Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Τελικά, τι έγινε με τα stress tests;

"Κρίση" αξιοπιστίας

Διάσταση απόψεων ή οπτικής; Υπό το πρίσμα αυτού του διλήμματος φαίνεται πως διαμορφώνονται οι ερμηνείες αναφορικά με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τα οποία πέρασαν και οι ελληνικές τράπεζες. Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει έναν τόνο υπέρμετρης αισιοδοξίας για τη στιβαρότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ποντάροντας στη ενεργοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, ώστε να βοηθηθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς). 

tvxs/Επιμέλεια: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος*
Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να είναι πολύ διαφορετικά από την κυβερνητική οπτική των πραγμάτων. Σε σημείο, μάλιστα, που ακόμη και η ίδια η αποτελεσματικότητα της Ε.Κ.Τ. να τίθεται εν αμφιβόλω. Ενδεικτικό της αμφισβήτησης των επενδυτών, εγχώριων και διεθνών, στην αξιοπιστία των stress tests είναι και η πτώση που καταγράφηκε τη Δευτέρα στο Χ.Α. αλλά και η νέα άνοδος των spreads.
Τροχοπέδη τα “κόκκινα δάνεια”

Το σημερινό δημοσίευμα του οικονομικού τηλεοπτικού δικτύου Bloomberg αφήνει να εννοηθεί ξεκάθαρα πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που εμφανίζουν οι τράπεζες που δεν πέρασαν τα stress σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ελληνικό παράδειγμα, ο διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών (ΕΚΤΑ), Πάνος Παναγιώτου, αφού καταρρίπτει το διθυραμβικό κλίμα που επιχειρεί να περάσει προς τα έξω το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επισημαίνει πως “σήμερα, [...] η κατάσταση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι άκρως επικίνδυνη, με τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών (πτωχευμένα και καθυστερούμενα περισσότερο από 90 ημέρες) ως ποσοστό του συνόλου των δανείων τους να είναι από τα μεγαλύτερα διεθνώς και με το δείκτη κάλυψης του συνόλου των δανείων τους να είναι μικρότερος του 47%”.

Και καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΚΤΑ: “Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αν η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίσει να κάνει το λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου, δηλαδή να αρνείται να αναδείξει και να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προσπαθώντας να τα κρύψει κάτω από το χαλί, τότε αυτά θα διογκωθούν πέραν του σημείου που θα μπορούν να επιλυθούν χωρίς να προκληθεί μία νέα κρίση”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίο μιλώντας τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, δήλωσε ότι “πλήττεται η αξιοπιστία της Ε.Κ.Τ., η οποία κάνει τα στραβά μάτια στις μαύρες τρύπες των τραπεζών”.

Τι γράφει ο διεθνής Τύπος

Την ίδια στιγμή, δεν είναι μόνον το Bloomberg που αναφέρεται στα τεστ αντοχής των τραπεζών με συγκρατημένο τρόπο.

Η γαλλική εφημερίδα “Le Monde”, στο πρωτοσέλιδο άρθρο της επισημαίνει ότι 25 τράπεζες της Ευρωζώνης, ήτοι ένα στα πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσα στην Ευρώπη των 28, απέτυχαν να “περάσουν” τις εξετάσεις της Ε.Κ.Τ.. “Αυτό”, όπως επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου, “συνεπάγεται πρακτικά πως έχουν μπροστά δύο εβδομάδες να αποστείλουν στη διοίκηση της Ε.Κ.Τ. ένα διορθωμένο σχεδιασμό ανακεφαλαιοποιήσεων και εννέα μήνες, ώστε να προχωρήσουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις αυτές, οι οποίες εν συνόλω θα ξεπεράσουν τα 24,5 δισ. ευρώ”.

Αναφορά στo ζήτημα των “κόκκινων δανείων” κάνουν και οι “New York Times”, τονίζοντας πως τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών έφεραν στο φως τα 136 δισ. ευρώ, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί μέχρι πρότινος και αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σαφώς επιβαρύνουν την εικόνα της ισορροπίας εντός της Ευρωζώνης.

Η αμερικανική εφημερίδα δεν παραλείπει να μιλήσει και για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το “ελληνικό τραπεζικό σύστημα επλήγη σοβαρά, με τρεις τράπεζες να εμφανίζουν ελλείψεις κεφαλαιοποίησης έως το τέλος του 2013. Η πρώτη, η Τράπεζα Πειραιώς, έχει ήδη αυξήσει το κεφάλαιό της προκειμένου να ικανοποιήσει τα κριτήρια της ΕΚΤ. Οι άλλες δύο είναι η Eurobank, η οποία πρέπει να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 1,76 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία υπολείπεται κατά 930 εκατ. ευρώ”.

Σε πιο σκληρή γραμμή κινείται, τέλος, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο ασκεί κριτική σε όσους θριαμβολογουν αναφορικά με τα stress tests, τονίζοντας σε άρθρο του: “Οι φιέστες γύρω από τα τεστ αντοχής κρύβουν ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας”.

Η υπόθεση με τα τεστ αντοχής αναδεικνύει, σε κάθε περίπτωση, πως από εδώ και στο εξής απαιτούνται πολύ προσεκτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τη συνέχεια και την ισορροπία της ελληνικής οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει λάβει το μήνυμα, ασχέτως εάν αυτό δεν αντικατοπτρίζεται από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις των αξιωματούχων.


*πηγή tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU