Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Εντός ή εκτός; Μαζί ή χώρια; Ίσως έφτασε η ώρα των ευρωπαίων να αποφασίσουν εκείνοι για τον εαυτό τους: η Ελλάδα είναι μόνο η αφορμή...


του Γιώργου Παπασπυρόπουλου
Η στάση των ευρωπαίων εταίρων μας, προβληματίζει. Δείχνουν υποταγμένοι στην γερμανική οικονομική κυριαρχία και ανέτοιμοι να αμφισβητήσουν τον παραλογισμό της νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτικό υπόβαθρο δλδ της ψευδώς ενωμένης Ευρώπης που απλά χρησιμεύει ως πηγή πλεονασμάτων για την Γερμανία...

Προβληματίζει επίσης η αντιθεσμική συμπεριφορά Ντράγκι και ΕΚΤ - που χρηματοδότησε σε ανάλογες συνθήκες το 2012 τον Σαμαρά αλλά δεν κάνει το ίδιο για τον Τσίπρα... εδώ εφαρμόζει την μέθοδο του εικονικού πνιγμού μέχρι ο "αντίπαλος" να συνομολογήσει ένα νέο μνημόνιο ή να "πέσει" άδοξα.
Αλλά αν η ΕΚΤ είναι όργανο των Γερμανών και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δειλοί και άβουλοι, τότε η στρατηγική του plan A του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνει. 

Και επειδή η ανθρωπιστική κρίση σοβεί και βαθαίνει, δεν υπάρχει άλλος χρόνος και υπομονές - οι ευρωπαίοι αποφασίζουν αυτήν την εβδομάδα: 
Θα στηρίξουν ή όχι την συμφωνία γέφυρα; 
Θα χρηματοδοτήσουν την έξοδο από την ανθρωπιστική κρίση και την ανάπτυξη ή όχι; 
Τι αποφάσισε η Μέρκελ; Θα διαφοροποιηθεί από την "μέθοδο Σόιμπλε" ή θα κάνει απλά τον "καλό" αστυνόμο;

Οι ευκαιρίες της συγκυρίας είναι και ιστορικές και μοναδικές - η αναβολή λήψης καθαρών αποφάσεων ευνοεί τους υπονομευτές της ελληνικής προσπάθειας - και διαιωνίζει την κατάσταση αφασίας της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει ως αποικία χρέους και η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στο "γερμανικό θαύμα" δλδ την πολιτική ανάπτυξης σε βάρος των υπολοίπων με το χρέος από τους καταστροφικούς πολέμους κουρεμένο και την πολιτική της δωροδοκίας ως βασική μέθοδο εμπορικού "ανταγωνισμού"...

Τι κατάφερε η νέα ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής; 
Διαπραγματεύτηκε με διαφάνεια και αξιοπρέπεια, δημόσια για πρώτη φορά. Εξέθεσε τις γερμανικές πρακτικές δημόσια κάτι που μπλόκαρε την πολιτική έμμεσων εκβιασμών - ήδη οι οπαδοί της ενωμένης Ευρώπης βλέπουν πια καθαρά την Γερμανία σαν πρόβλημα και το ίδιο βλέπουν και οι οπαδοί της γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή, με προεξάρχοντες τους αμερικανούς. 
Η ανθρωπιστική κρίση ως αποτέλεσμα των επιλογών τρόικας και ΝΔ ΠΑΣΟΚ, έγινε γνωστή και η αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων προφανής. 
Αυτό που δεν κατάφερε η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι να ανατρέψει τον συσχετισμό δύναμης στην ΕΕ - είναι ακόμη πολύ μόνη και οι εν δυνάμει σύμμαχοί της χωρίς βούληση για μια εναλλακτική πορεία: απλά χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πιέσουν λίγο την Γερμανία και να την "λογικεύσουν" - δεν έχουν καν το θάρρος να της πουν "στοπ, καταστρέφεις την Ενωμένη Ευρώπη".

Το υπόρρητο plan B μοιάζει έτσι ολοένα και πιο πιθανό. Υποχρεωτικά. Όχι από επιλογή, από εξαναγκασμό. Εκεί οδηγεί τα πράγματα η πολιτική Σόιμπλε.
Και είναι η βαριά σκιά που ρίχνει το (κατά τα άλλα "απεταξάμην") plan B πάνω από τις διαπραγματεύσεις που ίσως ανατρέψει στο παρά πέντε την αντιπαλότητα στην εφαρμογή του προγράμματος της νέας ελληνικής κυβέρνησης... γιατί όλοι πια καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν έχει πολλές επιλογές και κυρίως, δεν μπορεί να συμβιβαστεί σε ένα νέο μνημόνιο και να προδώσει την εμπιστοσύνη όσων την εξέλεξαν και της έδωσαν εντολή να γυρίσει σελίδα: 
να επανεκκινήσει την οικονομία που "σκότωσαν" οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την αγαστή συνεργασία της τρόικας, 
να επαναφέρει την αξιοπρέπεια σε ένα βαθιά πληγωμένο λαό και 
να βάλει τις βάσεις για την έξοδο στην ανάπτυξη.

Αν οι ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν την γερμανική πολιτική, η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι πλέον μόνη της για να ξεφύγει από την παγίδα του χρέους και του τέλματος της ύφεσης. 
Υπάρχουν ακόμη δυνάμεις και πόροι προς ενεργοποίηση, υπάρχει ακόμη εναλλακτική επιλογή ανεξάρτητου δρόμου - αλλά όχι για πολύ: το παράθυρο ευκαιρίας θα κλείσει σύντομα και γι αυτό και οι όποιες δικές μας αποφάσεις οφείλουν επίσης να παρθούν σύντομα. 

Αν η Μέρκελ επιμείνει έως το τέλος, ανάξια των ιστορικών της ευθυνών, να υποταχθούμε ή να αυτοκτονήσουμε και οι υπόλοιποι της ΕΕ συνεχίσουν να ...κοιτάζουν αλλού, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή - έχουμε και το ξέρουν. Κι αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο: ότι αυτήν την φορά, η κυβέρνηση έχει σαφή εντολή να μην γυρίσει πίσω. Ότι κι αν σημαίνει αυτό.


5 σχόλια:

  1. Αν καταφέρουν να βγάλουν τη χώρα από την ευρώπη και την κάνουν αλβανία θα πληρώσουν με τη ζωή τους σε δημόσιες εκτελέσεις. Το Γουδή έρχεται. Θα τους λυντσάρουν οι ίδιοι που τους ψήφισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δημιουργική ασάφεια και εσυ Γ.Π. δλδ επιστροφή στη δραχμή και στο δελτίο,μα δεν έχουν τέτοια εντολή ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι θέμα εκτίμησης. Αν η άλλη πλευρά περάσει τα όρια συμπίεσης, ίσως συμφέρει η δραχμή. Δική τους είναι άλλωστε η απόφαση - εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε με ένα δημοψήφισμα αν η πλήρης υποταγή ή η έξοδος είναι το προτιμότερο - φυσικά αν επικρατήσει στην Ευρώπη ο παραλογισμός οριστικά...

      Διαγραφή
  3. "Αν η Μέρκελ επιμείνει έως το τέλος, ανάξια των ιστορικών της ευθυνών, να υποταχθούμε ή να αυτοκτονήσουμε και οι υπόλοιποι της ΕΕ συνεχίσουν να ...κοιτάζουν αλλού, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή - έχουμε και το ξέρουν. Κι αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο: ότι αυτήν την φορά, η κυβέρνηση έχει σαφή εντολή να μην γυρίσει πίσω. Ότι κι αν σημαίνει αυτό."

    πες το ξεκάθαρα Γιωργάκη μου, δραхμούλα και άγιος ο θεός...

    οι φτωхοί και οι μικρομεσαίοι θα υποφέρουν τα μέγιστα, αλλά οι κομισάριοι σαν και εσένα δε θα πάνε Хαμένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμείς οι κομισάριοι δεν θέλουμε την δραχμούλα Δημήτρη - προτιμούμε την μνα (για σένα ...μνούλα) - και μέγας ο Δίας....
    (το κατάλαβε και η Μέρκελ θαρρώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU