Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Πρόκειται αλήθεια για το "χειρότερο μνημόνιο";

Τα καλά του μνημονίου

Το ισοπέδωμα δεν μου αρέσει. Όποιος μιλάει ΓΕΝΙΚΑ για το "χειρότερο Μνημόνιο" που ζήσαμε κλπ είναι προφανές ότι είτε δεν το διάβασε (όπως οι περισσότεροι) είτε εξυπηρετεί άλλη λογική. 
Προφανώς περιλαμβάνει μέτρα μη αρεστά είτε γενικά είτε ειδικά. ΟΜΩΣ το «χειρότερο Μνημόνιο», με δεδομένα τα δημοσιονομικά βάρη ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ την Ελληνική Κυβέρνηση να κάνει πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 10ετίες
Όπως (ανάμεσα σε άλλα):
1. Σκάνερς στα 3 βασικά λιμάνια για σύλληψη του λαθρεμπορίου (ετησίως απώλειες πολλά δις ευρώ)
2. Καταβολή εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία ανάλογες με το Πραγματικό εισόδημα
3. Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων
4. Σύστημα Εισροών Εκροών καυσίμων ΠΑΝΤΟΥ και όχι κάπου και ιδίως όχι στα διυλιστήρια (ετησίως απώλειες πολλά δις ευρώ)
5. Περισσότερη μάχη κατά των ενδοομιλικών συναλλαγών (ετησίως απώλειες πολλά δις ευρώ)
6. Κατάργηση όλων των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (η μεγάλη βάση του εκβιασμού των εφοριακών)
7. Εφαρμογή βελτιωμένου συστήματος διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο
8. Κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών τελών και ευθυγράμμιση των ανταποδοτικών τελών με παρεχόμενες υπηρεσίες (πχ τέλος επιτηδεύματος!!)
9. Σημαντικές παρεμβάσεις στην ανάπτυξη της Γεωργίας (στα στάδια εμπορίας, εξαγωγών, αγροτικών συνεταιρισμών, διαχείριση υδάτων κλπ)
10. Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο (επιτέλους)
11. Μόνιμη κινητικότητα στο Δημόσιο ώστε οι πλεονάζοντες από μια Υπηρεσία να μεταφέρονται σε μια άλλη ελλειμματική άμεσα
12. Καταγραφή των Νόμων στο διαδίκτυο (στην κωδικοποιημένη τους μορφή), δηλαδή όποιος θέλει να βρει έναν νόμο ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ να τον βρίσκει με ένα κουμπί
13. Ανεξαρτησία ΓΓΔΕ (για να σταματήσει κάποτε ο φορολογικός έλεγχος να γίνεται με βάση το αν είσαι φίλος και ευεργέτης του κόμματος)
14. Στεγανοποίηση της διεξαγωγής ερευνών για Οικονομικό έγκλημα από πολιτικές παρεμβάσεις!!
15. Αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα με βελτίωση χρόνων και απαλλαγή εντίμων πτωχευμενων από τα χρέη εντός 3ετίας.
16. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της εφορίας που ύστερα από τόσα χρόνια βρίσκονται ακόμα σε πρωτόγονες καταστάσεις
17. Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης (το ακούμε χρόνια και οι ανίκανοι δεν κάνουν τίποτα επί αυτού, ετησίως απώλειες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ)
18. Θα πολεμήσουν τα φαινόμενα καρουζέλ (κλοπή ΦΠΑ) (ετησίως απώλειες δις ευρώ)
19. Θα εξοφληθούν 7,5 δις στην αγορά και στις συντάξεις έως τα τέλη του 2016

Στο Μνημόνιο βρίσκονται και μέτρα που ανάλογα το που πατάει κανείς είναι αρεστά ή μη. Μέτρα για τους αγρότες, για τους φούρνους, για τα φάρμακα, για διάφορους τομείς. Οι αντιρρήσεις είναι λογικές και σεβαστή η γνώμη του καθενός, τελικά πάντα είναι θέμα πολιτικής το τι θα ισχύσει. Όμως το να μηδενίζουμε αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και 10ετίες είναι υπερβολικά λάθος.
Και για να προλάβω τους κακόπιστους, η άποψη μου είναι ότι κανένα Μνημόνιο δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν ρυθμιστεί άμεσα και οριστικά το χρέος και αν δεν πέσουν πραγματικά χρήματα για επενδύσεις άμεσα. Άρα κάθε καλό του Μνημονίου θα είναι άχρηστο (κατά τη γνώμη μου) αν σύντομα δεν καταλήξουμε στα ανωτέρω.

ΥΓ, προφανώς το διάβασα και γράφω τα ανωτέρω

πηγή σχόλιο στο fb

3 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ότι κι αν λέμε για κάποιες προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που έχουν ακουστεί και στο παρελθόν και ουδέποτε έγιναν πράξη, αυτό το τρίτο και μακρύτερο πρόγραμμα "διάσωσης" είναι υφεσιακό και τυφλό στα σημαντικότερα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ένα από τα οποία είναι και ο θεσμός της ελληνικής "δικαιοσύνης" και η προστασία που προσφέρει στους διεφθαρμένους. Θα μάθατε για το τελευταίο κατόρθωμα της καθόλου τυφλής και μάλλον αλλήθωρης δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. “Με τρεις νέες αποφάσεις του, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έρχεται να βάλει τέλος στην παράνοια του να βγάζει η Εφορία φοροφυγά όποιον δεν έχει κρατήσει σημειώσεις (αφού δεν είχε καν τέτοια υποχρέωση) για να δώσει μετά από δεκαετίες εξηγήσεις για τον τρόπο προέλευσης κάθε κατάθεσης που είχε κάνει στο παρελθόν. Αναπτύσσω το θέμα στο link που έχω παραθέσει (bold)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU