Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Νίκος Παππάς: "Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται γιατί ο ελληνικός λαός έβαλε τις κόκκινες γραμμές"

Ακούστε εδώ την συνέντευξη: podcast/PAPPAS%2013-2-2015.MP3

Η Ελλάδα είναι "Too big to fail" 
Σε συνέντευξή του στο ΚΟΚΚΙΝΟ, στον Γιώργο Κυρίτση και τον Άγγελο Τσέκερη, ο Ν. Παππάς μίλησε για τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς. Το αισιόδοξο μήνυμα από τις Βρυξέλλες μετέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αναγνωρίζοντας σαφώς τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο σε αυτή, του λαϊκού παράγοντα που βγήκε στους δρόμους την Τετάρτη.
Στις Βρυξέλλες φάνηκε πως υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας:

"Η όλη η συζήτηση για τη Ελλάδα γίνεται γιατί το ελληνικό πρόγραμμα απέτυχε παταγωδώς. Πολλοί από τους εταίρους θα ήθελαν να αποφύγουν αυτή τη κουβέντα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση την έβαλε πεντακάθαρα στην ατζέντα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι έσβησε η ατμόσφαιρα των απόλυτων εκβιασμών και τα φαντάσματα της τεράστιας κρίσης που θα επέλθει αν δεν τιθασευθεί η ελληνική κυβέρνηση και δεν δεσμευθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση για συμφωνία, αυτή μπορεί να επιτευχθεί.
Υπάρχει αυτή η πρόθεση, έχουν αντιληφθεί άπαντες πως είναι πολιτικά ανέφικτο απλώς να λιώσουν μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση και να βρεθούν αντιμέτωποι με το αίσθημα που παίρνει παλαϊκά χαρακτρηριστικά της ελληνικής κοινωνίας. Και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν αυτό μπορεί να γίνει ανεκτό, και να μην γίνει διαβούλευση ώστε να περάσουμε από το παλιό πρόγραμμα, σε αυτό που προτείνει η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση".

Έκανε λόγο για πιέσεις, ακόμη και απειλές:

"Και για να ξέρει κι ο κόσμος, ήταν σαφές ότι ήθελαν να δεχτούμε ότι μας λένε, και μάλιστα υπήρξε όλο αυτό που υπήρχε και πριν, οι κλιμακούμενες πιέσεις, ακόμη και απειλές. Να υπογραμμίσω εδώ με το χέρι στη καρδιά, το πόσο σημαντικό ήταν που ο λαός ήταν στους δρόμους την Τετάρτη. Ήταν εξαιρετικά κρίσιμο, υπήρξε αντίκτυπος, βοήθησε τον πρωθυπουργό κι έγινε πιο πειστική η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όταν εξηγεί ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτό, το ότι ο ελληνικός λαός έβαλε τις κόκκινες γραμμές του".

Ο Νίκος Παππάς διευκρίνισε αναφερόμενος στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αν την Δευτέρα επιτευχθεί συμφωνία: "Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί μία λύση που να αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση. Δεν διεκδικεί, αλλά κάνει σαφές πως υπάρχουν θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως τα εργασιακά που είναι στη δική μας ευχέρεια να τα νομοθετήσουμε. Το δικαίωμα της εθνικής κυριαρχίας, της Βουλής να νομοθετεί για τα θέματα που δεν αφορούν τους εταίρους. Μακριά από μας οποιαδήποτε θριαμβολογία, (ενν. την προηγούμενη κυβέρνηση) θα είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Θα προσέλθουμε με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα και το θέμα του χρέους θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, με τις δυσκολίες του, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει, στην κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής λύσης."

Τέλος, εξέφρασε τη θλίψη του από τη στάση Σαμαρά και την ομάδα του Λαϊκού Κόμματος , σημειώνοντας πως η Ελλάδα πια είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει: "Too big to fail", είπε χαρακτηριστικά.


πηγή stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU