Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

"Πολύ αριστεροί" του ΣΥΡΙΖΑ: Συγκλονιστική άγνοια κινδύνου ή αδιαφορία για τη ζωή των πολιτών;

Η ασφάλεια της επαναστατικής αντιπολίτευσης!

του Δημήτρη Χρήστου
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών. Η συμφωνία δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε, αλλά δίνει ένα τέλος σ' αυτή την κρίση ρευστότητας και αστάθειας της ελληνικής οικονομίας. Εξασφαλίζει χρόνο για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή. Η ερώτηση αν μπορούσαμε να αποσπάσουμε κάτι καλύτερο έπειτα από 20 συνεδριάσεις του Eurogroup και 7 έκτακτες Συνόδους Κορυφής είναι δύσκολο να απαντηθεί. 
Στο ερώτημα αν υπήρχε εναλλακτική λύση, πρώτη απάντηση ήταν το βελούδινο διαζύγιο του Σόιμπλε και δεύτερη η απάντηση, χειρότερη από την πρώτη, από τον Π. Λαφαζάνη, τον Κ. Λαπαβίτσα και την Αριστερή Πλατφόρμα. Η λύση αυτή ονομάζεται ασύνταχτη χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή!
ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ πολιτικών συμμαχιών, δεν υπάρχει προεργασία και εκτίμηση πώς θα βρούμε την απαραίτητη υποστήριξη στην πολύ δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, έστω στην αρχή της μετάβασης. Όπως έχω αναφέρει, όλες οι τρίτες χώρες με σοβαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα, όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, έχουν διαμηνύσει στις επαφές που έχουν προηγηθεί για επενδύσεις σε αναπτυξιακά προγράμματα και πρωτοβουλίες ότι απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. 
Πού στην ευχή στηρίζονται όσοι υποτιμούν ή αδιαφορούν για την πραγματικότητα;
ΔΕΥΤΕΡΟ: Το ΚΚΕ υποστηρίζει συνεχώς ότι η έξοδος από το ευρώ αυτή τη στιγμή, με ασύντακτο τρόπο, θα πλήξει κυρίως τα μεσαία και φτωχά στρώματα και θα πολλαπλασιάσει τον πλούτο των κεφαλαιοκρατών που έχουν φυγαδεύσει τεράστια χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Υπάρχει απάντηση σε αυτήν την ένσταση;
ΤΡΙΤΟ: Οι θέσεις για επιστροφή στη δραχμή και η αποκλειστική συνεργασία με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και μετά, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή υποβαλλόταν από την Αριστερή Πλατφόρμα για να εγκριθούν ως θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επιτυχία, μέχρι να προκύψει η... ευκαιρία της κρίσης. 
Αυτά τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα από ανθρώπους, που, πλην Λαπαβίτσα, ελάχιστη επαφή έχουν με τις οικονομικές επιστήμες αλλά και με την πραγματική οικονομία.
ΤΕΤΑΡΤΟ: Πώς είναι δυνατόν να πιστεύουν Λαφαζάνης και Λαπαβίτσας ότι μέσω του εθνικού νομίσματος ανοίγει αυτόματα ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό, χωρίς να παρουσιάζουν αυτή την πορεία; Πόσο μάλλον που αυτός ο σοσιαλισμός που πιστεύουν έχει καταρρεύσει παταγωδώς και πλην της Ελλάδας, δεν υπάρχει Αριστερά στην Ευρώπη που να προκαλεί την εμπιστοσύνη των πολιτών. 
Χωρίς καμιά κριτική για τις αιτίες της αποτυχίας, χωρίς ιδέα και προσπάθεια για το νέο υπόδειγμα της αριστερής πρότασης, μόνο με την πίστη στα εικονίσματα έχουμε τον δογματισμό της νέας εποχής. Δεν έγινε αντιληπτό πως στην Ισπανία τα ελληνικά capital controls τρόμαξαν τους πολίτες και μείωσαν την εμπιστοσύνη στο Podemos;
ΕΙΝΑΙ συγκλονιστική η άγνοια κινδύνου και η αδιαφορία για τις επιπτώσεις στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών. Εδώ, στην υποτιθέμενη περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος της δραχμής, δεν σηκώνει "μας συγχωρείτε, λάθος". Αν κατεδαφίσεις από κακό υπολογισμό ένα σπίτι, δεν μπορείς να πεις στον ιδιοκτήτη τώρα φτιάχ' το μόνος σου. Προσωπικά, γνωρίζοντας από το 1974 και μετά τα περισσότερα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, εκπλήσσομαι με την αφέλεια που προσεγγίζουν τέτοιας επικινδυνότητας πειράματα. Η μόνη εξήγηση που έχω βρει γι' αυτό που κάνουν είναι ότι, επειδή με αυτά που λένε δεν πρόκειται να συγκινήσουν τον ελληνικό λαό ώστε να τους εμπιστευτεί τις τύχες του, επιλέγουν τη διαφοροποίηση σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη για αριστερές κυβερνήσεις διεθνή σκηνή, ώστε να υπάρχουν. Να συνεχίσουν με επαναστατικό βερμπαλισμό να ενθουσιάζουν τα όποια ακροατήρια καταφέρουν να βρουν. 
Ποτέ στη ζωή τους, στη μέχρι τώρα πολιτική θητεία τους, δεν χρειάστηκε να ετοιμαστούν να κυβερνήσουν και όταν ήρθε, εκεί που κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί, αυτή η ιστορική μέρα, τρόμαξαν και επιστρέφουν στην ασφάλεια της επαναστατικής αντιπολίτευσης.
ΤΕΛΟΣ, είναι βάναυσα άδικο στελέχη που δεν κούνησαν το μικρό τους δαχτυλάκι στις διαπραγματεύσεις να κουνούν το δάχτυλο σε στελέχη που εξάντλησαν τα όρια των φυσικών τους δυνάμεων για να ανταποκριθούν.
 πηγή Η ΑΥΓΗ


*η υποτιθέμενη αφίσα των "πολύ αριστερών" είναι κολλάζ του ιστολογίου - το κείμενο όμως του Παν. Λαφαζάνη στην αφίσα είναι πραγματικό, από την συνέντευξή του στην Αυγή της περασμένης Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU