Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Εξάψεις ενός αριστερίστικου πολιτικού αυτισμού #case study: Γ Δελαστίκ

του Γιώργου Παπασπυρόπουλου


Ο αριστερισμός με γοήτευσε στην εφηβεία μου - τον γνώρισα συμμετέχοντας στις σπουδαστικές παρατάξεις του ΕΚΚΕ στο Λύκειο και το Πανεπιστήμιο. Σαν νεανικό ρεύμα είναι κατανοητός αφού περιέχει την ασυμβίβαστη ορμή που θέλει να αλλάξει την κοινωνία και χαρακτηρίζεται από ανυπομονησία, απολυτότητα και έντονο ιδεαλισμό. Σαν γεροντικό ρεύμα όμως, έμπειρων με την πολιτική ανθρώπων, σε ανατριχιάζει: για τον δογματισμό του, την αδυναμία ανάλυσης, προσαρμογής, συνδιαλλαγής, την έλλειψη στοιχειώδους ρεαλισμού και επαφής με την πραγματικότητα - τους πραγματικούς συσχετισμούς, τα αληθινά βήματα εμπρός ή πίσω, την ουσία των πραγμάτων.

Σήμερα ο αριστερισμός εκπροσωπείται από το ΚΚΕ (το σημερινό ΚΚΕ που δεν έχει καμιά σχέση με εκείνο που δημιούργησε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου το 1989) κοινοβουλευτικά και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξωκοινοβουλευτικά - αλλά επίσης με τις πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται ακόμη εντός της κυβερνώσας αριστεράς (ΔΕΑ, ΚΟΕ κλπ). Ο γεροντικός αριστερισμός επιδιώκει μονίμως την ρήξη ασχέτως συνθηκών και συσχετισμών, επαγγελματικά σχεδόν. Ζει και αναπαράγεται από το όχι του που υποδύεται ως νεανικότητα ενώ είναι κάτι βαθιά συντηρητικό και ακοινώνητο...

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να φωτίσει την πλευρά αυτή της ελληνικής μεταπολίτευσης και να ολοκληρώσει τις διεργασίες της στο ιστορικό πολιτικό της πλαίσιο - τα λόγια πια αντικαθίστανται από πραγματικότητες και ο κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του:
Ένα δείγμα έχουμε ήδη από τον Γ. Δελαστίκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ακολουθεί τις αναλύσεις της ομάδας Κουτσούμπα στο ΚΚΕ - αναμένεται follow up από τις πρώην συνιστώσες μετά την έγκριση του ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων από το eurogroup...
Το αναδημοσιεύουμε ως case study - Θαυμάστε φρασεολογία!


Τους έλιωσαν οι Γερμανοί!   

πηγή ΠΡΙΝ

Posted: February 21, 2015 / in: Γιώργος ΔελαστικComments Off

Τους έλιωσαν οι Γερμανοί!
Υπόδουλοι στο Δ΄ Ράιχ θα παραμείνουν οι Έλληνες και με την κυβέρνηση Τσίπρα – και μάλιστα χωρίς να πάρουν ούτε καν ανάσα ανακούφισης στο αστικό πλαίσιο που εκπροσωπούσαν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι το συμπέρασμα της παράδοσης άνευ όρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ευρωομάδα τη νύχτα της Παρασκευής. Μέχρι και να νομοθετούν οποιοδήποτε φιλολαϊκό μέτρο τους απαγόρευσαν οι Γερμανοί και οι του ΣΥΡΙΖΑ το αποδέχθηκαν! Ούτε ένα μήνα δεν κατόρθωσαν να αντισταθεί η κυβέρνηση στις πιέσεις του Βερολίνου!
Η επίσημη τελετή παράδοσης της κυβέρνησης Τσίπρα θα ολοκληρωθεί αύριο, όταν προς μεγάλη χαρά των σύγχρονων «γερμανοτσολιάδων» και των πάσης φύσεως συνεργατών των γερμανικών αρχών κατοχής η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλει ευπειθώς και γονατιστή τον πλήρη κατάλογο των αντιλαϊκών μέτρων και θα προσπαθήσει να επιβάλει εναντίον του ελληνικού πληθυσμού. Η καγκελαρία του Βερολίνου θα αποφασίσει πόσα ακόμη μέτρα αντιλαϊκού χαρακτήρα θα συμπεριλάβει στη λίστα του τετραμήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου η γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα επιβάλει στην κυβέρνηση Τσίπρα το νέο τετραετές Μνημόνιο, με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέες περικοπές στην παιδεία και στην υγεία, νέες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα σε όλους τους τομείς. «Στον Καιάδα οι γέροι και οι σακάτηδες Έλληνες!» είναι το πασίγνωστο δόγμα των Γερμανών και αυτό θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα, όσο κι αν δεν συμφωνεί με αυτό. Εξάλλου, μετά τη μοιραία παράδοση της Παρασκευής, μοναδικός στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είναι άλλος από την παραμονή της στην εξουσία, οποιοδήποτε κόστος κι αν έχει αυτό για το λαό.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ήδη παραδοθεί προτού καν αρχίσει η ευρωομάδα, με το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη που ...
αναιρούσε όλα όσα είχαν πει προεκλογικά ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές» αναφέρεται στην επιστολή. Καλά, η διαγραφή του χρέους πού πήγε; Πώς εξαφανίστηκε; «Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της σύμβασης είναι… να βεβαιώσει, συνεργαζόμενη στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναφέρει επίσης η επιστολή Βαρουφάκη. Καλά, πώς συμβιβάζεται το «σκίσιμο του Μνημονίου» με την «αποχή από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους»; Όταν ο Τσίπρας έλεγε ότι «θα σκίσει το Μνημόνιο», εννοούσε ότι θα το σκίσει… «συνεργαζόμενος στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους»; Δούλευε τους Έλληνες δηλαδή για να τον κάνουν πρωθυπουργό! Όταν η κυβέρνηση Τσίπρα στην επιστολή Βαρουφάκη δηλώνει ότι στόχος της είναι «να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ και στο ίδιο πνεύμα, υπό το ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας συμφωνίας», μπορεί να μας εξηγήσει τι ακριβώς διαφέρει αυτή η πρότασή της από τη σήμερα υφιστάμενη τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ; Μετονομάζοντας το νέο Μνημόνιο σε «Συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», το οποίο «Συμβόλαιο» θα συνομολογηθεί «ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ», νομίζει η κυβέρνηση ότι εξαπατά τον κόσμο; Δεν καταλαβαίνει δηλαδή ο λαός μας ποιος είναι ο πολιτικός μασκαράς, μιας και σήμερα είναι η μέρα του Καρνάβαλου;
Πολύ κατώτερη των περιστάσεων αποδείχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα, διαψεύδοντας τις ελπίδες ελλήνων και ξένων αριστερών που επένδυσαν σε αυτήν. Πάγωσε τον ελληνικό λαό που μετεκλογικά συμπαρατάχθηκε μαζί της σε πρωτοφανή ποσοστά που υπερέβαιναν το 80% (!), όσο την έβλεπε να συγκρούεται με τους Γερμανούς. Από εδώ και πέρα, κανένας Έλληνας ή ξένος, εκτός από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσδοκούν προσωπικά οφέλη, δεν έχει πλέον λόγο να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης Τσίπρα, από τη στιγμή που υπέκυψε στους Γερμανούς. «Ο σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν και συνεχίζει: «Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μια πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων με βάση την τρέχουσα συμφωνία έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί (σ.σ.: εννοούν την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) θα παράσχουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για την επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου. Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για τη διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την όποια εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και τη μεταβίβαση του SMΡ κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Γιούρογκρουπ» υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν.
Λεφτά δηλαδή η κυβέρνηση του Τσίπρα θα πάρει από Μάη και βάλε – κι αυτό μόνο αν συναινέσουν οι Γερμανοί! Έτσι είναι: το αγκιστρωμένο ψάρι δεν χρειάζεται ούτε καν δόλωμα!

4 σχόλια:

 1. Γιώργο, πολύ ωραία η συνοπτική σου ανάλυση της παραδοσιακής ελληνικής άκρας αριστεράς.
  Βέβαια, εξακολουθώ να πιστεύω πως αποτελεί εντελώς διαφορετική περίπτωση ο κινηματικός αριστερισμός της δεκαετίας του 80 (Συσπειρώσεις, Β Πανελλαδική, Σχολιαστής, αυτόνομοι) με την υπόσταση του ως κοινωνικοπολιτικό υποκείμενο πολιτισμικής επανάστασης, δηλαδή μεταρρύθμισης της κουλτούρας.
  Τέλος πάντων, μακάρι η συμφωνία να οδηγήσει σε παράπλευρα θετικά οφέλη (εξαιτίας πιθανών ιδεοληπτικών αντιδράσεων) στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι το πιθανότερο, αλλά αν κρίνουμε από την αντίδραση του ομιλούντος αγάλματος του Κολοκοτρώνη (κάπως έτσι τον εκλαμβάνει η κοινωνία), όλα είναι πιθανά.

  Μιχάλης Καστρινάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το πρόβλημα αυτού του είδους «αριστερών» δεν είναι οι κοινωνικές ανισότητες, η διάσταση πλούτου και φτώχειας, άρα η πολιτική μέσα στην κοινωνία και μέσα στις έννοιες της κοινωνικής διαμάχης, αλλά «οι» Γερμανοί - όπως χθές ήταν «οι» Αμερικάνοι, αύριο θα είναι «οι» Κινέζοι, «οι» Ισραηλινοί κοκ.
  Το ΚΚΕ λειτουργεί μεν ως «πριγκηπική Αριστερά» («ασφαλές» στο γυάλινο πύργο του). Δεν θα έλεγα όμως ότι αυτό λειτουργεί ως σκληρά εθνικιστική δύναμη. Ήπια ίσως. Το αντίθετο η «Ανταρσύα»: μερικές φορές ανταγωνίζεται σε ακροδεξιά «αντιμνημονιακή ΕΑΔΕ» (οι παλιοί ξέρουν τι σημαίνει αυτό) τους ΑΝΕΛ - το παράδοξο είναι ότι περιλαμβάνει και τροτσκιστές, που κάποτε, σε αντίθεση με τους κινεζόφιλους, θεωρούνταν τα πιο ...αντεθνικά στοιχεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. γιώργη, βλέπω η κυβέρνηση σύριζα-καμμένου να πηγαίνει στη γραμμή δελαστίκ...

  τι λες αγορίνα μου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η γραμμή Δελαστικ υπάρχει - όχι όπως την εκφράζει ο Δελαστικ αλλά ως εθνικό plan B. Αν συνεχιστεί η γερμανική επίθεση και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δεν αντισταθούν αλλά τους βοηθήσουν κιόλας, ίσως δεν υπάρχει άλλη λύση - όσο και αν δεν το θέλουμε - από το δικό μας grexit - οργανωμένα και σχεδιασμένα. Υπάρχουν γι αυτό διαδικασίες απόφασης και υπάρχει προετοιμασία ψυχολογική εδώ που μας έφεραν. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί. Ότι ο Δελαστικ το προτείνει σαν πρώτη αντίδραση ως αριστεριστής, δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια εκδοχή αν βρούμε τοίχο - η άλλη είναι η υποταγή κάτι που κάνεις όταν έχεις να χάσεις πολλά - τώρα τι έχουμε να χάσουμε ακριβώς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια