Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Σιγά που δεν υπάρχει plan B ... (αν η Ευρώπη ακολουθήσει τελικά τον Σόιμπλε)

Ίσως υπάρχει τρόπος η Γερμανία να απολαύσει
τα πλεονάσματά της και η Ελλάδα να ξαναβρεί
την ανεξαρτησία της και μια οικονομία που τώρα
δεν διαθέτει ως αποικία χρέους... (ΑΣ)
Βελούδινο διαζύγιο της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα κούρεμα χρέους ζητάει ο Λαπαβίτσας

από την huffingtonpost.gr
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο οικονομολόγος και βουλευτής του Σύριζα, Κώστας Λαπαβίτσας, υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει βελούδινο διαζύγιο από το ευρώ, υπό την προϋπόθεση να γίνει πλήρες κούρεμα των χρεών της, αλλά να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κώστας Λαπαβίτσας: «Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις ελληνικές τράπεζες. Το κόστος θα είναι αμελητέο. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να εξακολουθεί -αναγκαστικά- να παραμένει μέλος της ΕΕ. Φυσικά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, μια φάση με δύο νομίσματα το τοπικό, αλλά σταδιακά το νέο νόμισμα μπορεί να κυριαρχήσει».
Ο Κώστας Λαπαβίτσας χαρακτήρισε ιστορικό λάθος την ευρωζώνη. Για το πώς θα μπορέσει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ τόνισε: «Πρώτον, η πολιτική λιτότητας πρέπει να κλείσει. Αυτή η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια και η οποία έχει αποτύχει. Επιπλέον, είδαμε ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει ευθυγράμμιση της πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό πρέπει να γίνει, όμως, σε συμφωνία με την ΕΕ. Να γίνει ομαλά, δίχως αναταραχή. Να μην πέσει αίμα στο χαλί».
«Η τιμή της εξόδου μας είναι ένα κούρεμα. Έτσι, η έξοδος θα γίνει με μεθοδικό τρόπο», υποστηρίζει ο βουλευτής του Σύριζα.
Κώστας Λαπαβίτσας: «Η προϋπόθεση για την έξοδο του ευρώ είναι ένα πλήρες κούρεμα. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη για την Ελλάδα θεσπίστηκε από τη ζώνη του ευρώ. Μια έξοδος χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καταστροφή. Επιπλέον, ένα κράτος με διαφορετικό νόμισμα δεν είναι δυνατό να πληρώνει το χρέος του σε ευρώ. Η Ελλάδα έχει βιώσει την καταστροφή, μια δομική κρίση. Αυτό έχει κάνει η Ευρωζώνη και η Τρόικα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο με πολιτισμένο τρόπο».
Σε ερώτηση για το πότε βλέπει να αρχίσει να ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, ο κ. Λαπαβίτσας είπε: «Σε λίγους μήνες. Θα υπάρξει σύντομα μια ισχυρή ζήτηση. Θα υπάρχει μια πτώση των τιμών, κατά πάσα πιθανότητα περίπου 15% με 20%, που θα ήταν απαραίτητη. Αλλά όταν αρκεί να συμβούν δύο πράγματα: ένα Grexit με συναίνεση και ένα κούρεμα του χρέους. Αν υπάρχει μια νομισματική μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους, η οικονομία ανακάμπτει πολύ γρήγορα».
«Η δουλειά του Βαρουφάκη είναι σαν ηλεκτρική καρέκλα»
Ο Κώστας Λαπαβίτσας, αν και δήλωσε ότι ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό φάσμα απ' ότι ο Βαρουφάκης, μίλησε με σεβασμό για τον Υπουργό Οικονομικών:«Τον Γιάνη τον ξέρω πολύ καιρό. Εκπροσωπούμε ένα διαφορετικό μέρος του πολιτικού φάσματος, όμως είμαστε και οι δύο επικριτές των mainstream οικονομικών. Ο Γιάνης είναι σε δύσκολη θέση. Κάθεται σε ηλεκτρική καρέκλα. Έχει προσπαθήσει να κάνει την αλλαγή πολιτικής που απαιτεί ο ελληνικός λαός, και την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εντός της ζώνης του ευρώ. Προσπάθησε να σπάσει τη λιτότητα και να αλλάξει την πορεία εντός της ζώνης του ευρώ - και αυτό είναι αδύνατο».

3 σχόλια:

  1. Κούρεμα χρέους με έξοδο από το ευρώ είναι μια παλία πρόταση, την είχε κάνει ο Σόιμπλε στο Βενιζέλο το 2011.
    Αν αποδεχθούμε ένα τέτοιο σχέδιο, θα είναι το καλύτερο δώρο στο Σόιμπλε, θα ξεμπερδέψει μια και καλή από μας. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Σόιμπλε (ίσως αντέχει να φάει φέσι το 30 % του ελληνικού χρέους που αντιστοιχεί στη γερμανική μερίδα), αλλά θα πρότεινα στον κ. Λαπαβίτσα να κάνει έναν καλό έρανο στην "καλή ελληνική παροικία" του City που τη γνωρίζει (άς πουλησουν μερικά καράβια) για να ξεπληρώσουν Πορτογάλους, Ισπανούς, Ιρλανδούς, Εσθονούς, Μαλτέζους, Λετονούς, Λιθουανούς, Ιταλούς, Σλοβάκους, Κύπριους...
    Όλοι μαζί αυτοί έχουν λαμβάνειν πολύ πάνω απο 30 % και το ξέρει. Μερικοί είναι πολύ πιο φτωχοί απο την Ελλάδα. Άλλωστε παντού οι φτωχοί θα πληρώσουν το φέσι...
    Γενικώς έχουν ξεσαλώσει οι ψεκαμμένοι, κοτζιάδες αλλά και μερικοί μεταλλαγμένοι "αριστεροί" - τυπικοί grecs (με τη γαλλική έννοια της λέξης). Είναι φανερό ότι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη βλακώδη γερμανική πολιτική για να φεσώσουν όλους τους φτωχούς ευρωπαίους (όπως ακριβώς φέσωσαν τους φτωχούς Έλληνες, και ιδίως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι λοιποί Έλληνες πολιτικοί) εις υγείαν πάντοτε των Ελλήνων αστών, Λονδρέζων και Λόρδων ή μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια διαπραγμάτευση είναι ένα σύνθετο πράγμα. Χρειάζεται και ο καλός και ο κακός και στις δυο πλευρές - αν το κακό σου σχέδιο δεν είναι πειστικό (και το grexit είναι πολύ πειστικό plan B ασχέτως αν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το αρνείται) δεν έχεις αποτέλεσμα. Ο κακός Σόιμπλε πρέπει να έχει αντίστοιχο στην Ελλάδα - κι αυτός δεν μπορεί να είναι ο Βαρουφάκης. Κάποιος πρέπει να τους λέει ότι αν μας πνίξουν χρηματοδοτικά έχουμε προετοιμασμένο το δικό μας grexit - δεν το θέλουμε αλλά επειδή μπορεί να μας αναγκάσουν, οφείλοιυμε να είμαστε προετοιμασμένοι ΚΑΙ γι αυτό το ενδεχόμενο. Δλδ τι θα πει στην Μέρκελ ο Τσίπρας αν του βάλει το μαχαίρι στο λαιμό την Δευτέρα; Προφανώς ότι αν με ευθύνη σας αναγκαστούμε να κόψουμε νόμισμα, είμαστε έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενο, όσο και για τα άλλα. Ελπίζουμε να αντιδράσουν οι ευρωπαίοι στον Σόιμπλε, αλλά επειδή μπορεί και όχι, είναι ανοησία να μην είμαστε έτοιμοι. Έτσι το βλέπω και χαίρομαι που και η ελληνική πλευρά παίζει το παιχνίδι του καλού και κακού αστυνόμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU