Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Είμαστε (πάλι) με την Ρένα

Διαχείριση των απορριμμάτων - ένα νέο μοντέλο;

Η Ρένα Δούρου απευθύνεται στους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια και τους ζητά την κοινή δράση για την υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων για την Αττική.
Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Περιφέρειας Αττικής ξεκαθαρίζεται ότι το νέο μοντέλο δεν θα περιλαμβάνει την ΟΕΔΑ Φυλής η οποία θα κλείσει και πως θα ακυρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας με ΣΔΙΤ που προωθούσε η διοίκηση Σγουρού. 
Ο Γιάννης Σγουρός αποκαλύπτεται πλήρως στην προσπάθεια του να απαντήσει στην επιστολή της Ρένας Δούρου προς τα δημοτικά συμβούλια.
Τελικά το μόνο που θέλει ο κ Σγουρός είναι την κατασκευή των περίφημων (ΜΕΑ) μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και απειλεί ξανά πως η Αττική θα γίνει «Νάπολι» των Βαλκανίων αν δεν γίνουν τα εργοστάσια .
Επιμένει στην λύση της Φυλής στην οποία σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Σγουρού για τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει να εξακολουθεί να πηγαίνει το 90% των απορριμμάτων της Αττικής .

Στην Φυλή που η επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε ως "μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου" για τις επόμενες γενιές.

Εγκαλεί την Ρένα Δούρου γιατί απευθύνεται στα δημοτικά συμβούλια επειδή ξέρει ο κ. Σγουρός, πως τα δημοτικά συμβούλια της Αττικής στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα απορρίψουν το σχέδιο των ΜΕΑ και θα υιοθετήσουν το νέο μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης.

Κάνει λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας ο Περιφερειάρχης που συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο με την συνδρομή των δυνάμεων των ΜΑΤ για να μην ενοχλείται από τους συνδικαλιστές και τους κατοίκους της Φυλής.

Τώρα καλεί την «Κεντρική Διοίκηση που έχει διαχρονικά σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οφείλει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τη θέση της». Δηλαδή καλεί την κυβέρνηση να τραβήξει τα αυτιά της Δούρου για να μην «στραβώσει» η δουλειά με τα εργοστάσια.

Μαθημένος στις απειλές ο κ. Σγουρός επισείει ξανά τον κίνδυνο «η Περιφέρεια Αττικής να μείνει εκτός ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την διαχείριση των απορριμμάτων και να υποβαθμιστεί σε χειρότερο επίπεδο διαχείρισης σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν είναι πιο ορατός παρά ποτέ».

Δεν έχει καταλάβει ο κ Σγουρός πως τον λόγο τώρα τον έχουν οι πολίτες τις Αττικής. Τον λόγο τον έχουν τα δημοτικά συμβούλια , οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις.

Το σχέδιο της ομηρείας των δημοτικών συμβουλίων και των πολιτών της Αττικής, δυστυχώς για τον κ. Σγουρό και τους άρχοντες των σκουπιδιών, απερρίφθη από τους πολίτες της Αττικής στις 25/5/2014.
Η περιφέρεια Αττικής τώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει περιφέρεια πρότυπο για όλη την Ευρώπη στην διαχείριση των απορριμμάτων .
Η κινδυνολογία για το σταμάτημα της χρηματοδότησης και για κρίσεις τύπου Νάπολι δεν πιάνει. Η Αττική δεν θα διατρέξει κανένα κίνδυνο και η χρηματοδότηση μπορεί να είναι και πιο αυξημένη αν διεκδικηθεί και χρηματοδοτηθεί η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση που είναι και Ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Η Ρένα Δούρου δίνει ραντεβού με τα δημοτικά συμβούλια στις αίθουσες των συνεδριάσεών τους και με τους πολίτες στις πλατείες της Αττικής.
Ας κάνει το ίδιο και ο κ. Σγουρός.

υγ Αλήθεια οι δημοτικοί άρχοντες της Φυλής τι λένε για την επιστολή Σγουρού; Η επιστολή της Ρένας Δούρου αλλά και η απάντηση του κ. Σγουρού δεν αφήνουν περιθώρια πλέον για ουδετερότητες. Τώρα οι απαντήσεις όλων πρέπει να είναι ξεκάθαρες.
Θ.Μ


Η επιστολή Δούρου:

ΘΕΜΑ: «Για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων»

Συνάδελφοι,

Σήμερα η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού βρίσκεται μπροστά σε σειρά κρίσιμων προβλημάτων. Ένα από αυτά είναι το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Ένα σύστημα που πνέει πλέον τα λοίσθια, έχει καταστεί μήτρα παραγωγής σκανδάλων, απειλεί την υγεία των πολιτών και καταστρέφει το περιβάλλον.

Ο κόμπος έχει πλέον φθάσει στο κτένι.


Επιβάλλεται άμεση και συντονισμένη δράση, μαζί με το λαό της Αττικής, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα, προσωπικές στρατηγικές και υστερόβουλες πολιτικές επιδιώξεις.

Δράση με διαφάνεια, με ανοικτές, συμμετοχικές διαδικασίες, με συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων, με ενέργειες σε επίπεδο δήμου, γειτονιάς, χώρων εργασίας και κατοικίας, με ανάπτυξη τοπικών διαχειριστικών σχεδίων που θα εντάσσονται στον περιφερειακό σχεδιασμό. Προκειμένου να μπουν οι βάσεις για μια διαφορετική φιλοσοφία στην διαχείριση των απορριμμάτων, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη. Μια φιλοσοφία που θα εναρμονίζεται με τον ν. 4042/2012, στον οποίο ενσωματώθηκε η Κοινοτική Οδηγία 2008/98, σχετικά με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, το ποσοστό ανακύκλωσης (π.χ. 50% ως το 2020), κ.α..

Ήλθε η ώρα της νομιμότητας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων!

Ήλθε, με άλλα λόγια η ώρα, της συνδυασμένης δράσης Περιφέρειας Αττικής και Δήμων στη βάση της σταθερής μας θέσης πως στην κλίμακα της ιεράρχησης της διαχείρισης, δηλαδή της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της άλλου είδους ανάκτησης
, της διάθεσης, την απόλυτη προτεραιότητα έχουν τα πρώτα στάδια. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν οφείλουμε να προχωρήσουμε οργανωμένα και συστηματικά, σε μια όλο και μεγαλύτερη διαχείριση των ΑΣΑ σε αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις. Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε ένα σύστημα σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων ή και μεμονωμένων δήμων, ενταγμένων οργανικά και λειτουργικά στο ευρύτερο περιφερειακό σχέδιο.

Η νέα περιφερειακή Αρχή Αττικής, που ήδη προεκλογικά είχε ...
αναδείξει ως θέμα αιχμής τη διαχείριση των απορριμμάτων, προωθεί λοιπόν τρεις προτεραιότητες, οι οποίες συγκλίνουν σε μία πρόταση:

Προτεραιότητα πρώτη: το νέο, αποκεντρωμένο σύστημα, που θα εφαρμοστεί σταδιακά, με σταθερά βήματα και συγκεκριμένους στόχους και σαφή χρονικό ορίζοντα, θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα και δεν μπορεί να στηρίζεται στη μία και μοναδική εγκατάσταση της Φυλής. Εγκατάσταση που σήμερα λειτουργεί ως ο υποδοχέας του συνόλου των σύμμεικτων και επιμολυσμένων απορριμμάτων της Αττικής αλλά και περιοχών εκτός αυτής… Χρειάζεται η σταδιακή μεταφορά δραστηριοτήτων της ΟΕΔΑ Φυλής ή και των εγκαταστάσεών της καθώς και το οριστικό κλείσιμό της, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Προτεραιότητα δεύτερη: είναι απαραίτητη η ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνταν από την προηγούμενη διοίκηση για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ, με φαραωνικά έργα, εγγυημένες μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Πρόκειται για επιζήμιους σχεδιασμούς που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες (μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών) και θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, την περιοχή του Θριασίου.

Προτεραιότητα τρίτη: επιβάλλεται άμεσα η ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ μέσα από δημόσια, ευρεία διαβούλευση με το σύνολο των δήμων της Αττικής, τους κοινωνικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ αναδεικνύεται έτσι σε μία κρίσιμης σημασίας διαδικασία καθώς θα αποτυπώσει τα νέα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου διαχείρισης. Ένα μοντέλο όπου καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των τοπικών σχεδιασμών, σε επίπεδο δήμων.


Συνάδελφοι, Οι τρεις προαναφερθείσες προτεραιότητες συγκλίνουν, μέσα από τη συνέργεια τριών

πόλων – της Περιφέρειας, του ΕΔΣΝΑ, των δήμων – στην κατεύθυνση μίας πρότασης για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Έτσι η Περιφερειακή Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη πολιτικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους, απευθύνεται σήμερα στους δήμους για να κάνουν το πρώτο βήμα: α) για την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων και β) για την ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης. 

Η  συνδρομή των δήμων καθίσταται απαραίτητη μέσα από :

·         Την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης ως το τέλος του 2014, με στόχους και δράσεις για το 2015,

·         Την έναρξη καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης για την παραγωγή και διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο δήμου προκειμένου να δημιουργηθεί μια διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων για όλους τους ΟΤΑ, τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια.


Στην κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί η εμπειρία δήμων που έχουν αναπτύξει σχετικές δράσεις, που μελετούν σχέδια δημοτικής ή διαδημοτικής διαχείρισης ή έχουν στο πρόγραμμά τους στοιχεία του νέου μοντέλου.

Από την πλευρά της, η νέα Περιφερειακή Αρχή δεσμεύεται να αναπροσανατολίσει τα σχετικά κονδύλια, με σκοπό να στηριχτούν οι τοπικές δράσεις των ΟΤΑ.


Συνάδελφοι, Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και μια νέα αρχή.

Η    μεγάλη πρόκληση αφορά στην υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή των ΟΤΑ, που θα εξυπηρετεί τον πολίτη και το περιβάλλον.

Η   νέα αρχή σχετίζεται με τη συγκεκριμενοποίηση πλέον των βασικών μας αρχών – της αποκέντρωσης, της μικρής κλίμακας, της κοινωνικής συμμετοχής -, αλλά και των εργαλείων μας – του διαχωρισμού, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης.


Μαζί, Περιφέρεια, δήμοι, πολίτες, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Για την Αττική, τους πολίτες και το περιβάλλον.


Με εκτίμηση Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ


*πηγή αντι-δραση

1 σχόλιο:

  1. Άρα χάνονται τα εργοστάσια που είχαν προγραμματιστεί , οι μελέτες τους και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η Φυλή θα κλείσει και ποιός θα τήν διαδεχτεί; η Κερατέα ; Τελικά η ανακύκλωση θα περάσει στα χέρια της Περιφέρειας ; Με τί χρηματοδότηση ; Τό έχουμε ξαναδεί το έργo ρουσφέτια , μίζες, προμήθειες, ελλείματα και ο λογαριασμός στα συνήθη κορόιδα.
    Ελπίζω να μην τήν κάνει η κ Ρένα για υπουργός ή πρέσβης (μια και ειδικεύεται στις διεθνείς σχέσεις ) και να κρατήσει αυτήν την θέση για τα επόμενα 10 χρόνια να τό πάει μέχρι τέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια