Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την μεταρρύθμιση στο ελληνικό κόμμα-κράτος από τον εαυτό του; #κώδικας δεοντολογίας Podemos

"Οι εκλεγμένοι και οι διορισθέντες από το κόμμα στην Διοίκηση θα υπόκεινται σε μισθολογικούς περιορισμούς και σε τακτικές αξιολογήσεις" "όχι χρηματοδότηση του κόμματος από τις τράπεζες" "όχι αυτοκίνητα και κρατική αμνηστία" "όχι σχέσεις με εταιρείες του αντικειμένου τους για 10 χρόνια" "όχι επιπλέον αμοιβές και αποζημιώσεις" "μισθός δημοσίου υπαλλήλου" κλπ κλπ
Διαβάζουμε στην Αυγή:

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του Podemos

Μια αναφορά που ξάφνιασε το ακροατήριό του (γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών και μέλη του Οργανωτικού Γραφείου) έκανε μία εβδομάδα πριν ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας θεσμών αυτοελέγχου, ζήτησε από τους παριστάμενους αλλά και κατ' επέκταση από κάθε μέλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να μελετήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει συντάξει το Podemos.
Τι αναφέρει ο Κώδικας αυτός; Και τι, εν τέλει, έχει να προσφέρει ένας πολιτικός σχηματισμός με τόσο μικρή κομματική ηλικία; ήταν μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν στην αίθουσα.
Η «Αυγή» βρήκε το πρωτότυπο κείμενο και παραθέτει τα βασικά σημεία του...

Ο Κώδικας τoυ Podemos χωρίζεται σε τρία μέρη
  • το πρώτο αφορά κανόνες υποχρεωτικούς για όλους
  • το δεύτερο τις δεσμεύσεις που αφορούν τα εκλεγμένα στελέχη του και 
  • το τρίτο τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που είναι ταυτοχρόνως και μέλη του κόμματος.
Αναλυτικά: 
Στο πρώτο μέρος, όλα τα μέλη δεσμεύονται να υπερασπίζονται την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την άμεση πολιτική συμμετοχή και την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας. Επίσης, ότι η εκλογή υποψηφίων θα γίνεται πάντα από "προκριματικές" εκλογές ανοιχτές σε όλους τους πολίτες

Απαγορεύεται η "μεταπήδηση" από άλλα κόμματα (σ.σ. εννοεί ότι δεν θα γίνεται δεκτό πολιτικό στέλεχος άλλου κόμματος, αν προηγουμένως δεν έχει παραιτηθεί του αξιώματος το οποίο απέκτησε με τη σημαία άλλου πολιτικού σχηματισμού).

Επιπλέον δηλώνεται ότι όλα τα μέλη του Podemos θα πρέπει να απαιτούν οι μετεκλογικές συμφωνίες να υποβάλλονται προς έγκριση των πολιτών μέσω της ανοικτής διαβούλευσης, ενώ είναι εξάλλου υποχρεωμένα να εμποδίζουν τη χρηματοδότηση του κόμματος από τράπεζες.

Οκταετής θητεία

Στο δεύτερο μέρος προβλέπεται ότι όλοι οι εκλεγμένοι του νεότευκτου κομματικού σχηματισμού δεσμεύονται να αποδεχθούν τους μισθολογικούς περιορισμούς που καθορίζει η οργάνωση και να παραιτηθούν από νομικά προνόμια λόγω της θέσης που κατέχουν, ειδικά σε ό,τι αφορά την δικαστική αμνηστία (π.χ. βουλευτική ασυλία).

Τα μέλη του Podemos δεσμεύονται να μην αναλάβουν εκτελεστικές αρμοδιότητες σε εταιρείες που συνδέονται με την πολιτική τους θέση / αρμοδιότητα για 10 χρόνια μετά το τέλος της θητείας τους.

Οι εκλεγμένοι του Podemos είναι υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, εάν διώκονται ή έχουν καταδικαστεί για παραλείψεις ή οικονομικά εγκλήματα, αδικήματα σε βάρος εργαζομένων, διαφθορά, πρόκληση οικολογικού προβλήματος, σεξουαλική παρενόχληση, σεξιστική βία, παιδεραστία και παιδική κακοποίηση.

Οι θητείες των εκλεγμένων του Podemos είναι διάρκειας 8 ετών και, κατ' εξαίρεση, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 4 έτη.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα πρόσωπα που ορίζονται από το Podemos στη Δημόσια Διοίκηση δεσμεύονται να δεχθούν τους μισθολογικούς περιορισμούς που καθορίζονται από το κόμμα. 

Ο μισθός τους δεν θα είναι ποτέ υψηλότερος από τον αντίστοιχο στο μισθολογικό κλιμάκιο που ανήκουν, ανάλογα και με τα ακαδημαϊκά προσόντα που διαθέτουν.

Συμφωνούν ότι δεν θα δεχθούν να πληρωθούν ποτέ με επιπλέον αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών, δημόσιων ή ιδιωτικών
Θα λαμβάνουν τις ίδιες αποζημιώσεις για υπηρεσιακά ταξίδια με τους απλούς υπαλλήλους
Όπου δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας, θα παραιτούνται από τη χρήση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και θα χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς.

Τέλος, οι διορισθέντες από το Podemos στη Διοίκηση θα υπόκεινται σε τακτικές αξιολογήσεις του τρόπου διαχείρισης και του τρόπου άσκησης της εξουσίας τους.

Νίκος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Σχόλιο ΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μη-κομματικό μη-πελατειακό κράτος και συμμετοχική ανάδειξη και έλεγχο των εκλεγμένων; Καταργεί την κομματική επετηρίδα; Προκρίνει την αξιολόγηση της δουλειάς των στελεχών και όχι τις κομματικές φιλίες; Υιοθετεί πραγματικά την εμπειρία στην διαφάνεια και τον έλεγχο των νέων (αμεσο)δημοκρατικών κινημάτων και δεν κάνει απλά τακτικές συμφωνίες;

Αν υιοθετηθούν τα παραπάνω, θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για την ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά εν όψει εξουσίας (το να ξεκινά την μεταρρύθμιση από τον εαυτό της) αλλά και για το κράτος-κομματικό φέουδο του δικομματισμού της μεταπολίτευσης. 
Και μόνο που μπήκε σε διαβούλευση από τον Α Τσίπρα, δείχνει επίγνωση για τις προγραμματισμένες απόπειρες εισβολής των αρουραίων στην Διοίκηση και στην κομματική νομενκλατούρα, την αδιαφανή λειτουργία πελατειακών μηχανισμών και "παρεών" και την απόπειρα άντλησης προσωπικού οφέλους από τους μη ανιδιοτελείς που συρρέουν συνήθως στο πρώτο κόμμα για να βελτιώσουν με τα "μέσα" που θα αποκτήσουν το προσωπικό τους εισόδημα...
Εύγε!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU