Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΤΑΜΙ: Τα πειραγμένα βιογραφικά των υποψηφίων της "εθνικής ελλάδος"... [2] #Ζωή Αποστολοπούλου

Ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα του πως "στήνονται" - με πειραγμένα βιογραφικά - τα ψηφοδέλτια της "εθνικής ελλάδος" του Ποταμιού που θα αντικαταστήσουν το παλαιοκομματικό πολιτικό σύστημα... (ξανα-έλεος κάπου)
Η περίπτωση Ζωής Αποστολοπούλου, υποψήφιας στην Β΄Αθηνών:


Αντιδράσεις στο Ποτάμι για την υποψηφιότητα της Ζωής Αποστολοπούλου 
- Τι απαντά στο Tvxs.gr

από το tvxs.gr

Αντιδράσεις και συζητήσεις έχει προκαλέσει στο Ποτάμι το γεγονός ότι μεταξύ των υποψηφίων του βρίσκεται – για δεύτερη φορά μετά τις ευρωεκλογές – η δικηγόρος Ζωή Αποστολοπούλου. Ο λόγος είναι πως η κ. Αποστολοπούλου υπήρξε η νομική και νόμιμη εκπρόσωπος της "Κοινωνία της Πληροφορίας Ανοιχτή στις Ειδικές Ανάγκες – Ισότης" (e-Isotis), της ΜΚΟ που έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ για «σοβαρές οικονομικές παρατυπίες», ποσό το οποίο όπως αναφέρεται καταβλήθηκε «αχρεωστήτως». 
«Η υπόθεση δεν αφορά το πρόσωπό μου, δεν υπάρχει η παραμικρή κατηγορία για εμένα. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν προσωπικές ευθύνες»
δηλώνει η κ. Αποστολοπούλου στο Tvxs.gr, υπογραμμίζοντας πως η ίδια είχε μόνο την ευθύνη των νομικών ζητημάτων της εταιρείας και πως από την έναρξη της αντιδικίας δεν είναι νομική εκπρόσωπος της εταιρείας και δεν έχει καμία εμπλοκή.

Η απόφαση

Η δικαστική απόφαση, που αφορούσε αγωγή της εταιρείας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την καταγγελία συμβάσεων και το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων από την τελευταία, ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2014. 

Σημειώνεται πως η ΜΚΟ, που διαλύθηκε στα τέλη του 2010, άσκησε έφεση ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Δικαστηρίου και το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. 
Σύμφωνα με το καταστατικό, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση του δικαστηρίου, η «Κοινωνία της Πληροφορίας Ανοιχτή στις Ειδικές Ανάγκες – Ισότης (e-Isotis)» έχει ως εταιρικό σκοπό τη μεταφορά τεχνολογίας, την προώθηση της ίσης μεταχειρίσεως και εντάξεως των ατόμων με αναπηρία στον χώρο της κοινωνίας της πληροφορίας, καθώς και τη βελτίωση της απασχολήσεως των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ευρώπη και διεθνώς. Από το 2004, όταν και ιδρύθηκε, σύνηψε διάφορες συμβάσεις με την Ευρώπη, ωστόσο αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης είναι εννέα εξ αυτών.

Διαβάστε εδώ την απόφαση

Τον Φεβρουάριο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενήργησε οικονομικό έλεγχο για τις εν λόγω συμβάσεις στα γραφεία της ΜΚΟ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο ιστορικό της απόφασης, «πριν από τη διενέργεια του οικονομικού ελέγχου, η Επιτροπή είχε καταβάλει την τελευταία δόση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Κοινότητας στην ενάγουσα για ορισμένες από τις επίδικες συμβάσεις». 

Από τον οικονομικό έλεγχο, σύμφωνα πάντα με την απόφαση, διαπιστώθηκαν παρατυπίες: στα λογιστικά (ιδίως στα έσοδα), στις ώρες εργασίες (υπερβολικές ώρες εργασίας στον υπεύθυνο προγραμμάτων, οι οποίες αλληλεπικαλύπτονταν με τις ώρες απασχολήσεώς του σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες) και στα έξοδα ταξιδιών, το κύριο μέρος των οποίων δεν σχετιζόταν άμεσα με τα προγράμματα.

Λόγω της «σοβαρότητας των διαπιστωθεισών παρατυπιών» στον οικονομικό έλεγχο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την επιστροφή των ποσών που κατέβαλε στην "Κοινωνία της Πληροφορίας Ανοιχτή στις Ειδικές Ανάγκες – Ισότης (e-Isotis)" και κατήγγειλε όλες τις υπό εκτέλεση συβάσεις. Το συνολικό ποσό που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν 999. 213,45 ευρώ, σημειώνοντας πως «σκοπός των παραβάσεων αυτών καθώς και των ψευδών δηλώσεων ήταν η απόσπαση αδικαιολόγητης χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης». Η ΜΚΟ απάντησε με αγωγή, την οποία και απέρριψε το δικαστήριο με απόφασή του στις 16 Ιουλίου 2014, υποχρεώνοντάς την να καταβάλλει το ποσό που ζητάει η Επιτροπή.

Η απάντησή της Ζ. Αποστολοπούλου στο Tvxs. gr

Το Τvxs.gr επικοινώνησε με την κ. Αποστολοπούλου η οποία ανέφερε πως πρόκειται για “μια αστική διαφορά, όπως έχουν πολλές εταιρείες”. 
“Τα προγράμματα υλοποιήθηκαν κανονικά. Εγώ ήμουν νομική και νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας και η ανάμιξή μου ήταν μόνο σε ό,τι αφορούσε τα νομικά ζητήματα. Ο καθένας είχε τις ευθύνες για τα πράγματα που διαχειρίζεται. Εγώ είχα τη νομική εκπροσώπηση. Δεν έχω και άλλη κατάρτιση. Δεν μπορούσαν να ασχοληθώ με λογιστικά ή οργάνωση προγραμμάτων. Είναι θέματα που δεν γνωρίζω ”, 
τόνισε, ενώ σημείωσε πως “από την ώρα που ξεκίνησε η αντιδικία, τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχω ασχοληθεί με τα νομικά της εταιρείας”. “Ούτε τη νομική εκπροσώπηση έχω, ούτε έχω εμπλοκή”, πρόσθεσε.

“Δεν υπάρχει η παραμικρή κατηγορία για το πρόσωπό μου. Δεν είναι προσωπική μου διαφορά, οι παρατυπίες αφορούν καθαρά την εταιρεία”, ανέφερε και συνέχισε: “Η εταιρεία έχει κλείσει και έχει μπει σε νόμιμη διαδικασία εκκαθάρισης. Όπως πολλές εταιρείες έχει μια διαφορά αστικού τύπου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναφέρει πως ο τρόπος που τηρήθηκαν τα λογιστικά δεν ήταν σύννομος με όσα όριζε η σύμβαση. Τα έργα εκτελέστηκαν πλήρως, το προσωπικό πληρώθηκε. Δεν χάθηκαν τα λεφτά. Οι συμβάσεις μέσα έχουν κάποιους γενικούς όρους που χρειάζονται ερμηνεία. Ερμηνεύοντας αυτές τις συμβάσεις η Επιτροπή θεωρεί πως δεν τηρήθηκαν αυτοί οι όροι. Αυτό ονομάζει η Επιτροπή ως παρατυπία. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι δημοσιευμένες και δεν έχω κάτι να κρύψω. Έχω πλήρη συναίσθηση και επίγνωση των όσων λέω. Στο πρόσωπό μου δεν υπάρχει καμία μήνυση και κανένας καταλογισμός για κάποια παράνομη πράξη. Δεν έχω καμία αντιδικία με κανένα».

Σχετικές σημειώσεις της ΑΣ

1.Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την ΜΚΟ "e-ISOTIS": 
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX%3A62011TJ0059&qid=1420313858507&from=EN

2. Εκλογικά βιογραφικά της Ζωής ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ υποψήφιας με το Ποτάμι:
Βιογραφικό βουλευτικών εκλογών 2015: http://topotami.gr/v-athinon/ 
"Δικηγόρος Αθηνών, με 15ετή επαγγελματική σταδιοδρομία, σπούδασε με υποτροφία Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο στην Ελλάδα και το Βέλγιο. Είναι συγγραφέας βιβλίων για την Ε.Ε., με έντονη κοινωνική δράση για τη προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και μητέρα δύο παιδιών. Πολιτεύθηκε για πρώτη φορά με το Ποτάμι στις Ευρωεκλογές 2014."
Βιογραφικό ευρωεκλογών 2014: http://topotami.gr/staff/zoi-apostolopoulou/ 
"Είναι δικηγόρος με 15ετή εμπειρία στον ελληνικό και ευρωπαϊκό νομικό χώρο. Απόφοιτη Νομικής Αθηνών, με μεταπτυχιακά στις Διεθνείς Σπουδές του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο του College of Europe Βελγίου. Έχει εκδώσει βιβλίο και μελέτες για τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εκπροσωπήσει δικαστικά, μεταξύ άλλων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τους μετόχους της PROTON BANK και δικαιούχους σε πολύκροτες υποθέσεις διεκδικήσεων αποζημίωσης. Συμμετέχει σε πολλές Ευρωπαϊκές Δράσεις για την υποστήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ και δραστηριοποιείται έντονα στην προστασία των δικαιωμάτων τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η υποψηφιότητα της προτάθηκε από φίλους του Ποταμιού μέσω της διαδικτυακής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο."

3. Εάν google-ίσει κανείς την ΜΚΟ "e-ISOTIS", θα βρει πολλές αναφορές, αιτήσεις και επικοινωνίες σαν το παρακάτω παράδειγμα*, όπου η Ζωή Αποστολοπούλου υπογράφει ως πρόεδρος της ΜΚΟ "e-ISOTIS":

 https://groups.yahoo.com/neo/groups/i2010-inclusion/conversations/topics/708

e-ISOTIS 
Dear Colleagues,


My name is Ms Zoe Apostolopoulou and I am the president of the non profit making organization, ISOTIS (Information Society Open To ImpairmentS, www.e-isotis.org) with mission to establish an Information Society that is accessible by all.

The reason that I am contacting you, concerns your involvement in e-inclusion and e-accessibility and whether anyone of you is examining the possibility to submit a proposal for STREP or CA under the Policy Oriented Research Programme (more info http://fp6.cordis.lu/fp6/call_details.cfm?CALL_ID=17  -section 3.5) that deals with inclusive access to the Information Society and the first call has deadline 13th March 2003.
We are interested and qualified to work on a research project with this focus mainly because of our experience on social exclusion and various inclusion policies and in case you are considering to submit a proposal under the 1st call, ISOTIS would be interested to participate and support you also in the preparation of the proposal.
We are interested and qualified to work on a research project with this focus mainly because of our experience on accessibility issues and  inclusion policies.
In brief, we:
  • encourage and support the involvement of disabled people and older people in the Information Society;
  • audit existing Information Society activities and structures;
  • raise awareness on the need for inclusion and social implications;
  • work to ensure accessibility and promote design-for-all;
  • improve the ICT skills of older people and disabled people;
  • review assistive technology services;
  • review universal service in telecommunications;
  • stimulate industrial interest for manufacturing ICT products and services for older people and disabled people;
  • set a good paradigm for similar initiatives to take place.
Please check our website (http://www.e-isotis.org/activities.htm) for more info.
We believe that our participation, will enhance the quality of the proposal and provide extra credits for a successful project.
We realise the strict deadlines (13th March) and  we commit ourselves to respond promptly.
Your prompt response will be appreciated.

Thank you in advance and looking forward for a future co-operation.

Kind regards 
Zoe Apostolopoulou
President of ISOTIS

4. Άλλες δημοσιεύσεις για την δραστηριότητα της ΜΚΟ:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια