Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Δεν υπάρχει πολιτική πρόταση από την κυβέρνηση – μόνον, "ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι χειρότερος"

του Χρήστου Παπανίκου
Ο φόβος της κυβέρνησης πρέπει να είναι μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίσει την πολιτική του στον ευρωπαϊκό ρεαλισμό τώρα. Ξαφνικά η κυβέρνηση θα βρεθεί χωρίς ακροατήριο στο 25% του εκλογικού σώματος που υποτίθεται πως είναι ακόμη ρευστό.

Καθαρή έξοδος – προς τα πού;

του Γιώργου Προκοπάκη*

Όσο περνάει ο καιρός φαίνεται όλο και πιο καθαρά πως η πολιτική «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια ήταν ένα λάθος. Τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, την αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης και οι αρνητικές επιπτώσεις επιμένουν. Τα επιτόκια των ομολόγων βρίσκονται σταθερά σε χρεοκοπικά επίπεδα, το χρηματιστήριο έχει πάρει την κατιούσα. Κανένα από τα θετικά μηνύματα που περνά  η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πείθει τις αγορές, τον τελικό κριτή για την ωριμότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της. 

Είναι πια φανερό πως η πολιτική υπαγορεύθηκε από πολιτικές σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση επεχείρησε να αφαιρέσει το όπλο του αντιμνημονιασμού από τον απειλητικό ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πολιτική πρόταση από την κυβέρνηση – μόνον «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι χειρότερος». Αυτό το επιχείρημα καταθέτει και στους εταίρους-δανειστές. Οι δηλώσεις πολλών παραγόντων και το τελευταίο Eurogroup καταδεικνύουν πως, ακόμη και εάν κάποτε μπορεί να το αντιμετώπιζαν οι εταίροι ιδιαίτερα ευνοϊκά, δεν αρκεί. Το κακό είναι πως, με την κατάσταση στις αγορές μεγάλα κομμάτια της μεσαίας τάξης αντιλαμβάνονται το κενό πολιτικής και ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ εξασθενεί ως πειστικό επιχείρημα. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και είναι ακόμη άδηλη η στάση των εταίρων στο Eurogroup της 8 Δεκεμβρίου. Είναι σαφές πως η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της.Είναι όμως εξ ίσου σαφές πως δεν πρόκειται να αφεθεί η ελληνική κυβέρνηση να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να επενδύει όλο και περισσότερο στη σημειολογία και την επικοινωνιακή διαχείριση. Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος για «καθαρή έξοδο», ο αγώνας γίνεται για την αντικατάσταση του όρου Μνημόνιο με κάτι άλλο. Το πλάνο δημοσιονομικής διαχείρισης βασίζεται στο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο του ΤΧΣ, λες και δεν έχει ήδη συνεκτιμηθεί στις προβλέψεις μείωσης του χρέους κάτω από 110% του ΑΕΠ το 2022 – όχι μόνον αυτό,αλλά και τα έσοδα ιδιωτικοποίησης των τραπεζών του 2018. Κύριος στόχος είναι η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, όμως το επάρατο ΔΝΤ, ο μόνιμος και συνεπής σύμμαχος στην κατεύθυνση αυτή, είναι εξοβελιστέο. Η απουσία οποιουδήποτε προγράμματος επανεκκίνησης της οικονομίας είναι εμφανής.

Επιχειρείται η χρέωση της αποσταθεροποίησης της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω πόσο και σε ποια κοινωνικά στρώματα πιάνει αυτή η ρητορική.Φοβάμαι πως πείθει μόνον τους ήδη πεπεισμένους. Δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπολιτευόταν κάθε κίνηση της κυβέρνησης. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης συρρικνούται στο αυτονόητο: υπάρχει αντιπολίτευση! Είναι μια εμφανώς ηττοπαθής στάση, σε βαθμό ανησυχητικό. Ανάγει το υποτιθέμενο φόβητρο των νοικοκυραίων σε ρυθμιστή των δικών της πολιτικών. Ο πολιτικός κίνδυνος που βλέπουν οι αγορές και δεν μας αφήνουν να πάρουμε ανάσα δεν είναι ο κ. Τσίπρας –είναι η κυβερνητική πολιτική που προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει στο δικό του γήπεδο. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες έχουν πρακτικά αφεθεί στην αντιπολίτευση. 

Οι πέντε μήνες μέχρι τον Μάρτιο είναι εξαιρετικά πολύς χρόνος για να πορεύεται ηχώρα με πολιτικές ευάλωτες στη ρητορική της.  Με τούτα και με κείνα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πια με φυσικό φαινόμενο – η παράσταση νίκης στις δημοσκοπήσεις το δείχνει όλο και πιο και έντονα και δεν φαίνεται αυτό να φοβίζει τους πολίτες.Όλοι βέβαια περιμένουν τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει πολιτική – το είδαμεήδη με τη συγκυβέρνηση από το 2012. 

Ο φόβος της κυβέρνησης πρέπει να είναι μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίσει την πολιτική του στον ευρωπαϊκό ρεαλισμό τώρα. Ξαφνικά η κυβέρνηση θα βρεθεί χωρίς ακροατήριο στο 25% του εκλογικού σώματος που υποτίθεται πως είναι ακόμη ρευστό. Λέτε;


*Επένδυση, 15/11/2014

πηγή george-j-prokopakis/καθαρή-έξοδος-προς-τα-πού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU