Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η συμφωνία και ο χρήσιμος ηλίθιος

Ο χρήσιμος ηλίθιος..."εγώ έδιωξα τον Βαρουφάκη", 
"η Ελλάδα έπαιξε και έχασε" κλπ κλπ
Οι γερμανοί και το υπόλοιπο λόμπι της λιτότητας πρέπει κάπως να "πουλήσουν" στους ψηφοφόρους τους την συμφωνία που πλέον έχει πάρει τον δρόμο της. Το παιχνίδι του δειλού (chiken game) τελείωσε. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή Χατζηνικολάου ότι "όποιος φοβηθεί χάνει"...
Όμως η άλλη πλευρά δεν μπορεί, ακόμη και αν πάτησε πρώτη το φρένο, να αφήσει στην νέα ελληνική κυβέρνηση ένα success story - θα ήταν το τέλος για την πολιτική της λιτότητας πανευρωπαϊκά. 
Η συμφωνία πρέπει να εμφανισθεί ως υποχώρηση της Ελλάδας και όχι του λόμπι. 
Και έστω σαν εικόνα, η χώρα μας πρέπει να φαίνεται συμβιβασμένη και ηττημένη  - αυτήν την εικόνα χρειάζονται δραματικά οι γερμανοί και οι σύμμαχοί τους να περιφέρουν ως θρίαμβο στην αρένα του eurogroup και μπροστά στους ψηφοφόρους τους που οι ίδιοι έχουν ερεθίσει τόσο πολύ εναντίον της Ελλάδας. Και ο Βαρουφάκης, σύμβολο της αντίστασης στην ανόητη λιτότητα και της νέας οικονομικής πολιτικής που αργά ή γρήγορα θα έρθει και στην Ευρώπη, δεν μπορεί να παραμείνει στο πλάνο ή τουλάχιστον στην πρώτη γραμμή με υψωμένο το δάκτυλο στο γερμανικό λόμπι.
Εδώ, ο "μπιστικός" του γερμανού ηγεμόνα, Ντάισελμπλουμ, είναι χρήσιμος με τις ανοησίες του στην δημιουργία της εντύπωσης ότι επεβλήθησαν τελικά στους έλληνες... και το κάνει αυτό πιο εύκολο και με ελάχιστο κόστος (εικονικό ψαλίδισμα Βαρουφάκη την ώρα που τις θέσεις του περνά η ομάδα στην συμφωνία...). 

Δεν θα μπορούσε να "πουληθεί" η συμφωνία χωρίς κάποια έστω εικονική "ήττα" των ελλήνων. Κι αυτό είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους "άγριους" του Βορρά - γυαλιστερές χάντρες δηλαδή έναντι συμφωνίας.

Γιώργος Παπασπυρόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU