Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Το κίνημα των ανασφάλιστων μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών μπροστά σε υπαναχωρήσεις της νέας κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του διαχρονικού σκανδάλου του ΟΑΕΕ: Τι να κάνουμε;

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

του Μιχάλη Χατζηπέτρου, γραμματέα του Συλλόγου Ανασφάλιστων-Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης*

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο ΟΑΕΕ ειναι ενα διαχρονικο σκανδαλο. 
Δοικειται με χουντικο νομο
Στην προ Μνημονιων εποχη τα διαθεσιμα του ειτε βρισκοντουσαν ατοκα στην Τραπεζα της Ελλαδας ειτε διαχειριζονταν κατα το δοκουν απο τις κυβερνησεις με αποκορυφωμα το σκανδαλο του χρηματιστηριου οποτε και μεσω της αμαρτωλης ΔΕΚΑ παιχτηκαν το 99 τα αποθεματικα του. 
  • Ο ΟΑΕΕ τοσα χρονια αυθαιρετουσε ανεβαζοντας αυθαιρετα ασφαλιστικες κατηγοριες και αυξησεις χρεωσεων χωρις κανενα ελεγχο απο τους ασφαλισμενους του
  • Και βεβαιως διαχρονικο σκανδαλο που απτεται των ανθρωπινων δικαιωματων, σε ενα οργανισμο αυτασφαλισης οι ασφαλισμενοι να διωκονται ποινικα διοτι δεν μπορουν να καταβαλουν τα ασφαλιστρα τους. Λες κι ο ΟΑΕΕ ειναι τραπεζα που δινει δανεια κι απαιτει δοσεις.
  • Στην εποχη των Μνημονιων και της Τροικας ο ΟΑΕΕ οπως και αλλα ασφαλιστικα ταμεια αυτοαπασχολουμενων εγιναν μεσω του περιβοητου ΚΕΑΟ ενα ακομα οργανο κατασχεσης της ιδιωτικης περιουσιας των Ελληνων

Κι αυτο οταν ηδη τα αποθεματικα εξαιτιας του περιβοητου psi της Κυβερνησης Παπανδρεου Βενιζελου Σαμαρα Κρατζαφερη υπο την σκεπη του τραπεζιτη Πρωθυπουργου Παπαδημου εξανεμιστηκαν.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Αρχικα μεσα απο διαδικτυακες πρωτοβουλιες το θεμα του ΟΑΕΕ-ΚΕΑΟ αρχισε να συζητειται και να απασχολει ευρυτερα. 
Οι πρωτες διαδικτυακες πρωτοβουλιες ασχοληθηκαν υπερμετρα με νομικες διαδικασιες προστασιας με ενα τροπο που πολλες φορες συσκοτιζε το θεμα , αλλα και δεν ηταν αποκομμενος απο ιδιαιτερες πολιτικες και προσωπικες επιδιωξεις των μετεχοντων στην συζητηση. Ετσι ενα μεγαλο κομματι ανασφαλιστων αποφασισε να αξιοποιησει το διαδικτυο συστηνοντας τους νεους Συλλογους Ανασφαλιστων ειτε δημιουργωντας κινησεις πολιτων που μαζι με τον ΟΑΕΕ εβαζαν ζητηματα απεχθους δανεισμου α΄ κατοικιας υπερφορολογησης υγειονομικης περιθαλψης και πολλα αλλα. 

Οι κινησεις κι οι Συλλογοι βρηκαν απηχηση λογω του οτι οι παραδοσιακες συνδικαλιστικες εκπροσωπησεις ΓΣΕΒΒΕ ΕΣΕΕ ηταν απολυτως ακαταλληλες να αντιμετωπισουν το προβλημα λογω του κρατισμου και του κομματισμου που τις διεκρινε παραδοσιακα. 
Ετσι επηλθε η συμφωνια στο κινημα των Ανασφαλιστων, οι Συλλογοι κι οι ομορες κινησεις να αναλαβουν τον αγωνα στα τρια αναγκαια επιπεδα δηλ το νομικο,το πολιτικο και το συνδικαλιστικο. 

  • Ως προς το πρωτο κυρια επιδιωξη ηταν η προστασια των συναδελφων απ τις κατασχεσεις του ΚΕΑΟ. 
  • Ως προς το δευτερο και το τριτο να συνδεθουν οι Ανασφαλιστοι και με αλλες κοινωνικες ομαδες που υπεφεραν απ τις μνημονιακες πολιτικες,  ενω θα αναδεικνυαν κι ενα νεο τυπο οργανωσης που θα αντεστρεφε την κακη νοοτροπια της μεταπολιτευσης οπου τα κομματα πατροναριζαν τα κινηματα.

Οι νομικες πρωτοβουλιες , οι κινητοποιησεις ειτε κατα μονας ειτε μαζι με αλλους νομιμοποιησαν το κινημα σε ισοτιμο συνομιλητη τοσο των συνδικαλιστικων γραφειοκρατιων οσο και των χτεσινων αντιπολιτευομενων και νυν Κυβερνωντων, με αποκορυφωμα την συναντηση της Πανελλαδικης στα γραφεια του αρμοδιου Υπουργου Στρατουλη, οσο και στα κεντρικα των συγκυβερνωντων ΑΝΕΛ.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ


Σημερα η χωρα βρισκεται υπο τον βρογχο των δανειστων με αιχμη την ΕΚΤ. Η νεα κυβερνηση αρχικα (Δηλωσεις Σταθακη-Βαλαβανη) υποσχεθηκε οτι με βαση το πραγματικο εισοδημα κατα ενα 30% θα δινονται οι πληρωμες προς τραπεζες ΟΑΕΕ και εφοριες.

Αυτο δυστυχως με την τελευταια ρυθμιση των 100 δοσεων πηγε περιπατο.Πραγμα που δειχνει οτι αορατα η πρωην τροικα εξακολουθει να επηρεαζει ακομα και λεπτομερεις ρυθμισεις.
Βεβαιως η νεα ρυθμιση ειναι καλυτερη απο την παλια αλλα δεν λυνει το προβλημα που θα επανελθει σε λιγο ασχετα με ποσους θα μπουν στην ρυθμιση. 
Επιπροσθετως αποτον Νοεμβριο και μετα η αγορα εχει παγωσει με αποτελεσμα χιλιαδες που περυσι θα μπορουσαν να ανταπεξελθουν σημερα κλεινουν η θα κλεισουν .
Ταυτοχρονα αλυτο προσωρας παραμενει το θεμα των τρεχοντων εισφορων υπερ ΟΑΕΕ, η υπερφορολογηση που ισχυει και φετος ενω αναμενουμε να δουμε τι θα γινει με την πρωτη κατοικια. 
Κοινως οι σημερινοι συγκυβερνωντες εχουν μεν καλη διαθεση αλλα αυτα που δεν κανουν απο οσα υποσχεθηκαν προσκρουουν ειτε σε αντιδρασεις απο Γερμανια μερια ειτε σε ιδεοληψιες οπως αυτη που αρνειται το κουρεμα κεφαλαιου και τοκων των εισφορων υγειας (παρα την γνωματευση Μανιτακη).

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ


Επειδη η σημερινη συγκυρια ειναι αδηλη κι αδηλες οι οικονομικες κοινωνικες και πολτικες εξελιξεις..

Επειδη εχουμε δειγματα γραφης και σε πολιτικο και νομικο επιπεδο (Υπαναχωρηση στο 30%, αρνητικη δικη στην Καβαλα) επειγει η Πανελλαδικη να ορισει μια νεα στρατηγικη. 
Η στρατηγικη αυτη θα κινειται στους εξης αξονες

1 Θα αναγνωριζει τα θετικα της κυβερνητικης πολιτικης αλλα θα καταγγελει ταυτοχρονα την μη περατωση των υπεσχημενων και θα πιεζει αφορητα πολιτικα την τελευταια εχοντας ομως ανοιχτες γραμμες επικοινωνιας.


2 Θα αποκρουει βεβαιως τα κομματα της προηγουμενης συγκυβερνησης να ζητανε και τα ρεστα, οπως θα αποκρουει και καποιους πολιτευτες απο το Ποταμι η την Τελεια που τελειως προσβλητικα κατα την προεκλογικη περιοδο πηγαν να εμφανιστουν ως προστατες του χωρου μας (ο διαβοητος βουλευτης του Ποταμιου κ Θεοχαρης πρωην ΓΓ Εσοδων ειναι μια αχαρακτηριστικη φιγουρα).

3 Ο νομικος αγωνας θα συνεχιστει με μαζικες προσφυγες στον ΟΑΕΕ αρχικα και στα Διοικητικα δικαστηρια χωρις ομως να εχουμε αυταπατες . Γιατι η νομικη διαδικασια ουτε ουδετερη ειναι απο την εκαστοτε συγκυρια, και ειδικα στην Ελλαδα ειναι ακριβη και πολυχρονη.

4 Θα πρεπει να κανει γνωστο το προβλημα σε αλλες κοινωνικες ομαδες και κυριως να πεισει τους  μικρομεσαιους να οργανωθουν στους Συλλογους και σε ομορες κινησεις. Με μαζικες κινητοποιησεις χιλιαδων αυτοαπασχολουμενων που θα κανουν το θεμα μας ενα απο τα κεντρικα πολιτικα διακυβευματα μπορουμε να ελπιζουμε στην οριστικη λυση.

5 Ταυτοχρονα θεματα κατασχεσεων απο Εφοριες και Τραπεζες πρεπει να μας βρισκουν αλληλεγγυους .

6 Οι Συλλογοι των Ανασφαλιστων εχουν σημερα μεγαλο κυρος στην κοινωνια, κυρος που δεν εχουν ομοσπονδιες και σωματεια που μετρουν δεκαετιες ζωης κι οχι ενα χρονο που εχουν οι Συλλογοι κι οι ομορες κινησεις. 
Ο αριθμητικος πλουτος των Συναδελφων που υποφερουν πρεπει να ξυπνησει με μαζικες κινητοποιησεις , ημεριδες, παραστασεις. 
Αν μπορεσει το κινημα να το κανει αυτο, ισως τοτε να μπουμε και στο πιο σοβαρο. Δηλ να δουμε αν μπορουμε μεσα απο το κινημα νεες μορφες συνεταιριστικης και κοινωνικης επιχειρηματικοτητας που θα βασιζονται στην πατροπαραδοτη ελληνικη "μαστορικη". Αυτη θα ειναι και η λυση μιας παραγωγικης ανασυγκροτησης που θα βοηθησει να σπασουμε τα δεσμα του χρεους οριστικα. Αλλα αυτο το τελευταιο ειναι μια "μουσικη του μελλοντος" την οποια ισως να ακουσουμε αν επικεντρωθουμε τωρα στις 5 αυτες στρατηγικες στοχευσεις μας.


*εισήγηση στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ανασφάλιστων-Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης


πηγή facebook.com/groups/anasfalistoi oaee



3 σχόλια:

  1. Απόφαση μιας ώρας είναι. To TEBE OAEE ΤΣΜΕΔΕ κ.α. είναι αυτασφάλιση.
    Η αυτασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική, και αν είναι, να γίνει με 80 € το μήνα, όχι 480 € το μήνα.
    Διαγραφή τώρα…τίποτα άλλο
    Το ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ διοικείται με νόμο του 1967 (δικτατορίας), για ένα κάτοικο διαφορά, απο 1999 σε 2000 κατοίκους, χρεώνεσαι 7 φορές περισσότερες εισφορές ακόμα και με μηδενικό εισόδημα. Έτσι μας κυβέρνησαν 40 ΧΡΌΝΙΑ Ν.Δ. , ΠΑΣΟΚ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΉ κ.συνεργασίες. To TEBE OAEE ΤΣΜΕΔΕ κ.α. είναι αυτασφάλιση. Η αυτασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική. Διαγραφή οφειλών τώρα, και από 80 € το μήνα, υγεία για όλους και εθνική σύνταξη. περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα ΚΟΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ και http://www.tasiopoulospanagiotis.gr/


    Κάθε κόμμα και κάθε πολιτικός που δεν συμμερίζεται και δεν προωθεί λύσεις για τα παραπάνω θέματα, είναι εκτός τόπου και χρόνου.
    Όσοι πήγαν φυλακή για το ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ κ. α., να αποζημιωθούν με συμψηφισμό οφειλών προς την εφορία.
    120.000 μηχανικοί και 500.000 μικροεπαγγελματίες, διώκονται για χρέη αυτασφάλισης ! ! ! Οι εγκληματίες συνεχίζουν το …έργο τους…Nέες επιχειρήσεις δεν ανοίγουν λόγω ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ, με 500 € το δίμηνο !
    Tο Κόμμα Επαγγελματιών Ελλάδος, και ο ιδρυτής του Τασιόπουλος Παναγιώτης, αυτά τα λένε 4 χρόνια !!!
    ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΤΟ ΛΌΓΟ ΊΔΡΥΣΑ ΤΟ ΚΌΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΏΝ ΕΛΛΆΔΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 40 χρόνια δεν θυμάμαι μια τεκμηριωμένη πρόταση από καμία
    κυβέρνηση για ανάπτυξη. Η λύση είναι μια , να πάρει ο διάολος τη γραφειοκρατία.
    Eχω καφενείο, πουλάω 20 καφέδες την ημέρα, αλλά χρωστάω 25 στο ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ, αλλά και στο ΤΣΜΕΔΕ ΤΟ ίδιο συμβαίνει, χρεώσεις χωρίς εισπράξεις. Να περιμένουμε την εκτέλεση μας και κατάσχεση ή να πάρει ο διάολος το σύστημα;
    Ο κ. Πετρόπουλος (διοικητής ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ) ήδη με τις πρώτες δηλώσεις συνεχίζει την καταστροφή, οτι έχει φίλο μεν τον Μανιτάκη ο οποίος αποφάνθηκε οτι οι χρεώσεις του ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ είναι παράνομες, αλλά ο Πετρόπουλος δεν συμφωνεί. Νομικός είναι αλλά δεν έχει ακούσει για 300.000 λουκέτα, 8.000 αυτοκτονίες και 2.000.000 ανέργους.
    ΕΦΑΠΑΞ δημοσίου; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΏΧΕΥΣΗ;.
    Σε 20 χρόνια που θα έχουν φύγει απο τη ζωή 1.000.000 συνταξιούχοι θα έρθει μόνη της η ανάπτυξη.
    ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μόνο με τους δημοσίους υπαλλήλους ασχολούνται. Ας ξυπνήσουμε.
    Απόφαση μιας ώρας είναι. To TEBE OAEE ΤΣΜΕΔΕ κ.α. είναι αυτασφάλιση.
    Η αυτασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική, και αν είναι, να γίνει με 80 € το μήνα, όχι 480 € το μήνα.
    Αναστάσιος Πετρόπουλος και Σια, δικηγορική εταιρία, ο νέος Πρόεδρος στο ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ. ΔΉΛΩΣΕ: Οι εγκληματικές χρεώσεις του ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ είναι νόμιμες. που τον ανακάλυψαν; λύκος φυλάει τα πρόβατα.
    Διαγραφή τώρα…τίποτα άλλο
    Το ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ διοικείται με νόμο του 1967 (δικτατορίας), για ένα κάτοικο διαφορά, απο 1999 σε 2000 κατοίκους, χρεώνεσαι 7 φορές περισσότερες εισφορές ακόμα και με μηδενικό εισόδημα. Έτσι μας κυβέρνησαν 40 ΧΡΌΝΙΑ Ν.Δ. , ΠΑΣΟΚ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΉ κ.συνεργασίες. To TEBE OAEE ΤΣΜΕΔΕ κ.α. είναι αυτασφάλιση. Η αυτασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική. Διαγραφή οφειλών τώρα, και από 80 € το μήνα, υγεία για όλους και εθνική σύνταξη. περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα ΚΟΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ και http://www.tasiopoulospanagiotis.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU