Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Μην εξοργίσετε τους εξοργισμένους (#ΣΥΡΙΖΑ)

"Η μόνη οδός που υπάρχει είναι για μία 
πολιτική λύση στα πρότυπα της λύσης 
που δόθηκε για την Γερμανία το 1953. 
Λύση συνολικά για την ευρωζώνη τόσο για 
τα δημόσια χρέη όσο και για τα ιδιωτικά."
(επίκαιρο σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή από την efsyn)
Τα κόμματα εξουσίας δεν κουβαλούν μαζί τους μόνο την πολιτική τους γραμμή - κουβαλούν και άλλα πράγματα που δυστυχώς συνυπάρχουν μαζί με τα θετικά τους: κουβαλούν την επετηρίδα τους, κουβαλούν άτομα ακατάλληλα πλην όμως πιστά, κουβαλούν υπολογισμούς και σκοπιμότητες κάθε είδους. Κι όλα αυτά αν αθροιστούν, είναι συχνά σε θέση να ανατρέψουν καλές προθέσεις, υπεσχημένες αλλαγές, ριζοσπαστικές κατευθύνσεις και να διαμορφώσουν μια άνευρη σούπα αντιφατικών και αλληλοαναιρούμενων πολιτικών που καταλήγουν εύκολα στην ενσωμάτωση στο παλιό. Ειδικά μέσα σε δυσκολίες σαν τις σημερινές όπου συχνά η αναζήτηση συμμάχων μπορεί να βάλει μέσα στην "πόλη τους οχτρούς" ή όπως η ιδεολογική καθαρότητα μπορεί να διατηρήσει τα ιδεοληπτικά βαρίδια σε εξέχουσες θέσεις κρίσιμης διαχείρισης. Μπορούν όλα αυτά να συμβούν στον ΣΥΡΙΖΑ; Φυσικά, γιατί όχι; Ήδη μέρος του πασοκαριάτου πολιορκεί τα ψηφοδέλτια προσφέροντας ψήφους και επιζητώντας ξέπλυμα, όσο την ίδια ώρα από "μέσα", πιστά μεν αλλά άκρως ιδεοληπτικά ή απλώς πελατειακής νοοτροπίας στελέχη, ομνύουν στην καθαρότητα και την επετηρίδα για να μην χάσουν την θέση τους από "προσήλυτους".
Αλλά αλλαγή έτσι δεν γίνεται.
Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση για να αφεθεί στα χέρια των "παιδιών" είτε της ιδεοληψίας είτε της πελατειακής εξυπηρέτησης.
Μια νέα μεταπολίτευση είναι φυσικά αναγκαία και εφικτή - αλλά εξίσου είναι εφικτό ένα νέο ΄81. Τι θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΣ
(Μικρή εισαγωγή σε μια τίμια και φιλική συμβουλή στον ΣΥΡΙΖΑ:)

Μην μας εξοργίζετε...

του Νικόλαου Καρατσόρη*

Την Ελλάδα την οδηγούν με φόρα πίσω στην δραχμή αυτοί που υπέγραψαν τα μνημόνια. Εάν σκάσει η βόμβα στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι είναι δευτερεύων θέμα. 

Η Ελλάδα έχει απολέσει κάθε ικανότητα διαπραγμάτευσης από τις 18.12.2012 και μετά και πολύ περισσότερο από την υπογραφή του μνημονίου το 2010 και μετά. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα προς διαπραγμάτευση. Ακόμη και στην περίπτωση που η Ευρωζώνη αυτοδιαλυθεί η Ελλάδα και πάλι θα βρίσκεται λίγο παραπάνω από το σημείο της απόλυτης ψύξης. 
Οι συμβάσεις δανεισμού είναι διμερείς, πληρωτέες σε ευρώ και υπό αγγλικό δίκαιο. Το χρέος είναι εξωτερικό και όχι εσωτερικό που σημαίνει ότι οι εταίροι και πιστωτές έχουν πλεονέκτημα είτε με ευρώ είτε με δραχμή. 
Η μόνη οδός που υπάρχει είναι για μία πολιτική λύση στα πρότυπα της λύσης που δόθηκε για την Γερμανία το 1953. Λύση συνολικά για την ευρωζώνη τόσο για τα δημόσια χρέη όσο και για τα ιδιωτικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα βρεθεί στην θέση να κυβερνήσει. Η εκλογή του δεν θα είναι αποτέλεσμα κάποιου είδους σοσιαλιστικής ή κομμουνιστικής μεταστροφής της κοινωνίας στην Ελλάδα. Καλά θα κάνουν λοιπόν κάποια στελέχη του να μην εξοργίζουν περισσότερο με διάφορες δηλώσεις τους τον μέσο άνθρωπο που είναι ήδη εξοργισμένος με το πελατειακό και παρασιτικό κράτος. 
Γιατί πολύ απλά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελέσει την απαρχή μίας νέας μεταπολίτευσης και διολισθήσει προς μία κατεύθυνση που θα συντηρήσει το παρασιτικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, η οργή θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη και θα την εισπράξει πολύ πιο σύντομα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. 
Η απαίτηση είναι για δικαιοσύνη, για συστημικό ριζοσπαστισμό, για επαναθεμελίωση ισχυρών θεσμών. 

Κράτος σύγχρονο δεν σημαίνει κράτος μικρό, δεν σημαίνει κράτος μεγάλο. Σημαίνει αποτελεσματική διοίκηση στηριγμένη σε αρχές και όχι σε ιδεολογίες, σημαίνει στόχοι και αποτελέσματα, σημαίνει σεβασμό σε διακριτούς θεσμούς, σημαίνει δωρεάν για όλους υψηλότατου επιπέδου παιδεία, σημαίνει δωρεάν για όλους υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες υγείας, σημαίνει ... σημαίνει … σημαίνει … 

Σημαίνει ταυτόχρονη ισοπέδωση κάθε είδους ευνοιοκρατίας προς κάθε κατεύθυνση. Σημαίνει ισοπέδωση κάθε παρασιτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, σημαίνει ισοπέδωση κάθε παρασιτικής συνδικαλιστικής δραστηριότητας

Ναι, σημαίνει ισχυρό δημόσιο, με ισχυρές δημόσιες επιχειρήσεις και επαγγελματικό management, σημαίνει πανίσχυρο δημόσιο τραπεζικό πυλώνα. Δεν σημαίνει κοινωνικοποίηση, εθνικοποίηση των πάντων και μετατροπή της χώρας σε Βόρειο Κορέα. 

Σημαίνει κανέναν συμβιβασμό με αυτούς που οδήγησαν την χώρα στην αποτέφρωσή της

Σημαίνει να βγει και πει την αλήθεια και να μην εξοργίζουν τους εξοργισμένους.


*πηγή nikolaos.karatsoris



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU