠΥΥ (νυν ΠΕΔΥ), θα μπορούσε, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, να καλύψει η μαζική προσφυγή στην ιδιωτική ασφάλιση.

Εκτιμάται ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δίνουν περίπου 450 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο με τις ασφαλιστικές εισφορές τους προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να έχουν ιατρική-νοσοκομειακή κάλυψη από το ΕΣΥ και μικρή συμμετοχή στην εξασφάλιση των αναγκαίων γι’ αυτούς φαρμάκων. Δηλαδή, το ποσό αυτό δίνουν οι 360.000 ασφαλιστικά ενήμεροι του ΟΑΕΕ (περίπου 100 ευρώ ανά μήνα).

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς πιστεύουν πως, αν το ποσό αυτό αποδιδόταν κάθε χρόνο στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των ιδιωτικών ασφαλιστικών, οι παροχές τις οποίες θα απολάμβαναν οι ασφαλισμένοι όχι μόνο θα ήταν «ποιοτικά πολύ ανώτερες» από τις σημερινές, αλλά θα τις απολάμβαναν όλοι και όχι το 50%, όπως συμβαίνει λόγω του αποκλεισμού τους που έχουν φέρει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τίτλοι τέλους για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών
 

Παρότι την περασμένη εβδομάδα η δημόσια συζήτηση για το ασφαλιστικό επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα αυξηθούν τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η συζήτηση στα «ενδότερα» του υπουργείου Εργασίας και των Ταμείων έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Το κεντρικό ερώτημα είναι «πώς θα αυξήσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές». Αυτός ήταν, εξάλλου, όπως παραδέχονται στο υπ. Εργασίας, ένας από τους δύο λόγους που η τρόικα, κατά την τελευταία επίσκεψη στην Αθήνα, ουσιαστικά απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για νέες, βελτιωμένες ρυθμίσεις.

Υπηρεσιακό στέλεχος του υπ. Εργασίας ανέφερε στο «Κ» πως «δεν έχει πλέον σημασία εάν οι δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων γίνουν 72, 100 ή... 200». Το ζήτημα είναι «πώς θα αυξηθούν οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές κατά 10 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για το ΙΚΑ και κατά 5 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για τον ΟΑΕΕ»...

Η ίδια άποψη έχει περάσει και στο πιο «ασθενές» οικονομικά ασφαλιστικό ταμείο, τον ΟΑΕΕ. Πηγές του «Κ» αναφέρουν πως το ενδιαφέρον της διοίκησης επικεντρώνεται αποκλειστικά πλέον στην αύξηση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Εξάλλου, το πλήθος ρυθμίσεων με τη «νέα αρχή» έως τις 27 Ιουνίου, δηλαδή έναν χρόνο μετά την έναρξη ισχύος της, έφτασε τις... 24.792 (επί συνόλου 440.000 «ασυνεπών» ασφαλισμένων). Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν οφειλές 331,6 εκατ. ευρώ (4,4% χρέους προς ΟΑΕΕ). Από αυτά, έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία είχαν εισπραχθεί μόλις 52,3 εκατ. ευρώ...

* πηγή: εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 19ης Ιουλίου


1 σχόλιο:

  1. Στάση πληρωμών δημόσιας σπατάλης του κράτους.
    400.000 νέες θέσεις εργασίας και διπλάσιος κύκλος εργασιών άμεσα.
    Η αυτασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική.
    Όταν δεν ψηφίζεις, ψηφίζονται οι άλλοι, υπερφορολογούν εσένα και πληρώνονται αυτοί καλά.
    Άκυρες οι κατασχέσεις για χρέη αυτασφάλισης δηλ. ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λ. ταμεία. Μπαίνουμε στη Βουλή και αλλάζουν όλα.
    Ελληνίδα Έλληνα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ, ΕΜΠΟΡΑ, ΒΙΟΤΕΧΝΗ, ΑΓΡΟΤΗ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕ, ΑΝΕΡΓΕ
    Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
    ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ Χατζημαρκάκη ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
    ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    (Ιδρυτής και πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος)
    500.000 Επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ (900 € το δίμηνο).
    Η δύναμη όλων των Ελευθέρων Επαγγελματιών
    σε ψήφους είναι 4.000.000- Τέσσερα εκατομμύρια ψήφοι.
    Ετοιμάζονται ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα.
    Μπαίνουμε στη Βουλή για σταμάτημα της αδικίας και για εφαρμογή του Συντάγματος. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ - ΔΗΛΩΣΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ
    ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΟΥΚΕΤΟ –ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ για ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ.
    ΔΙΑΓΡΑΦΗ παράνομων χρεώσεων ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ.
    Συμψηφισμός οφειλών σε χαμηλή κατηγορία.
    80 € το μήνα εισφορά για ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ όσο και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
    Αντίστοιχη μείωση και για τις εισφορές των άλλων ταμείων.
    Η εγγυημένη Εθνική σύνταξη από τον Ιανουάριο του 2015 είναι 360 €.
    Άρα και η δόση για ασφάλιση ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ αντιστοιχεί σε 80 € το μήνα.
    http://www.youtube.com/watch?v=o7AGjE-Q1LM Xατζημαρκάκης
    συνέντευξη 3,5 λεπτά.
    https://www.youtube.com/watch?v=au8io6VXJQU Xατζημαρκάκης ομιλία ευρωκοινοβούλιο 1 λεπτό
    Κόμμα Χατζημαρκάκη ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και κόμμα Επαγγελματιών Τασιόπουλος, ΜΑΖΙ στις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
    http://www.youtube.com/watch?v=ATANlF3BN14 (OΜΙΛΙΑ) Τασιόπουλος Παναγιώτης Συνεργαζόμενος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα Χατζημαρκάκη ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
    https://www.youtube.com/watch?v=GEZ8hpr0LCE#t=13 (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ) Τασιόπουλος Παναγιώτης. Υποψήφιος Ευρωβουλευτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU