Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Γιάννης Μηλιός: "δεν περιμένουμε να μας υποδείξουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε"


"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατεξοχήν κόμμα των μεταρρυθμίσεων"
Η διευθέτηση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ούτως ή άλλως αναγκαίες, αναφέρει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός.
του Παναγιώτη Κουπαράνη*
- από την dw.de

Τη φημολογία περί φυγής καταθέσεων και GREXIT έχουν ξεκινήσει οι ηγεσίες των νυν κυβερνητικών κομμάτων της Ελλάδας, υποστηρίζει ο υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Γιάννης Μηλιός. Πρόκειται για μια «πράξη απελπισίας» που έχει ως στόχο να «τρομοκρατήσει» τους έλληνες πολίτες. Σε αντίθεση όμως με το 2012 η «κινδυνολογία» αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Και όχι μόνο. Όπως επισημαίνει σε συνέντευξη του προς την Deutsche Welle στο Βερολίνο, τούτη τη φορά οι υποστηρικτές ενός GREXIT στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ήταν λίγοι αλλά και πολύ σύντομα σίγησαν πάλι. Αυτό αφορά και τη Γερμανία:

«Είναι κρίμα που κάποιοι γερμανοί αξιωματούχοι ακολούθησαν στην αρχή για λίγο αυτή την ανεύθυνη πολιτική που στο κάτω-κάτω πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αποσταθεροποιεί το οικονομικό κλίμα, αποσταθεροποιεί την χρηματοπιστωτική αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι ευτυχές γεγονός ότι πολύ γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια πολιτική.»

Θα αξιοποιήσει η Ελλάδα την ευκαιρία ενός κουρέματος;

O Γ. Μηλιός αναπτύσσει την πρόταση για κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους και αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης

Πολύ περισσότερο όταν η πολιτική της λιτότητας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δανειστών και της νυν κυβέρνησης οδηγεί σε αδιέξοδο. Όπως διευκρινίζει ο Γιάννης Μηλιός, για να είναι σε θέση η Ελλάδα να πληρώνει τους τόκους των δανείων θα πρέπει από το 2016 και μετά για δεκαετίες να έχει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της τάξεως τουλάχιστον του 4,5%. Εκτός από το ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε να πετύχει έναν τέτοιο στόχο, τα όποια χρήματα του πλεονάσματος που θα επιτυγχάνονται θα ήταν πιο αποδοτικά εάν αξιοποιούνταν για την «ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή». Κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μηλιός αναπτύσσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης σύμφωνα με το παράδειγμα της Γερμανίας το 1953. Μια αντίστοιχη λύση θα καθιστούσε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ενώ θα είχε παράλληλα και μια ηθική διάσταση: 

«Δηλαδή ότι το 1953, όταν η Δυτική Γερμανία βρέθηκε σε μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, το ελληνικό κράτος συνομολόγησε μαζί με τους άλλους δανειστές της Γερμανίας συμφωνία για περικοπή χρέους προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει αυτό που μετά ονομάσαμε γερμανικό θαύμα: δηλαδή, η γρήγορη ανάπτυξη της χώρας και η βελτίωση της κατάστασης της πλειοψηφίας του γερμανικού λαού. Κάτι τέτοιο λοιπόν θα πρέπει να το δει ο ευρωπαίος πολίτης στα σημερινά δεδομένα», ανέφερε ο κ. Μηλιός.

Η Γερμανία τότε αξιοποίησε την ευκαιρία που της δόθηκε. Κατά πόσο θα την αξιοποιήσει όμως σήμερα και η Ελλάδα; Η δυσπιστία των ευρωπαίων πολιτών και των κυβερνήσεών τους είναι μεγάλη. Γιατί λοιπόν να εμπιστευθούν μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Επειδή, όπως τονίζει ο Γιάννης Μηλιός, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «κατεξοχήν κόμμα των μεταρρυθμίσεων». Σύμφωνα με τον κ. Μηλιό «η αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, η πάταξη της διαφθοράς, της λαθρεμπορίας, η διαφάνεια στο δημόσιο, η επιτάχυνση των διαδικασιών, το ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις είναι στους άμεσους στόχους μας.»

Παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα;

«Οι μεταρρυθμίσεις που είναι στην αρμοδιότητα μιας ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού (...) θα γίνουν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτσι και αλλιώς»

Παρά τις όποιες καλές προθέσεις, γεγονός είναι πάντως ότι οι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν ως προς την παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα έτσι ώστε να είναι δεσμευτικές τόσο η εφαρμογή ...
διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όσο και η δημοσιονομική σταθεροποίηση. Κατά πόσο θα δεχόταν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνία που θα προέβλεπε τη σταδιακή περικοπή του χρέους ανάλογα με την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων;

"Όροι για να ασκήσουμε την πολιτική μας δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί. Γιατί μέχρι στιγμής οι όροι δεν ήταν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά, ήταν η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η διάλυση της κοινωνίας, μέτρα περικοπών τα οποία οδήγησαν μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε ανθρωπιστική κρίση. Αν λοιπόν μιλάμε για κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Από εκεί και πέρα, δεν περιμένουμε να μας υποδείξουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε. 

Εμείς είμαστε το κόμμα που ήρθε ακριβώς για να αλλάξει το διεφθαρμένο, και αν θέλετε, το παλαιοκομματικό κλίμα το οποίο επικρατεί στη σημερινή δημόσια διοίκηση αλλά και γενικότερα στο δημόσιο βίο της χώρας. Ήρθαμε να βάλουμε τάξη αλλά και να περάσουμε κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνη και διαφάνειας. Το θέμα του χρέους, λοιπόν, θα πρέπει να ιδωθεί ως μια προϋπόθεση για να μπορέσει να ανακάμψει και η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη. Από εκεί και πέρα οι μεταρρυθμίσεις που είναι στην αρμοδιότητα μιας ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, που είναι δηλαδή ζήτημα εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, θα γίνουν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτσι και αλλιώς."

Οι δανειστές πάντως διατηρούν μια άλλη άποψη. Ενδεικτική για αυτή τη στάση είναι δήλωση εκπροσώπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διεμήνυσε το Σαββατοκύριακο ότι η στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες θα μένει ανοιχτή όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και τηρεί τις δεσμεύσεις. Για το Γιάννη Μηλιό η δήλωση αυτή είναι και «ακατανόητη» και «συγκεχυμένη»: 
"Τι εννοεί ο Μάριο Ντράγκι, ότι θα οδηγήσει τις ελληνικές ή οποιεσδήποτε άλλες τράπεζες στο όριο της κατάρρευσης; Δηλαδή, θα δημιουργήσει συνθήκες Λίμαν Μπράδερς στην Ευρώπη; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτή είναι η πρόθεση του ή η σκέψη του. Κάτι άλλο θα εννοεί σίγουρα που θα πρέπει να διευκρινιστεί."

http://www.dw.de/ο-συριζα-είναι-το-κατεξοχήν-κόμμα-των-μεταρρυθμίσεων/a-18185159

4 σχόλια:

  1. "...Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Ο λαός-μη έχοντας πλέον αυταπάτες- παρά την αηδία του και για τους δυο παραπάνω συνασπισμούς προτίμησε ολίγον περισσότερο το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που έλαβε 51,7% και με 177 βουλευτικές έδρες μπορούσε πλέον να εφαρμόσει το αντι-μνημονιακο πρόγραμμα του.

    Βέβαια, όπως συμβαίνει στα λαϊκά μέτωπα, καθυστέρησε επί ένα μήνα η επιλογή των υπουργών και υφυπουργών που ολοκληρώθηκε (μετά από 27 ολονύχτιες συσκέψεις των νικητών) τον Ιούνιο του 2013, με σύνολο 97 υπουργών και υφυπουργών, για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. Εβδομηνταπενταρηδες επαγγελματίες αριστεροί της γενιάς του Λαμπράκη και του 114 με φαλάκρα και χιονάτα μουστάκια έγιναν –επιτέλους- υφυπουργοί….
    …………………………………………………………………………………………………………

    VΙΙΙ. Ιούνιος 2013
    Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου απόσεισης του χρέους,
    μη μπορώντας να περιμένει άλλο (60 έτη μετά την συνθήκη του Λονδίνου του
    1953 «περί εξωτερικών Γερμανικών Χρεών») κηρύσσει μονόπλευρο συμψηφισμό των
    απαιτήσεων που διατηρούσε από τις προαναφερόμενες αποζημιώσεις ύψους 162
    δις, αλλά ατυχώς την χρονική στιγμή εκείνη, το μερίδιο της Γερμανίας επί του
    δανείου του μνημονίου και τα ελληνικά ομόλογα στο θησαυροφυλάκιο γερμανικών
    πιστωτικών ιδρυμάτων ανερχόταν μόλις στα 80 δις.

    Οι πιο ριζοσπάστες της κυβέρνησης απαίτησαν και επέτυχαν να επιδιωχθεί η
    άμεση είσπραξη και μέρους των υπολοίπου της οφειλής, με κατάσχεση γερμανικής
    περιουσίας λ.χ. των σημαντικότερων εταιρειών Γερμανικών συμφερόντων, από το
    σύνολο 120 περίπου με έδρα στην Ελλάδα, και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
    ........................................

    Ας θυμηθούμε, ότι παρά τις γκρίνιες των ΜΜΕ και των πολιτικών μας για
    μηδενικές επενδύσεις από το εξωτερικό, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει
    σχετικά ότι "από το 2004 έως το 2008 οι ακαθάριστες εισροές Ξένων Άμεσων
    Επενδύσεων ανήρθαν στα 28,4 δισεκατομμύρια ευρώ", ενώ σύμφωνα με το
    Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το 2010 (εποχή
    οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα) οι ελληνικές εισαγωγές από την Γερμανία
    ανήλθαν στα 5,93 δις, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στην Γερμανία ήταν
    υποτριπλάσιες (1,96 δις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλαπλασιάζοντας 4 δις μέσο ετήσιο εμπορικό
    έλλειμμα της χώρας με την Γερμανία επί 20 έτη, προκύπτει συνολικό εμπορικό
    έλλειμμα 80 δις της χώρας μας και αντίστοιχο εμπορικό πλεόνασμα εις όφελος
    της Γερμανίας. Το 2009 εισήχθησαν γερμανικά αυτοκίνητα αξίας 767 εκατ., ενώ
    το 2010 μειώθηκαν σε 270 εκατ.!

    " Συμπεράσματα μελέτης ελληνικής τράπεζας, Απρίλιος 2011 : Η υπερκατανάλωση
    και η απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία
    10-ετία οδήγησαν σε ευμεγέθη και επίμονα ελλείμματα του Ισοζυγίου Τρεχουσών
    Συναλλαγών (ΙΤΣ) και τη συνακόλουθη ταχεία άνοδο του ακαθάριστου εξωτερικού
    χρέους. .


    Στην αντιμετώπιση των εξωτερικών ελλειμμάτων μπορούν να συμβάλλουν και οι
    Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). .....Τα τελευταία έτη, η πλειονότητα των ΑΞΕ πραγματοποιήθηκε σε τομείς χαμηλής τεχνολογίας, ιδίως στο λιανικό εμπόριο και γενικότερα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης της -μεγεθυνόμενης- εγχώριας αγοράς. Αυτή την τάση ευνόησαν οι ολιγοπωλιακές δομές πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, η υπερτίμηση της
    πραγματικής ισοτιμίας δημιουργούσε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για προϊόντα
    και υπηρεσίες που έχουν παραχθεί αλλού, με δεδομένο κόστος. Τέλος, οι περισσότερες ΑΞΕ αφορούσαν εξαγορές εγχώριων επιχειρήσεων και όχι δημιουργία νέων (Greenfield investment). Ως αποτέλεσμα, δεν επεκτείνεται η παραγωγική βάση της οικονομίας αλλά μόνο μεταβάλλεται η εθνικότητα της ιδιοκτησίας του κεφαλαίου."
    ........................................

    Ταυτόχρονα, μόλις προσγειώθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια τα πρώτα είκοσι αεροπλάνα της LUFTHANSA και άλλων γερμανικών εταιρειών πτήσεων charter, κατασχέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, οι δε επιβάτες τους, πάνω από 3700, φιλοξενηθήκαν υπό περιορισμό, αναγκαστικά διασκορπιζόμενοι σε διάφορα μέρη.
    Επίσης η είσπραξη μέρους του υπολοίπου της γερμανικής οφειλής, συνεχίσθηκε με τις κατασχέσεις του υπολειπόμενου χρόνου εκμετάλλευσης του αεροδρομίου " Ελευθέριος Βενιζέλος" από την εταιρία «Hochtief» (που είχε κατασκευάσει και το καταφύγιο του Αδόλφου Χίτλερ), της Siemens Hellas, θυγατρικών φαρμακευτικών εταιρειών, κ.λ.π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η γερμανική κυβέρνηση, προ των επερχομένων εκλογών, σκλήρυνε την στάση της και κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα.

    Γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα εμφανίσθηκαν μετά από 72 έτη στον ελληνικό εναέριο χώρο για να ασκήσουν πίεση. Από τον γερμανικό σχηματισμό 2 αεροπλάνα με πιλότους, που ήταν εγγονοί παρασημοφορημενων χιτλερικών αεροπόρων βομβαρδιστικών καθέτου εφορμήσεως Junkers Ju 87 «Stuka» της Luftwaffe, ενεπλάκησαν σε σκληρές και επικίνδυνες αερομαχίες με ισάριθμα ελληνικά καταδιωκτικά. Κατά τους ελιγμούς πάνω από την Κέρκυρα συγκρούσθηκαν 2 αντίπαλα αεροπλάνα και κατέπεσαν στο Ιόνιο. Παρακούοντας τις κατευναστικές διαταγές του ελληνικού κέντρου επιχειρήσεων, 2 καταδιωκτικά με πιλότους ,
    εγγονοί σφαγιασθεντων παππούδων στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα, εκτόξευσαν
    ακαριαία όλους τους διαθεσίμους πυραύλους αέρα-αέρα και καταρριφθήκαν τρία
    γερμανικά αεροπλάνα .


    Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ με πολύ αυστηρές ανακοινώσεις καταδίκασαν τις απαράδεκτες - για πολιτισμένα (λέμε τώρα) κράτη-συμμάχους στο ΝΑΤΟ και εταίρους στην ΕΕ - πολεμικές εμπλοκές πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο καθώς και τον -σε bungalows- περιορισμό Γερμανών τουριστών (οι περισσότεροι των οποίων δεν είχαν αντίρρηση για την δωρεάν πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, την δε βραδινή ικανοποίηση των ενδιαφερομένων Γερμανίδων, ανέλαβαν - σχεδόν μυστικά και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις
    για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους ημεδαπούς- αγγλομαθή και γερμανομαθή βαλκάνια γκαρσόνια).

    Μετά την Τουρκία στην Κύπρο το 1974, ήταν η δεύτερη φορα που μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται σε άλλο μέλος του . Η κυβέρνηση έξαλλη απεφάσισε την έξοδο μας από το ΝΑΤΟ . Ευτυχώς, εκτός ΝΑΤΟ, θα γλυτώναμε ένα σωρό ετήσιες δαπάνες για εξοπλισμούς που βάρυναν από την δεκαετία του '60 τους ελληνικούς προϋπολογισμούς, καθώς και τα τρέχοντα έξοδα του πολεμικού μας ναυτικού ( τροφοδοσία προσωπικού, καύσιμα, πολεμοφόδια και εκτός έδρας) για τις περιπολίες έναντι της πειρατείας που είχε αναπτυχθεί στα παράλια της Βορείου
    Αφρικής, μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, εξεγέρσεις και διαμάχες που συνέχιζαν από το 2011 έως σήμερα, μεταξύ ΝΑΤΟ και αραβικών κρατών, αραβικών κρατών και νέων ασταθών κρατών και φυλών..

    Αφωτίστου Φιλέλληνος: Σχεδιασμα αφηγηματικού δοκιμιου
    ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B(Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου )

    Αποσπασμα
    .....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. .....................

    Tο δημόσιο χρέος μας είχε ανέλθει στα 400 δις στο τέλος του 2013. Η επιτροπή
    εντοπισμού του ανήθικου/επαχθούς χρέους εργάσθηκε συστηματικά από την ίδρυση
    της, επί 3 σχεδόν έτη και με εξέταση των προαναφερόμενων τριών όρων
    υπολόγισε το επαχθές χρέος και τους τόκους που προέρχονται απ' αυτό .

    Έξη μήνες μετά την κυβερνητική μεταβολή, ψηφίσθηκε στην ελληνική βουλή η
    διαγραφή των απεχθών χρεών (των δημοσίων δαπανών που δεν χρησιμοποιήθηκαν
    προς όφελος των πολιτών, αλλά ήταν το αποτέλεσμα της διαφθοράς, των
    υπερτιμολογήσεων κλπ), που ανερχόταν στο 30% του συνολικού χρέους των 400
    δις, δηλ. 120 δις. Αν αφαιρέσουμε από το συνολικό χρέος των 400 δις, τα
    80 δις που συμψηφίσαμε με μέρος των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων και το
    απεχθές χρέος των120 δις, απομένει χρέος μόνον 200 δις.

    Η φράση " the greek pride" ή " the greek filotimo" μεταφράζεται ως
    υπερηφάνεια, φιλότιμο, φιλοτιμία , υπεροψία (που για τους πραγματικούς
    φιλέλληνες αποδίδεται καλύτερα με την υπεροψία απέναντι σε κάθε ηλίθιο
    καθολικό ή προτεσταντικό κανόνα) εξηγούσε συνοπτικά τι πραγματικά συνέβη.

    Κυρίως, λόγω των επανειλημμένων καυστικών σχολίων γερμανικών εφημερίδων και
    περιοδικών (Focus, Spiegel, κ.λ.π.), με ελληνικό πείσμα και εφευρετικότητα,
    και με εργώδεις προσπάθειες, αύξηση παραγωγικότητας, παραγωγής και
    εξαγωγών, αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 30%, το δε β' εξάμηνο του
    2013, με μείωση δαπανών και αύξηση σχεδόν κατά 50% του ΠΔΕ, καταφέραμε, το
    τέλος του 2013, το ΑΕΠ να ανέλθει στα 240 δις, οπότε το εναπομένον χρέος,
    από 140% το 2011, μετά την παρέμβαση των θεών στην ελληνική τραγωδία «the
    greek dept/το ελληνικό χρέος (παιζόταν στα αγγλικά με ελληνικούς
    υπότιτλους), δηλ. «τους από μηχανής θεούς (διαγραφή και συμψηφισμό)»,
    κατήλθε μόλις στο 83.3% του ΑΕΠ.
    Το 2013, ήταν μια χρονιά που άφησε άναυδους τους Γερμανούς, τους
    αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του ΕΚΤ, του EFSF και της
    Ε.Ε., ενώ το τραγούδι από το ελληνικό μετα-punk συγκρότημα "The Greek Dept"
    που παιζόταν στα ραδιόφωνα και στις ιδιωτικες τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης
    με τίτλο "I made it with my Greek way" ήταν -συμβολικά- η επιτυχία που
    αποτελούσε την καλύτερη εκδίκηση, και που αποστόμωσε δια παντός τους
    πικρόχολους αναλυτές κάθε είδους, γεννήτορες των κακών κριτικών για μια
    πενταετία.


    Αφωτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ για περισσοτερο κειμενο στο

    http://leftliberalantithesis.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CF%86%CF%8E%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82%20%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD

    ΥΓ2 Για περισσοτερο.... fiction στον συναδελφο Γ.Μηλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU