Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτό δεν λέγεται πουθενά αξιολόγηση, αλλά ξήλωμα... #είμαστεμετηνΡένα


Είμαστε με τη Ρένα

του Κωνσταντίνου Αλεξάκου*

Τα βασικά:

- Οι υπουργοί δεν έχουν κάνει αξιολογήσεις και αναδιατάξεις στα υπουργεία τους.

- Όλες οι θυσίες στο δημόσιο έχουν επιβληθεί στον ευρύτερο κρατικό τομέα, μακρυά από το υπουργικό πολιτικό κόστος δηλαδή. Τέτοιο (μηδενικό) βάρος σηκώνουν.

- Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πολύ πρόσφατα το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών ΔΕΝ είχε εφαρμόσει καν το Ενιαίο Μισθολόγιο**στους υπαλλήλους του! Κατά τα άλλα διέρρεαν τη μισθοδοσία των καθαριστριών. Για να μη θυμηθούμε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαίρεσε τους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ από κάθε αξιολόγηση, τις πρώτες μέρες που ανέλαβε το υπουργείο.

- Η κομματικοποίηση του κράτους συνεχίζεται, με αποκορύφωμα τον υπουργό των Εσωτερικών, που υπαινίχθηκε στις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ πως αν δεν είχαν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα τους είχε λύσει εκείνος το ζήτημα. Με παρέμβαση στην δικαιοσύνη; Με νομοθετική ρύθμιση; Ας μας πει εκείνος. Μοιάζει “πολύτροπος”…

- Όλες οι κυβερνητικές κινήσεις έχουν γίνει αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία συνεργασία, διαβούλευση ή εκτίμηση/αξιολόγηση αναγκών, με αποτέλεσμα την διάλυση υπηρεσιών που συνεχίζουμε να πληρώνουμε αλλά απλώς δεν λαμβάνουμε.

- Αν υπήρχε κάποια δικαιολογία για τις απολύσεις που έγιναν τον πρώτο χρόνο του μνημονίου με “ουδέτερα” χαρακτηριστικά προϋπηρεσίας κλπ, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία τέσσερα χρόνια μετά για απομακρύνσεις/απολύσεις/αναδιατάξεις χωρίς μελέτη αναγκών και αξιολόγηση των υπαλλήλων. Το πανεπιστημιακής ή βασικής μόρφωσης, για παράδειγμα, δεν παίζει κανένα ρόλο μετά από 15 ή 20 χρόνια προϋπηρεσίας μέσα σε ένα φορέα· τι δουλειά έκανε/έμαθε ο καθένας είναι το κύριο.

- Το παράδειγμα της Δημοτικής Αστυνομίας: διαλύθηκε στο πόδι, χωρίς κανένα σχεδιασμό και καμία πραγματική εξοικονόμηση δαπανών αφού οι υπάλληλοι συνεχίζουν να πληρώνονται ΧΩΡΙΣ να υπάρχει δημοτική αστυνομία πια.

- Αφαιρώντας δε τον λάθος εργαζόμενο, απομειώνεται το ανθρώπινο κεφάλαιο επί Χ: ο εργαζόμενος που φεύγει, συν άλλοι Χ που δεν αποδείχτηκαν το ίδιο ικανοί αλλά πληρώθηκαν παράλληλα για αντίστοιχα καθήκοντα ε όλη τη μέχρι σήμερα θητεία τους. Η κατάληξη είναι πως η υπηρεσία δεν μένει απλά με λιγότερο προσωπικό, αλλά με χειρότερο. Φυσικά, αν ο στόχος δεν είναι η αποδοτικότερη λειτουργία αλλά η ελάφρυνση του δημοσίου από υπαλλήλους ούτως ώστε να ακολουθήσουν νέες προσλήψεις με “δικά μας παιδιά”, ή εξαρτώμενους και εκβιαζόμενους stagiers ποσώς σε ενδιαφέρει η κατάληξη των υπηρεσιών.

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια έχουν νομοθετημένες υποχρεώσεις προς τους πολίτες που τις χρηματοδοτούν, και ευθύνη για την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Δεν είναι όσο ανεξάρτητες θα έπρεπε να είναι από το κεντρικό κράτος, ελέω των εκάστοτε υπουργών που επιμένουν να θέλουν να ελέγχουν το σύνολο του κράτους. Γιατί ως γνωστόν, το δίπλωμα της οδοντιατρικής κάνει τον κ. Ρέππα όποτε υπουργοποιείται ημίθεο παντογνώστη, και άρα πρέπει να έχει έλεγχο του τι συμβαίνει στην Άνω Τραχανοπλαγιά, πόσα ταξί θα έχει και λοιπά.


Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο, που είναι στην καρδιά του ζητήματος: οι συντηρητικοί ουδέποτε ήθελαν την παραμικρή διοικητική αποκέντρωση - προτιμούν το κουβάρι της γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας που δημιουργεί ο υδροκεφαλισμός του κράτους. Πέρα από το εξουσιομανές του πράγματος, είναι προφανές πως όπου υπάρχει πρόβλημα υπάρχει ρουσφέτι. Κι όπου υπάρχει ρουσφέτι, δημιουργείται “υποχρέωση” που εξαργυρώνεται στο παγκάρι του προεκλογικού αγώνα και την κάλπη: “μας έλυσε το πρόβλημα ο άνθρωπος”.
Θέσει ενάντιοι στην αποκέντρωση, λίγο τους ενδιαφέρει αν η Τοπ. Αυτοδιοίκηση ή η Περιφέρεια διαλυθούν. Ακόμα καλύτερα, σε ό,τι τους αφορά, για να μπορέσουν να πουν αργότερα πως δεν λειτούργησε ο θεσμός και να επιστρέψουν αρμοδιότητες στα υπουργεία τους.

Η νέα περιφερειάρχης δεν είπε πως θα προστατεύσει τα λαμόγια. Αυτό που πολύ ορθά έπραξε, ήταν να προστατέψει το θεσμό που εκλέχθηκε να υπηρετήσει από μία ακόμα αιφνιδιαστική επίθεση της κυβέρνησης, σαν τις άλλες που έχουν προηγηθεί πολλάκις μέχρι σήμερα. Αυτό που δεν έστειλε η Ρένα Δούρου, είναι λίστες με “αντικειμενικά στοιχεία” για να κάνει το υπουργείο τους υπολογισμούς του, με ποιό κριτήριο δεν πιάνει τους δικούς του, και με ποιό βγαίνει ο επιθυμητός αριθμός. Αυτό δεν λέγεται πουθενά αξιολόγηση, αλλά ξήλωμα.

Το αν είναι υπέρτερο αγαθό ο νόμος που ψήφισε νύχτα η κυβέρνηση για τη δήθεν αξιολόγηση ή η διατήρηση του θεσμού της Περιφέρειας, ας το λύσει η δικαιοσύνη - αν τολμήσουν να την παραπέμψουν, και δε μείνουν στα “αντριλίκια” μίας ακόμη επικοινωνιακής επίθεσης. Όποιος σκέφτεται τα χρήματα της μισθοδοσίας που θα εξοικονομούνταν αν έφευγαν κάποιοι από την περιφέρεια, ας αναλογιστεί πρώτα πότε έδιωξε κάποιον αυτή η κυβέρνηση. Τσαλαβουτάει απλώς σε κρατικές δομές, όπως έκανε στην ΕΡΤ που τους απέλυσε όλους για να τους ξαναπροσλάβει σε μία ΝΕΡΙΤ με χειρότερη διοικητική δομή, μειωμένες υπηρεσίες (κανάλια) και με τις αποζημιώσεις στην τσέπη."

Είμαστε με τη Ρένα, όσο δρομολογεί τη δέσμευση της για έλεγχο των πλαστών πτυχίων και αναδιοργάνωσης της Περιφέρειας Αττικής που παρέλαβε από τον ανεκδιήγητο κ. Σγουρό, λαού θέλοντος· εκλεγμένη είναι - δεν “είδε φως και μπήκε”. Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει κάτι να συζητήσει μαζί της καλά θα κάνει να κλείσει ραντεβού και να πράξει το αυτονόητο: να συνεργαστεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

_________



**Το Ε.Μ. ψηφίστηκε το 2011 με σκοπό την αυτοματοποίηση πληρωμών στο δημόσιο και ηλεκτρονική παρακολούθηση. Με το Ε.Μ. γινόταν αδύνατη η υπέρβαση των μισθών ανά βαθμίδα υπαλλήλου, ενώ υπήρχε ηλεκτρονική παρακολούθηση υπερωριών και λοιπά για να σταματήσει το φαινόμενο των πλασματικών αμοιβών. Περισσότερα εδώ.

*πηγή Πολίτης


22 σχόλια:

  1. Σοβαρά το λέτε ότι μετά από 10 χρόνια δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει ανώτατη ή βασική εκπαίδευση?
    Με τέτοιες λογικές επικράτησαν οι αφισοκολλητές στι δημόσιο! Άνθρωποι που χωρίς προσόντα έκαναν κουμάντο γιατί είχαν διαπρέψει στο γλύψιμο πολιτικών προϊσταμένων, αλλά είχαν μάθει έναν τυφλοσούρτη και τον ακολουθούσαν μέχρι τη σύνταξη, κραδαίνοντας τη σφραγίδα και το θράσσος τους σε όποιον προσπαθούσε να τους θέσει όρια. Αριστερή στρουθοκάμηλος, όντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπαμε να κάνετε μεταστροφή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα οχι και να δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή σχολιάζετε ανώνυμα, αυτό ίσως σας εμποδίζει να δείτε ότι το άρθρο έχει υπογραφή... είναι αναδημοσίευση από άλλο μπλογκ επίσης. Ξαναπάρτε το από την αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσον αφορά το ζήτημα των πτυχίων, πέραν του πλαστού που δείχνει παραβατικότητα άρα ακαταλληλότητα του υποψήφιου ατόμου, τα χρόνια εργασίας παντού στον κόσμο ισοδυναμούν με τίτλους σπουδών - δλδ αν η πρακτική δεν σημαίνει τίποτα, τότε τι να σημαίνει άραγε η διδασκαλία στα αμφιθέατρα που κανείς δεν παρακολουθεί ή τις τάξεις που όλοι και όλες λαγοκοιμούνται; Μόνο στο ελληνικό σύστημα λατρεύουμε το τυπικόν και όχι το ουσιαστικό. Τέλος, τα στοιχεία όπως εξηγεί το άρθρο τα ζητά το υπουργείο για να μοντάρει απλά τον αριθμό των απολύσεων στο προφίλ που αφήνει απέξω τους κομματικούς νδπασοκ - όσο περισσότερους γίνεται και την πληρώνουν οι άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει μία πραγματικότητα. Μιλάμε για νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή. Είναι δυνατόν λειτουργοί του κράτους να αρνούνται επισήμως την εφαρμογή του νόμου;

    Όσο για τα πτυχία, έχετε μάλλον μπερδέψει την πρακτική με την θεωρία. Χωρίς θεωρητικό υπόβαθρο, όλη η πρακτική του κόσμου δεν σε πάει πουθενά. Και το αντίθετο βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νόμος του κράτους; Βρείτε τον και γράψτε μας τι ακριβώς προβλέπει και το συζητάμε. Για το άλλο ρωτήστε να μάθετε σε κανένα πανεπιστήμιο της Ευρώπης πως βλέπει την πρακτική και την θεωρία. Θα εντυπωσιαστείτε πόσο πίσω είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και προς θεού - πάρτε την ευθύνη όσων λέτε - επιλέξτε ένα προφίλ με το οποίο συζητάτε - δεν μπορώ να μιλάω στον τοίχο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλοι ξέρουν πόσο άχρηστοι είναι οι περισσότεροι δυ , εκτός από την κ Δούρου και τον συντάκτη του πονήματος. Οι υπόλοιποι απλώς χρηματοδοτούμε την επάρκεια τους μέσα από χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, 23% ΦΠΑ κλπ.
    Η κ Δούρου τούς μέτρησε , τούς ζύγισε και τούς βρήκε επαρκείς για το "αναπτυξιακό" της όραμα. Δικαίωμα της , εκείνη έχει την ευθύνη των λόγων και των έργων της αλλά σύντομα θα αντιληφθεί με γδούπο ότι λεφτά δεν υπάρχουν.
    Όσο για το ραντεβού που πρέπει να τής ζητήσει ο κ Μητσοτάκης κάνει λάθος ο συντάκτης. Ραντεβού δίνονται σε αρχηγούς κρατών και άνω , οι απλοί υπουργοί μιλάνε μόνο με την γραμματεία χωρίς απάντηση και όχι πάνω από 5 λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ασφαλώς, ειμαστε παρά πολυ πίσω που δεν υπερασπιζόμαστε την παραμονή των πλαστογράφων στο Δημοσιο! Πρωτοφανές για ευρωπαϊκό κράτος!!
    Άλλωστε, με βαση τη λογικη του αρθρογράφου, ο πλαστογράφος με βασικές σπουδές δημοτικού συν την εμπειρία που εχει αποκομίσει προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο Δημοσιο εξομοιώνεται πλήρως με τον πτυχιούχο. Τι δεν καταλαβαίνετε;

    Επισης, η αποφαση εκλεγμένου άρχοντα της Τ.Α να μην εφαρμόσει νομο του κράτους αποτελει συνηθεστατη ευρωπαϊκή πρακτική και σε καμια περιπτωση αξιόποινο πραξη -άντε να δούμε ποτε θα εξευρωπαϊστουμε επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι προηγούμενοι δυο ανώνυμοι είναι τσιράκια του Σγουρού - γι αυτό του τσούζει η Ρένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οποίος ασκεί κριτικη στον ΣΥΡΙΖΑ ειναι τσιράκι κάποιου. Κλασική Συριζαικη λογικη. Θαυμάζει κανεις το επίπεδο πολιτικής σκέψης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτά δεν είναι κριτική - είναι μητσοτακισμός-σγουρισμός - λαμογιστάν δλδ... άνθρωποι που δεν δούλεψαν ποτέ και παρασιτούν τις ζωές των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίλησε και η τιμημένη εργατιά

      Διαγραφή
    2. Φαντάσου να σε χειρουργήσει "γιατρός" με πλαστο πτυχίο
      αλλά με χρόνια υπηρεσίας.

      Διαγραφή
  13. Η Δούρου αρνείται να δώσει στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης τα έγγραφα των μονιμοποιήσεων με την τροπολογία Παυλόπουλου. Εκτός των πλαστών πιστοποιητικών υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου δεν τεκμηριώνεται η 18μηνη προϋπηρεσία που απαιτείται. Σε ελέγχους που έγινα προέκυψαν ότι κάποιοι συμπολίτες μα συμπλήρωσαν την 18μηνη προϋπηρεσία ως εξής:
    Ο πρώτος είχε 16 μήνες προϋπηρεσία και επικαλέστηκε «προφορική σύμβαση 2 μηνών» με τον δήμαρχο. Πρέπει αυτός να μείνει στο δημόσιο?
    Ο δεύτερος εμφάνισε μεταχρονολογημένες συμβάσεις εργασίας που συμπλήρωναν το 18μηνο. Βρέθηκε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα που εμφανιζόταν ως εργαζόμενος στο δημόσιο με τις μεταχρονολογημένες συμβάσεις, υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία. Πρέπει αυτός να μείνει στο δημόσιο?
    Ο τρίτος παρόμοια περίπτωση με τον δεύτερο (μεταχρονολογημένες συμβάσεις) βρέθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα να απασχολείται σε άλλον εργοδότη. Πρέπει αυτός να μείνει στο δημόσιο?
    Τέτοιους ακριβώς υπερασπίζεται η Δούρου και αυτό ειλικρινά είναι φτύσιμο στα μούτρα 1.5 εκκατ. Ανέργων.
    Είναι αδιανόητο οποιοσδήποτε προοδευτικός πολίτης να είναι με την Δούρου σε αυτό. Κυρικολεκτικά αδιανόητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιατί, η περιφέρεια δεν θα το κάνει από μόνη της; Ήδη δεσμεύτηκε η Δούρου για ελέγχους κάθε παρανομίας. Και θα βρει προφανώς πολλές. Γιατί να αφήσει τον Μητσοτάκη να κάνει τα δικά του προφίλ και να επιλέξει εκείνος ποιους/ες θα χτυπήσει;(όπως εξηγεί το άρθρο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αρμόδιοι κατα τον νομο ειναι οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, στους οποίους οι υποστηριζόμενοι απο την Δούρου δήμαρχοι δεν επιτρέπουν την είσοδο και την πρόσβαση στα στοιχεια.

    Εκτος αν δεχτούμε οτι η Δούρου εχει ανακηρύξει την περιφέρεια αυτόνομο κράτος και δεν δεσμεύεται απο τους νομούς που ισχύουν στην υπόλοιπη επικράτεια,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το αρθρο στερείται σοβαρότητας. Ειναι σκέτο γλύψιμο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε καθε περιπτωση η αχαρακτήριστη αυτη στάση της Δούρου δινει ενα πρώτο δείγμα γραφής της διακυβέρνησης απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανεις δεν θα δικαιολογείται μετα να πει οτι δεν ήξερε. Εχουμε ηδη την εικονα μπροστα στα ματια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το άρθρο είναι γραμμένο από αυτοδιοικητικό με θητεία δίπλα στον Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και πλήρη γνώση και εμπειρία των αυτοδιοικητικών θεμάτων - και καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επιλογή πλέον το ποιος τηρεί την νομιμότητα - και ο καθένας μας καθεμιά μας αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί. Η παρούσα κυβέρνηση έχει ξεσκίσει κάθε έννοια νομιμότητας και συντάγματος - κινείται στα όρια της πραξικοπηματικής εκτροπής και ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για την "νομιμότητα". Επιλέξτε πλευρά - είναι απλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συγχαρητήρια σε εσάς που έχετε επιλέξει πλευρά και συντασσεστε με οτιδήποτε προέρχεται απο αυτήν -ΣΥΡΙΖΑ.
    Ευτυχώς δεν κινούμαστε όλοι ετσι. Χρησιμοποιούμε καθε φορά την κριση μας και αποφεύγουμε να επιστρατευουμε επιχειρήματα που υποτιμούν πρώτα απο ολα τη δικη μας νοημοσύνη, προκειμένου να δικαιολογησουμε τα αδικαιολόγητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το μόνο που δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε είναι αυτό. Δεν διακρίνομαι για την στράτευσή μου με οποιονδήποτε - για να υπερασπιστείτε την άποψή σας είστε υποχρεωμένος 1 Να κρύβετε την ταυτότητά σας 2 Να μου αποδίδετε κομματική πίστη. Κι έτσι νομίζετε ότι μπορείτε να παρουσιάσετε την συμφωνία μου με θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως οπαδισμό. Παλιά μέθοδος... όσο και το "Δημήτρης Ν"... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU