Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Που βρισκόμαστε

- ενημέρωση από το tvxs
Αισιοδοξία για επίτευξη "βιώσιμης λύσης" παρά τους σκληρούς, τελεσιγραφικούς τόνους από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης εξέφραζαν αργά χθες τη νύχτα πηγές του Μαξίμου.
Όπως τόνιζαν, πλέον "συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις" και "μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους". "Όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο", επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πάντως ότι "υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές".
 
Αναλυτικά κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν:
"1.Η Σύνοδος Κορυφής ενημερώθηκε για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. To δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποιά θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί.

3. Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει.

4. Η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος.

5. Σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος.

6. Είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές.

7. Την Κυριακή θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες
."- Σχόλιο του ιστολογίου:
Η συμφωνία θα γίνει. 
Είναι φανερό όμως ότι δεν μπορεί να "περάσει" ως νίκη της ελληνικής πλευράς γιατί θα ξεκλειδώσει αντιστάσεις και αιτήματα άλλων - πρέπει να γίνει ως τελεσίγραφο, χωρίς χρόνο για πολλά πολλά και με ευθύνη και των 28 για να μην βρει κόντρα σε χώρες της ευρωζώνης. Εξ ου και οι απειλές κάποιων, η συμπαράσταση άλλων, η ζήτηση λεπτομερειών από Μέρκελ αλλά και η ετοιμότητα για άμεση ρευστότητα αν γίνει η συμφωνία... Και μάλλον πιο πολύ για το τελευταίο προετοιμάζονται περισσότερο. 
Θα κερδίσουμε λοιπόν την συμφωνία "χάνοντας" άλλη μια μάχη. Θα χάσουμε κερδίζοντας. Η Ευρώπη θα είναι ένα βήμα μπροστά και η Μέρκελ ο σωτήρας του ευρώ - και οι έλληνες θα έχουν φέρει και δεσμευτεί "επιτέλους" σε προτάσεις. 
Επικοινωνία γαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια