Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Και τρομοκράτες και ψεύτες! # Η ΕΚΤ και οι μύχιοι πόθοι Σαμαρά

του Στάθη Σχινά* 
του Βαγγέλη Παπαβασιλείου
Η χθεσινοβραδινή  ηχηρή και απόλυτη διάψευση των κυβερνητικών φερέφωνων που ήθελαν –και μάλιστα μέσω ανταπόκρισης του «έγκυρου» ΑΠΕ - την EBRD (την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη) να «παγώνει» τη χρηματοδότηση ελληνικών επενδυτικών σχεδίων ύψους πολλών δις ευρώ, είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στη συστηματικη τρομοκρατία με διασπορά ψευδών ειδήσεων στην οποία επιδίδεται  ο σκληρός πυρήνας της κυβερνητικής Ακροδεξιάς
"Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δεν ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το αν θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ή όχι, για μετά τις εκλογές, αναφέρει με e-mail του ο επικεφαλής για τις σχέσεις της τράπεζας με τα ΜΜΕ Axel Reiserer"
 
 Ακριβώς το ίδιο... «έγκυρη» είναι και η παραφιλολογία που εκπορεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τη γνωστή κουστωδία Γεωργιάδη, Βορίδη κλπ .για τις επικείμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η διοίκηση της ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα υλοποίησης της πολιτικής «ποσοτικής χαλάρωσης», δηλαδή την αγορά ομολόγων χωρών της ευρωζώνης ύψους 500 δις ευρώ.

Να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής ότι αυτή η κυοφορούμενη απόφαση αφορά νέα χρηματοδότηση .Η υφιστάμενη χρηματοδότηση της ρευστότητας των τραπεζών είναι εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο των δράσεων της ΕΚΤ. Καμία σχέση με την αυριανή απόφαση. Δηλαδή η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών:

1ον) Με ενέχυρο (collateral) ομόλογα ή τιτλοποιημένες απαιτήσεις (δάνεια κλπ)  η οποία φτάνει τα 30-40 δις σήμερα,

2ον) Μέσω του ELA που αυτή τη στιγμή είναι μηδενική
(η χρηματοδότηση), συνεχίζεται κανονικά χωρίς να αλλάζει κάτι.Μάλιστα δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο ΄προληπτική έγκριση  των αιτήσεων για τον ELA,για  έκτακτη γραμμή ρευστότητας  που υπέβαλε η Τράπεζα Ελλάδας,ύψους 30-40 δις ευρώ (αν χρειαστούν...).
 
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» σύμφωνα με δηλώσεις Ντράγκι εξαρτάται από την ύπαρξη εγκεκριμένου από την τρόικα προγράμματος για την ελληνική οικονομία.

Χθες βράδυ ο κ.Γκ. Χαρδούβελης, ανακρούοντας πρύμναν, εν σχέσει με τις ιδεοληπτικές τρομολαγνικές θέσεις Σαμαρά, δήλωσε ότι υπάρχει εν ισχύ πρόγραμμα (η γνωστή παράταση του μνημονίου μέχρι 28/2/15) και ότι η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,υπολογίζοντας μάλιστα ότι αναλογούν στη χώρα περί τα 16 δις.

Τι ισχύει εντέλει;

Την τελική απάντηση θα τη δώσει η ίδια η ΕΚΤ. Αλλά ακόμη και αν αναβάλει την απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE (ποσοτική χαλάρωση), ούτε τα ΑΤΜ κινδυνεύουν να ¨στεγνώσουν¨ , ούτε να υπάρξει πρόβλημα στη ρευστότητα.

Κοντός ψαλμός αλληλούϊα....
 
ΥΓ. Η Ελλάδα αλλάζει –Η Ευρώπη αλλάζει... λέει το προεκλογικό spot του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως πιο γρήγορα απ΄ ό,τι νομίζουμε. Και δεν είναι μόνον οι Podemos και το Σιν Φέιν που γίνονται πλειοψηφικά ρεύματα σε Ισπανία και Ιρλανδία.

Οι δημόσιες διαφοροποιήσεις των Γάλλων  σοσιαλιστών Σαπίν και Μοσκοβισί, αλλά και του ηγέτη του SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας) αντικαγκελαάριου Ζιγκμπερ Γκάμπριελ  με τις προχθεσινές δηλώσεις του στην  «Χάντελσμπλατ» , δείχνουν ότι η αντιδραστική συμμαχία Δεξιάς –Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, που αποτέλεσε τον πολιορκητικό κριό για την κατάλυση ή τον δραστικό περιορισμό του κοινωνικού κράτους και την αναγκαία πολιτική συνθήκη για την επικράτηση των πιο αντιδραστικών κατευθύνσεων στην Ευρωζώνη, αρχίζει να εμφανίζει ρωγμές.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην ενδυνάμωση της Αριστεράς στην Ελλάδα ,στην Ισπανία,την Ιρλανδία αλλά και την ίδια τη Γερμανία (Θουριγγία) αλλά και στα αδιέξοδα της πολιτικής λιτότητας που γίνονται όλο και πιο ορατά και στην «πλούσια» Ευρώπη.

Εν μέσω αυτού του κλίματος οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων πιθανώς να κρύβουν εκπλήξεις.... 


πηγή stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU