Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Το Βερολίνο μπαίνει υποχρεωτικά στη διαπραγμάτευση για να σταματήσει τον ιό της οικονομικής λογικής που εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη...


Σκληρό πόκερ Βερολίνου - Αθήνας
από το euro2day.gr
Γερμανικό έγγραφο, που ετοιμάστηκε ενόψει του EWG, αποκαλύπτει το Reuters. Ζητά να τηρηθούν οι υποχρεώσεις και η Αθήνα να εγκαταλείψει προεκλογικές δεσμεύσεις. Το Βερολίνο μπαίνει στη διαπραγμάτευση με «σκληρή τοποθέτηση», λένε κύκλοι της κυβέρνησης. Οι προτάσεις αυτές δεν γίνονται δεκτές.
Η Γερμανία θέλει η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας να πάρει πίσω τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας που έκανε τις πρώτες ημέρες της θητείας της και να υπαναχωρήσει στις οικονομικές πολιτικές στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους διεθνούς δανειστές, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχει δει το πρακτορείο Reuters.
Το έγγραφο έχει προετοιμαστεί για συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης την Πέμπτη (σ.σ. EWG). Οι αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν την απάντηση του νομισματικού μπλοκ στις απαιτήσεις της Ελλάδας για μια επίσημη διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, τον τερματισμό των περικοπών και το ξήλωμα ορισμένων μη δημοφιλών μέτρων.
Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήρθε γρήγορα. Οπως υποστηρίζουν κύκλοι της με το συγκεκριμένο έγγραφο «αποδεικνύεται ότι το Βερολίνο μπαίνει στη διαπραγμάτευση επιλέγοντας την «σκληρή τοποθέτηση», οι προτάσεις αυτές όμως δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση»
Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις τρέχουν ενώ αύριο ο Γιάνης Βαρουφάκης γίνεται δεκτός από τον ομολογό του Β. Σόιμπλε.

Τι ζητούν οι Γερμανοί

Το γερμανικό έγγραφο τονίζει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να πάρει πίσω καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και να επανέλθει η εμπιστοσύνη των αγορών.
Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει τις προγραμματικές της θέσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Αλλά οι υπουργοί της έχουν ήδη υποσχεθεί δημόσια την αύξηση του κατώτατου μισθού, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων, την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων και την επαναφορά του δώρου των Χριστουγέννων για όσους παίρνουν χαμηλές συντάξεις.
«Το Eurogroup χρειάζεται μια ξεκάθαρη και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που θα κρατήσουν το πρόγραμμα σε τροχιά» σημειώνεται στο γερμανικό έγγραφο, αναφερόμενο στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Ο στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι απόσυρση μέτρων), που θα καλύπτει μεγάλους τομείς όπως η διοίκηση εσόδων, η φορολογία, η διοίκηση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, οι συντάξεις, η κοινωνική ασφάλιση, η εκπαίδευση και η μάχη κατά της διαφθοράς» τονίζεται.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της οικονομικής βοήθειας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ανάκτηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και μεγαλύτερα περιθώρια για την τόνωση της ανάπτυξης. Επιπλέον έχει σαν στόχο να βάλει τέλος στην εποπτεία των μεταρρυθμίσεων από την τρόικα, οι τριμηνιαίες επισκέψεις της οποίας έχουν γίνει για τους περισσότερους Έλληνες συνώνυμες της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, επισημαίνει το Reuters.
To γερμανικό έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο επιθυμεί να παραμείνει η τρόικα ως έχει. Ζητεί επίσης από την Ελλάδα να διακηρύξει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για αποπληρωμή χρεών έναντι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης EFSF, καθώς και τα διακρατικά δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που της χορηγήθηκαν υπό το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών της χώρας.
Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό πριν από την πληρωμή τόκων της τάξης του 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και να κλείσει το εναπομένον κενό στον προϋπολογισμό του 2015, ώστε να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος.
Η Γερμανία ζητεί επίσης από την Αθήνα να τηρήσει τη συμφωνία μείωσης της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση κατά 150.000 θέσεις, να εφαρμόσει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τον ισχύοντα κατώτατο μισθό και να διευρύνει την αποκέντρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Το Βερολίνο ζητεί να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις αερολιμένων, επιχειρήσεων ενέργειας και ακινήτων και να υποστηριχθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις με στόχο να εξασφαλιστούν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.
«Στην βάση των παραπάνω παραμέτρων, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει και μπορούν να γίνουν περισσότερα – σε διμερή βάση καθώς και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου» αναφέρεται στο έγγραφο.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα επηρεάσουν οι γερμανικές θέσεις, οι οποίες δείχνουν να μη συνυπολογίζουν την πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα, τις ευρύτερες συνομιλίες στην ευρωζώνη για το ζήτημα, τονίζει το πρακτορείο Reuters.

«Οι προτάσεις αυτές δεν γίνονται αποδεκτές»

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. Μέσω κύκλων της υποστηρίζει ότι το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση και είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Όπως σημειώνουν, «με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά».
«Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση», τονίζεται.
«Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης».

Μέρκελ: Ανυπομονώ να συναντήσω τον Τσίπρα

«Εμμένουμε στη θέση μας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη», υπογράμμισε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος από το Βερολίνο.
Η ίδια σημείωσε ότι «ανυπομονεί» να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι δεν βλέπει διαφοροποιήσεις «επί της ουσίας» στο πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δηλώσεις της έγιναν στο περιθώριο συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Μάλτας J. Muscat, ο οποίος τόνισε ότι είναι εναντίον ενός κουρέματος χρέους για την Ελλάδα, αλλά δήλωσε ανοιχτός στη διαπραγμάτευση για τους όρους.
Νωρίτερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι γερμανικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει και ότι αναμένεται ένα κατανοητό σχέδιο από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Επανέλαβε ότι η στήριξη της Ελλάδας μπορεί να συνεχιστεί μόνο εντός προγράμματος καθώς και ότι δεν υφίσταται θέμα ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU