Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Η ΝΔ θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της (# δλδ το mail Χαρδούβελη) ...μετά τις εκλογές και μόνο αν εκλεγεί!

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: "Θα το φέρουμε στην Βουλή όταν εκλεγούμε"....
Το mail Χαρδούβελη στην τρόϊκα είναι το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ. Αλλά ταυτόχρονα είναι και το φανερό της πρόγραμμα ...αφού έχει διαρρεύσει καιρό τώρα, και τίποτα από όσα περιλαμβάνει δεν έχει διαψευστεί επίσημα. Που παραμένει όμως ...κρυφό αφού η ΝΔ αρνείται πεισματικά να το δώσει επισήμως στην δημοσιότητα. Παρ΄όλα αυτά η ΝΔ (που δεν κατάφερε να εκλέξει συναινετικά ΠτΔ εξ αιτίας των δεσμεύσεων του mail) ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού για να το εφαρμόσει... 
Παράλογο;           

Το mail Χαρδούβελη στην τρόικα

(από την Αυγή και τον Θάνο Παναγόπουλο που έκαναν την αποκάλυψη)

Τα δίνει όλα στους τροϊκανούς η κυβέρνηση

Με επιστολή που έστειλε την περασμένη Τετάρτη (σημείωση: αρχές Δεκεμβρίου) το υπουργείο Οικονομικών στους εκπροσώπους των δανειστών, δεσμεύεται μεταξύ άλλων για νέες επιβαρύνσεις στην έμμεση φορολογία και ειδικά στον ΦΠΑ, που θα οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις βασικών καταναλωτικών αγαθών, ενώ προαναγγέλλει επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, μεταξύ των οποίων ενοποιήσεις ταμείων και τερματισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Το οικονομικό επιτελείο δηλώνει ακόμη πρόθυμο να ξαναβάλει στον διάλογο τις 100 δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία, απεμπολώντας έτσι και τη μοναδική ρύθμιση που "εξυπηρετεί" οικονομικά αδύναμους και μικρομεσαίους που αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.
Επίσης, επισπεύδει την κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015 αντί του 2016, όπως αρχικά προβλεπόταν, παράλληλα με κατάργηση πληθώρας επιδομάτων.
Στην ίδια επιστολή περιγράφει περιορισμούς συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ειδικά του απεργιακού. Η ενδοτικότητα που χαρακτηρίζει τη μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έναντι των τροϊκανών φθάνει έως του σημείου να τους υπόσχεται διπλασιασμό του συντελεστή ΦΠΑ (από 6,5% στο 13%) στα ξενοδοχεία, δηλαδή σε έναν από τους κύριους κλάδους της αποκαλούμενης και "ελληνικής βαριάς βιομηχανίας" (τουρισμός), που ειδικά εφέτος με τις αυξημένες αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό ήταν η μοναδική αισιόδοξη εξαίρεση στον γενικότερο εγχώριο οικονομικό ζόφο.
Με την επιστολή της αυτή γύρω από την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου η κυβέρνηση συναινεί πλήρως στην πληθώρα των παράλογων απαιτήσεων Κομισιόν, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις οποίες μέχρι πρότινος αποκήρυσσε σε όλους τους τόνους. Μάλιστα, παραδέχεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού -το οποίο είναι μεγάλο σύμφωνα με τους δανειστές, στα 2.425 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1.773 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό και τα 652 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως αναφέρουν πληροφορίες-, που επιδιώκεται να κλείσει "και" με τα ήδη προταθέντα μέτρα σε μόνιμη βάση, διατύπωση που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για την εξέταση και λήψη μέτρων πέραν όσων έχουν ήδη προταθεί.
Παρά ταύτα, παραμένει ακόμη αναπάντητο το αν αυτή η εξέλιξη θα σήμαινε ενδεχομένως κάποια ουσιαστική πρόοδο που να επέσπευδε την επιστροφή των Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) στην Αθήνα, παρότι έχουν λόγους να θεωρούν ότι πήραν το "επάνω χέρι" στις συζητήσεις.
Στην τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών στη "Villa Saïd" του Παρισιού, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν μόνιμα μέτρα. Μάλιστα είχαν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του ΦΠΑ προκειμένου να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους "σίγουρα έσοδα" και σε αλλαγές του νόμου για τις 100 δόσεις, μεταξύ των οποίων ο αποκλεισμός των νομικών προσώπων, ενώ συντασσόμενοι με τα συμφέροντα των εργοδοτών ζήτησαν να υιοθετηθεί η πλειοψηφία 50+1 για να θεωρείται νόμιμη η κήρυξη μιας απεργίας. Με την επιστολή που έλαβαν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση, η τελευταία υποτάσσεται σε όλα από τα προαναφερθέντα θελήματα της τρόικας.

Οι κυριότερες ενότητες που περιλαμβάνονται στην επιστολή, αυτές αναφέρουν:
1. Η Αθήνα δεσμεύεται χωρίς κανέναν όρο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Στο πλαίσιο αυτό θα μειωθεί το ανώτατο όριο των δαπανών.
2. Μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού έχει προταθεί η λήψη και νέων μέτρων, όπως η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%.
3. Διεξαγωγή συζητήσεων για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν προταθεί από τις αρχές σε μόνιμη βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ήδη συζητείται αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ανατροπή της απόφασης για μείωση 30% στην «εισφορά αλληλεγγύης».
Για τον ίδιο λόγο, μόλις προχθές, προκειμένου να περιορίσει το κύμα ενδικοφανών προσφυγών για την αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ, με το οποίο έχουν ανασταλεί εισπράξεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τον νέο αυτόν φόρο (τον Νοέμβριο εισπράχθηκαν μόλις 230 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ), η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με νέα εγκύκλιό της, κατήργησε άλλη προηγούμενη, που καθιστούσε πολύ πιο απλή και σύντομη τη διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ.
Με τη νέα εγκύκλιο επανέρχεται σε ισχύ η διαδικασία που είχε καθοριστεί στις 4 Μαρτίου 2014 και προβλέπει τεράστια γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για όσους υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή κατά πράξεως επιβολής ΕΝΦΙΑ.
4. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο τροποποιήσεων της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκειμένου οι διατάξεις να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τη διατήρηση της φορολογικής συνείδησης και τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους. Ως παράδειγμα τέτοιων αλλαγών αναφέρονται στην επιστολή τα κριτήρια επιλεξιμότητας που προσδιορίζουν τη δυνατότητα του οφειλέτη να αποπληρώσει τις οφειλές, ενώ θα επέλθει και "βελτίωση των κινήτρων για πρόωρη αποπληρωμή" και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει μέχρι και λοταρία για τους κατόχους αποδείξεις λιανικής .
5. Περαιτέρω στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
6. Τροποποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης των μη εισπράξιμων οφειλών φόρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται η επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς - συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ανατιμήσεις μέσω αύξησης συντελεστών ΦΠΑ

7. Μείωση των διαφορών ή και ενοποίηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ ("narrow the VAT gap"). Αυτό θα σημαίνει ανατιμήσεις που θα φτάνουν ακόμη και το ...
18% σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και ακόμη μία μακρά σειρά υπηρεσιών και προϊόντων.
Την εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% είτε 21% έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεση που έχουν υποβάλει εμπειρογνώμονές του, ενώ ανάλογες σκέψεις έχουν διατυπωθεί και από τεχνοκράτες της Ε.Ε. Έτσι, πίσω από τον εξωραϊσμένο τίτλο "απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ", η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ:
* Πρώτον, αύξηση από 6,5% σήμερα σε 19% ή 21% του επιβαλλόμενου συντελεστή ΦΠΑ στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και εισιτηρίων θεάτρου, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως ανατίμηση των παραπάνω προϊόντων, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, έως 13,6%!
* Δεύτερον, αύξηση από 13% σήμερα σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ιατρική περίθαλψη και εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφος, συναυλίες, γήπεδο, ζωολογικοί κήποι, εκθέσεις κ.λπ.). Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια ανατιμήσεις στα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες έως 7%.
* Τρίτον, κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Υιοθέτηση του μέτρου αυτού, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αυξήσεις, σημαίνει για τους κατοίκους τους αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από 5% σε 9% και από 16% σε 19% ή 21% και ως εκ τούτου και σε ανατιμήσεις έως 18%.
Ταυτόχρονα, θα μειωθούν από 23% σε 19% ή 21% οι συντελεστές ΦΠΑ σε ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, τσιγάρα, ποτά, χαρτικά, απορρυπαντικά, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια κ.λπ. με αποτέλεσμα μείωση τιμών κατά 1,62% έως 3,25%.
8. Θα επαναξιολογηθούν τα τρέχοντα φορολογικά κίνητρα.
9. Συσχετισμός εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία ("...establishing close links between contributions and benefits in all funds"). Αυτό πρακτικά σημαίνει εισαγωγή ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και επανεξέταση του συστήματος καταβολής του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», της βασικής σύνταξης για τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μισθών.
Προτείνεται για όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με την εφαρμογή ταυτόχρονα εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και η καταβολή της βασικής σύνταξης 360 ευρώ τον μήνα για όσους συμπληρώσουν 20 έτη ασφάλισης. Επίσης η τρόικα ζητάει τη διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ και την προώθηση των κονδυλίων μόνο σε άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Χάνεται το ΕΚΑΣ για 320.000 δικαιούχους

Στην περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 29ης Δεκεμβρίου επιτρέψει στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να παραμείνει στη θέση της, περίπου 320.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληγούν από την κατάργηση του ΕΚΑΣ που ζητά η τρόικα. Οι δανειστές προβάλλουν ως κύριο επιχείρημα της κατάργησης ότι για να χορηγείται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατάργηση του επιδόματος από 1.1.2016, όμως οι εκτιμήσεις της τρόικας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του επομένου έτους είναι υπερβολικά αισιόδοξο και πως αυτό θα είναι εν τέλει μικρότερο έφερε θέμα κατάργησης από το 2015 κιόλας του επιδόματος που χορηγείται από το 1996 ως προνοιακή παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Σημειώνεται ότι σήμερα ισχύουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων (εκτός ΟΓΑ και ΝΑΤ) προκειμένου να λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, το οποίο κυμαίνεται μηνιαίως μεταξύ 30 και 230 ευρώ αναλόγως εισοδήματος των δικαιούχων.
Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνονται μέγιστο συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης τα 850 ευρώ, συμπλήρωση 65ου έτους της ηλικίας τους (πλην περιπτώσεων αναπηρίας άνω του 80%), συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα έως 8.472,09 ευρώ, συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα κάτω των 9.884,11 ευρώ και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 15.380,9 ευρώ.
10. Ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης ("unification of social security funds"). Ήδη έχει προταθεί συγχώνευση όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ, με τη δημιουργία ενός Δ.Σ., θέσπιση κοινών υπηρεσιών έως τον Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφορών έως τον Δεκέμβριο του 2016.
11. Σταδιακή κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης ("gradual elimination of early retirement privileges"). Η τρόικα έχει ζητήσει κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από τα 62 έτη, επιμένοντας στην αναμόρφωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
12. Κατάργηση περιορισμών στις αγορές με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ενέργειας.
13. Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων σε σιδηρόδρομους, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και αεροδρόμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU