Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ανοίξτε τη Βουλή για την ΔΕΗ (#είπε η Βούλτεψη τον ΣΥΡΙΖΑ λαϊκιστή...)

του Ανδρέα Πετρουλάκη
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κάνει τραγικό λάθος με τις απεργίες που οδηγούν σε διακοπές ρεύματος. Ουσιαστικά στηρίζει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο.Η κυβέρνηση διαπράττει οικονομικό, κοινωνικό, δημοκρατικό και εθνικό έγκλημα με το ξεπούλημα της ενέργειας. Και οι ανόητοι τη βοηθάνε να το περάσει, με το μικρότερο δυνατό κόστος γι' αυτήν.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά άψογη: να συγκληθεί Ολομέλεια της Βουλής και να συζητήσει την προκήρυξη δημοψηφίσματος για το θέμα.
Δεν θα περάσει, αλλά κανένας μασκαράς (οποιουδήποτε κόμματος) δεν θα μπορεί πλέον να κοροϊδεύει με τάχαμ δήθεν κλπ.
Την τελική απόφαση για το θέμα θα την πάρει ο μόνος αρμόδιος, ο ελληνικός λαός, στις επόμενες εκλογές.
Αν θέλει να πουλήσει, ας το πει με την ψήφο του. Αν δεν θέλει, έχει τρόπο να επιβάλει μιαν άλλη πολιτική (και) για την ενέργεια. ( Panos Zervas / fb )
Δεν είμαστε Φωτόπουλοι

του Κωνσταντίνου Αλεξάκου*
Το έργο έχει ξαναπαιχτεί με την ΕΡΤ: όποιος έχει αντίρρηση θα ταυτιστεί με συγκεκριμένα κόμματα και συνδικαλιστές σε μία προσπάθεια απαξίωσης του όποιου αντίλογου στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ο Πρωθυπουργός θα καβαλήσει το άτι το λευκό και όλοι μαζί θα καλπάσουμε Δονκιχωτικά στο ηλιοβασίλεμα. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Η ΔΕΗ Α.Ε. έχει ρημαχτεί από την αδιαφανή συνδιοίκηση με τη ΓΕΝΟΠ και τα προνόμια και τις επιχορηγήσεις που εξασφάλιζαν οι υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προς τη ΓΕΝΟΠ. Κάποιες φέρουν την υπογραφή του Αντιπροέδρου αυτής της κυβέρνησης κ. Βενιζέλου όταν ήταν υπουργός του κ. Σημίτη το 1999 φορτώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές της ΔΕΗ στο δημόσιο (σχετικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας μιλάει για απαιτήσεις της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν περάσει στο πάγιο!).

Υπάρχει κονδύλι επιχορήγησης για την «αυτοτέλεια της ΓΕΝΟΠ» που ξεκίνησε στα 315 χιλιάδες ευρώ το 1999 και έφτασε τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ ΕΤΗΣΙΩΣ, το 2006 επί Κ. Καραμανλή. Αξίζει μία ματιά στο σχετικόπόρισμα ελέγχου του κ. Ρακιντζή που διατάχθηκε επί υπουργίας Μπιρμπίλη με αφορμή ένα δάνειο 500,000 ευρώ της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ.

Την ίδια ώρα που «φρόντιζαν» τόσο στοργικά τη ΓΕΝΟΠ και τα παρακλάδια της, δεν έμπαινε ούτε μία νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος στο σύστημα, οι παλιές είχαν διαρκώς αυξανόμενες δαπάνες συντήρησης, και όταν δεν επαρκούσαν αγοράζαμε ρεύμα από άλλες Βαλκανικές χώρες.

Η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. αμυνόμενη δήλωνε τότε το αυτονόητο, πως τα ευρήματα του πορίσματος Ρακιντζή ήταν σε γνώση της πολιτείας, «είτε διότι κατά την υπογραφή των Συμβάσεων αυτών παρίσταντο παράγοντες αυτής, είτε κατατίθεντο ενώπιον Δικαστικών Αρχών (Ειρηνοδικείο Αθηνών), είτε κατατίθεντο στην Επιθεώρηση Εργασίας», και πως τα στοιχεία των Συλλογικών Συμβάσεων αποστέλλονταν και στο ΥΠΕΘΟ, αφού αφορούσαν θέματα εισοδηματικής πολιτικής, «χωρίς ποτέ να υπάρξει καμία παρατήρηση ή σχόλιο ή άλλη άποψη επί των διαλαμβανομένων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το non paper που κυκλοφόρησε στα στελέχη της, θα επιχειρήσει να πείσει την κοινή γνώμη πως όποιος είναι δύσπιστος προς τις προτάσεις της είναι «Φωτόπουλος»· όπως με την ΕΡΤ ήταν «Καλφαγιάννης».
Θα αντιπροτείνουμε πως «Φωτόπουλοι» είναι οι πολιτικοί έφτασαν την εταιρεία μέχρι εδώ, με πρώτο τον κ. Βενιζέλο και τις ακόλουθες κυβερνήσεις Καραμανλή στις οποίες ο κ. Σαμαράς ήταν υπουργός. Αυτοί συμφώνησαν σε συνδιοίκηση, αυτοί αποφάσισαν τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από το δημόσιο για να μπορεί να υπάρχει και να συνδιοικεί, αυτοί τους κάλυψαν τόσα χρόνια.

Οι υπόλοιποι, όσοι επιθυμούμε την αγορά ρεύματος (από δημόσιο ή ιδιώτη προμηθευτή) σε λογικές τιμές και δικλείδες που αρμόζουν σε κοινωνικό αγαθό είμαστε απλά πολίτες και καταναλωτές με μηδενικά αποθέματα καλής πίστης προς αυτό το πολιτικό προσωπικό. Αντί να μας προσβάλλουν με προτάσεις επιστροφής στην γκαζόλαμπα (όπως έκανε ο βουλευτής κ. Ταμήλος), καλά θα κάνουν να μας παρουσιάσουν πειστικά το πώς θα ανοίξει η αγορά για να επιτευχθεί χαμηλότερο κόστος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με καλύτερους περιβαλλοντολογικούς όρους. Όλα τα άλλα είναι πολιτικό spin. Κι όπου υπάρχει (τόσο) πολιτικό spin, υπάρχει αδιαφάνεια.

Η πρώτη αυτονόητη κίνηση προς την κατεύθυνση της διαφάνειας θα ήταν το άνοιγμα της Βουλής και η συζήτηση του νομοσχεδίου σε Ολομέλεια, κύριοι Φωτόπουλοι


πηγή Πολίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU