Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Τρέμουν το δημοψήφισμα, λένε ψέμματα, ψάχνουν να κρυφτούν ο ένας πίσω από τον άλλο... είναι αυτό "Ευρώπη";

Οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση είναι ραγδαίες - η απάντηση στο τελεσίγραφο των θεσμών με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, επιτάχυνε τις σκόπιμα βαλτωμένες διαπραγματεύσεις - όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες οφείλουν πλέον να τοποθετηθούν ανοιχτά και να υποδείξουν την λύση που επιθυμούν αναλογιζόμενες και την δική τους μελλοντική τύχη απέναντι στον γερμανικό τυχοδιωκτισμό. Λογικά τις επόμενες μέρες ή και ώρες, αναγκαστικά λόγω του ...ανεπιθύμητου δημοψηφίσματος, όσοι και όσες κρύβονταν πίσω από την βολική ουδετερότητα θα μιλήσουν ή θα σιωπήσουν για πάντα. Γιατί όταν ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό έρχεται το βουνό στον Μωάμεθ, λέει η παροιμία: αυτό έκανε το δημοψήφισμα. Τώρα εξωτερική και εσωτερική τρόικα εκλιπαρούν, απειλούν, ψεύδονται προσπαθώντας να το ακυρώσουν με οποιονδήποτε τρόπο - σπέρνοντας τον πανικό, αδειάζοντας τα ΑΤΜ με την διασπορά τρόμου από τα ΜΜΕ τους, διαδίδοντας κάθε πιθανή και απίθανη φήμη για νέες απώλειες και καταστροφές - όμως έχουν ξεχάσει κάτι: ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται - ας πρόσεχαν πέντε χρόνια τώρα - είναι πια πολύ αργά, όσες μάχες κι κερδίσουν ακόμη: τον πόλεμο τον έχουν χάσει (για μια ακόμη φορά).
Τα υπόλοιπα τα είπε ο πρωθυπουργός απόψε:
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:
Ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος
Η χθεσινή απόφαση του EG, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης.
Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.
Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.
Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο: η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.
Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.
Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.
Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.
Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει. Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.
Και να θυμάστε : τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετριόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε.
Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU