Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης στο Charlie Hebdo: Η Ευρώπη συνταγογραφεί τη λιτότητα όπως οι γιατροί παλιά εφάρμοζαν τις αφαιμάξεις


"Όσο αποτυγχάνει η λιτότητα, τόσο περισσότερη λιτότητα συνταγογραφείται"
Κατά τη διάρκεια της πρώτης σας συνάντησης με το Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup, είχε πει “μόλις σκοτώσατε την τρόικα”. Το πιστεύετε αυτό;
Πιστεύω όντως πως έχουμε σκοτώσει την τρόικα, τουλάχιστον ως ομάδα τεχνοκρατών που ερχόταν στην Αθήνα σα μονάδα αποικιακής ελίτ που στέλνει τους εντεταλμένους της ώστε αυτοί να επιβάλουν όρους εντελώς ανεφάρμοστους σε ένα πληθυσμό που είναι αιχμάλωτος. Τώρα, η ιστορία μας προστάζει να αναχαιτίσουμε το πνεύμα της τρόικα, να εξαφανίσουμε την αντίληψη ελέγχου που έχει για την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα.
Η συζήτηση σήμερα επικεντρώνεται γύρω από την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά οι Έλληνες δεν πρέπει να πληρώσουν όσα οφείλουν;
Αυτός ο τρόπος να παρουσιάζονται τα πράγματα στηρίζεται σε δύο προβληματικές έννοιες: αυτή της συλλογικής ευθύνης κι αυτή της συλλογικής τιμωρίας. Θα τολμούσα να θυμίσω πως αυτές οι έννοιες απαγορεύονται από τις συμβάσεις της Γενεύης. 
Πριν την κρίση, μόνο μια μειοψηφία Ελλήνων κέρδιζε από αυτή την ανάπτυξη που στηριζόταν στο δανεισμό, ενώ ταυτόχρονα η πλειοψηφία του πληθυσμού δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα. Και μετά την κρίση, ποιός σήκωσε το βάρος; Για άλλη μια φορά, όχι πάνω σε αυτές κι αυτούς που είχαν επωθεληθεί της ψεύτικης ανάπτυξης και των οποίων τα χρήματα έχουν τοποθετηθεί στη Γενεύη, το Λονδίνο ή τη Φρανκφούρτη, αλλά σε αυτούς που δεν είχαν αποκομίσει κανένα κέρδος. 
Λέγοντας σήμερα πως “οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν” - που ακούγεται λογικό – ισοδυναμεί με το να λέμε πως τα συνήθη θύματα πρέπει να υποφέρουν ακόμη περισσότερο. Είναι η λογική του “οφθαλμός αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος”, ένα είδος βιβλικής οικονομίας που αφήνει όλη την Ευρώπη ευάλωτη κι ακυβέρνητη.
Είναι δυνατόν να υπερβούμε την αντιμαχία ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες στην Ευρώπη;
Είναι απολύτως δυνατό. Αρκεί να σκεφτούμε για το κοινό μας καλό ως πολίτες της ενωμένης Ευρώπης των οποίων οι ανθρώπινες ανάγκες και τα πολιτικά δικαιώματα είναι ίσα. Έτσι εμφανίστηκε η αστική δημοκρατία, εγκαταλείποντας τη φρικιαστική ιδέα σύμφωνα με την οποία μόνο οι έχοντες περιουσία μπορούν να ψηφίζουν και γυρίζοντας την πλάτη στην ακόμη πιο φρικιαστική ιδέα σύμφωνα με την οποία όσοι κι όσες έχουν χρεοκοπήσει πρέπει να φυλακισθούν και να χάσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.
Τί έχετε να πείτε στο Γάλλο ή το Γερμανό φορολογούμενο;
Θα ξεκινούσα λέγοντάς του πως σε κάθε ανεύθυνο δανειζόμενο αντιστοιχεί ένας ανεύθυνος δανειστής. Πριν το 2010, άφθονα κεφάλαια δημιούργησαν ένα τσουνάμι αρπακτικών δανείων στην Ελλάδα. Το 2010 τα πράγματα πήραν κακή τροπή κι η Ευρώπη αποφάσισε να μας βάλει να πληρώσουμε, εσάς κι εμάς, τους φορολογούμενους, τις απώλειες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το βάρος που πέφτει σήμερα στους ώμους των Ελλήνων φορολογουμένων είναι πολύ απλά ασήκωτο. 
Για να ξεπληρώσει η Ελλάδα ό, τι οφείλει, η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στην ευημερία. Αυτό συνεπάγεται το τέλος αυτής της τιμωρητικής και παράλογης λιτότητας. Στο Μεσαίωνα, οι “γιατροί” συνιστούσαν τις αφαιμάξεις που συχνά προκαλούσαν την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς στην οποία ο “γιατρός” απαντούσε με επιπλέον αφαιμάξεις. Ιδού το είδος της “λογικής” που περιγράφει τέλεια σήμερα τη στάση της Ευρώπης: όσο αποτυγχάνει η λιτότητα, τόσο περισσότερη λιτότητα συνταγογραφείται.    
Εάν θέλουμε να διευκολύνουμε την επιστροφή του ελληνικού προϋπολογισμού στην ισορροπία, δε θα έπρεπε να πληρωθούν οι φόροι από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους εφοπλιστές και να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες;
Οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί ουσιαστικά. Αλλά αν η Ευρώπη αντιλαμβανόταν τα ελληνικά σύνορα σαν ευρωπαϊκά σύνορα (όποια κι αν είναι αυτά), θα μπορούσαμε να τις μειώσουμε έτι περαιτέρω. 
Είναι ωστόσο ακριβές ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να συνεισφέρει. Το πρόβλημα είναι πως η τεράστια περιουσία που κατέχει δεν της προσφέρει κάποιο υψηλό εισόδημα που θα μπορούσε να φορολογηθεί. 
Τέλος οι εφοπλιστές οφείλουν να δώσουν αυτό που τους αναλογεί. Αλλά η εφαρμογή μιας τέτοιας φορολογίας είναι δύσκολη: οι εφοπλιστές είναι ευκίνητοι κι είναι πιθανό ότι τα έσοδά τους θα έφευγαν από τη χώρα αν ήταν να φορολογηθούν. 

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Τί λέτε γι' αυτό;
Λέγοντας αυτό, ασχολούμαστε με τις συνέπειες κι όχι με τις βαθιές αιτίες που έχουν φέρει το ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία, είναι επειδή η κεντροδεξιά κι η κεντροαριστερά υπήρξαν ανίκανοι να δημιουργήσουν μια αειφόρο οικονομική και νομισματική αρχιτεκτονική και κυρίως γιατί δεν κατάφεραν να αντιδράσουν συντεταγμένα μπροστά στην κατάρρευσή τους. Έτσι λοιπόν οι σπασμοί της ιστορίας έφεραν στο ΣΥΡΙΖΑ τη θλιβερή τιμή να πρέπει να επισκευάσει τις διαρροές που δημιούργησαν τα κόμματα και οι θεσμοί του “συστήματος”. 
Αλλά αν οι φιλο-ευρωπαϊκές και δημοκρατικές κυβερνήσεις, σε μία τέτοια ανήκω κι εγώ, τεθούν υπό ασφυξία, κι αν οι άνθρωποι που τις εξέλεξαν ωθηθούν προς την απελπισία, οι μόνοι που θα επωφεληθούν από την κατάσταση θα είναι οι φανατικοί, οι ρατσιστές, οι εθνικιστές, κι όλοι όσοι ζουν από το φόβο και το μίσος. Αυτό που λέω στους ομολόγους μου είναι το εξής: Αν πιστεύετε πως σας συμφέρει να ρίξετε προοδευτικές κυβερνήσεις σαν τη δική μας, λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογή μας, τότε οδεύετε προς τα χειρότερα.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU