Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Τον καιρό της παθητικής αντίστασης

Παράξενες μέρες...

Ο κόσμος δεν κατεβαίνει στις διαδηλώσεις αλλά κατεβαίνει μαζικά στις συναυλίες συμπαράστασης (πχ στις απολυμένες καθαρίστριες όπου 50.000 πλημμύρισαν το Σύνταγμα).

Ο κόσμος δεν πάει στις συγκεντρώσεις των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών πχ για την αθλιότητα των χρεώσεων και διώξεων του ΟΑΕΕ αλλά δεν πληρώνει μαζικά πλέον εισφορές στο ταμείο (οι 670.000 από τους 720.000).

Ο κόσμος δεν θα κατέβει πιθανότατα σε κεντρικές εκδηλώσεις για τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεν πρόκειται να δεχτεί κατάσχεση της ιδιοκτησίας του (περισσότεροι είναι οι συμπαραστάτες που ακυρώνουν τους πλειστηριασμούς, παρά οι διαδηλωτές σε αντίστοιχες εκδηλώσεις).

Ο κόσμος δεν θα κατέβει σε διαδήλωση υπέρ των ανασφάλιστων αλλά προσφέρει συγκινητικά φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες δωρεάν στα εθελοντικά ιατρεία (πχ μητροπολιτικό ιατρείο ελληνικού).

Ο κόσμος δεν θα κάνει πορεία για την ΔΕΗ που κόβει το ακριβό ρεύμα αλλά αντιμετωπίζει μαχητικά τους εργολάβους που σαν κλέφτες επιχειρούν να ρίξουν στην αθλιότητα τα νοικοκυριά για 2 ευρώ το "κεφάλι".

Τα παραδείγματα είναι άπειρα. 

Η παθητική αντίσταση είναι αυτή που διώχνει τελικά τα αγριεμένα παράσιτα του πελατειακού-κομματικού κράτους από την εξουσία - η μαζική και ανυποχώρητη παθητική αντίσταση, η γενικευμένη ειρηνική ανυπακοή. 
Αναίμακτα. 
Αναγκάζοντας το ίδιο το σύστημα να αναζητήσει νέο ικανότερο διαχειριστή μέσω εκλογών - για να αποφύγει ένα "ατύχημα" από μια ανεξέλεγκτη έκρηξη: ξέρουν αυτοί - "η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα"...

Θα ρίξουν στην ανάγκη μόνοι τους την κυβέρνηση για να μην τους μείνει όλος ο κόσμος απέναντι και φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδυναμία: παρακολουθείστε τις επόμενες μέρες τα μέσα πχ του  ΔΟΛ, την Καθημερινή ή και την συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ (και τα ξαναλέμε). 

Ήδη καίνε μεθοδικά κάθε πιθανότητα να βρεθεί άτομο από την (κεντρο)αριστερά για την Προεδρία της Δημοκρατίας - ξεκίνησε η Καθημερινή με τον Φ Κουβέλη, συνεχίζουν τώρα με την Μ Δαμανάκη  - μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη θα έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι 180 δεν μαζεύονται με τίποτα και όσο γρηγορότερα γίνουν εκλογές τόσο πιθανότερη θα είναι η "αριστερή παρένθεση" (ένας ΣΥΡΙΖΑ απροετοίμαστος και μια συγκυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚ με αντιτροϊκανές κορώνες, "αντίσταση" και  ...φοροελαφρύνσεις).

Ο κρίσιμος Σεπτέμβρης μόλις άρχισε...


Αριστερή Στρουθοκάμηλος

2 σχόλια:

  1. Άρα;
    Τι προτείνεις;
    Υπάρχει άλλος δρόμος πέρα απο την προγραμματική αποσαφήνιση - εντός ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνον;
    Ποιός μπορεί να κυβερνήσει, πως; Με ποιούς άμεσους στόχους, με ποιούς συμμάχους; Τι θα κάνει τις 100 πρώτες ημέρες;
    Το χαρτοκούτι με τη βόμβα συνεχίζει τη σκυταλοδρομία - από τον Κώστα, στο Γιώργο, 50 μέτρα ο Λουκάς, ο Αντώνης ετοιμάζεται να παραδώσει, ο Αλέξης πήρε θέση για να το παραλάβει.
    Υπάρχει επόμενος δρομέας άν "κουραστεί" κι αυτός;
    Δεν υπάρχει πιό ουτοπική θεωρία απο την αναμονή "αριστερής παρένθεσης": Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό έχει απαξιωθεί ανεπίστρεπτα, καινούργιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Στον ΣΥΡΙΖΑ το ξέρουν. Αλλά πρέπει να βρουν το "μείγμα" πολιτικής που θα εφαρμόσουν. Και άν το βρούν (δεν είναι εύκολο), πρέπει να μας το γνωστοποιήσουν εκ των προτέρων. Καθαρές λύσεις: Πριν ο Κυρίαρχος αποφασίσει, αυτή τη φορά, "να τα μιλήσουμε, να τα συμφωνήσουμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναμένουμε λεπτομέρειες και διευκρινίσεις στην ΔΕΘ από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - στις 14/9. Εκεί θα καταλάβουμε αν τελικά υπάρχει συνεκτική πρόταση, στελέχη να την εφαρμόσουν, συμμαχίες να την υποστηρίξουν και διαφορές ουσιώδεις με τους προηγούμενους. Και θα αποφασίσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU