Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Προς την παραγωγική ανασυγκρότηση: Η ώρα μιας Ολοκληρωμένης Πολιτικής Αγροτικής Παραγωγής

Mια δέσμη «ισοδύναμων» (δημοσιονομικά) μέτρων στα μνημονιακά που θέλουν να επιβάλουν οι νεοφιλεύθεροι, μπορούν να μετατραπούν τώρα σε ισοδύναμα-ανάστροφα ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους τους

Αναστρέφοντας τα μνημονιακά μέτρα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

του Γιάννη Χατζηχρήστου*


Τα 9,1 δις αξία γεωργικο-κτηνοτροφικής παραγωγής, των 449.000 κατά κύριο επάγγελμα παραγωγών (γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς), που μαζί με την προστιθέμενη αξία της βιομηχανίας Τροφίμων/Ποτών (μείον 3,4 δις εξαγωγές συν 4,5 δις οι εισαγωγές) έφτασαν τα 15,5 δις περίπου, τα πληρώσαμε «στο ράφι» 33 δις το 2013! 

Συν 1,5 δις πρόστιμα για παραβάσεις των κοινοτικών κανονισμών, σύνολο 34,5 δις. 
Δηλαδή πληρώσαμε 223% καπέλο στα ενδιάμεσα κυκλώματα για ότι φάγαμε!!
Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, μεγαλέμποροι και supermarket εισπράττουν ότι μας πουλάνε για να καταναλώσουμε τοις μετρητοίς, ενώ πληρώνουν τους παραγωγούς με μεταχρονολογημένες επιταγές 6,5 μηνών, όσο οι Τράπεζες μείωσαν στο 1 /3 τις χορηγήσεις δανείων στους παραγωγούς από το 09, τριπλασιάζοντας το επιτόκιο των αγροτικών δανείων! 

Αν θέλει το Υπ. Ανάπτυξης/Αγροτικής οικονομίας να κάνει κάτι θετικό και άμεσο, ας ξεκινήσει από το τελευταίο. 
Η κοινοτική οδηγία 2011/07 που απαγορεύει την πίστωση των παραγωγών προς τους εμπόρους πάνω από 30 ημέρες έχει γίνει νόμος του κράτους (ΦΕΚ 107/13, παρ.Ζ), παίρνοντας αγορονομικά μέτρα (ανάκληση άδειας αλυσίδων supermarket ή μεγαλο-εμπόρων του Ρέντη πχ για κανένα μήνα για αρχή).
Και παράλληλα, είναι τώρα η ώρα να ολοκληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο επιτέλους μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πολιτική αγροτικής παραγωγής, (που δεν υπάρχει καμία από την εποχή του Βενιζέλου), διαμορφώνοντας συγκεκριμένες πολιτικές:
  • Αγροτικής γης
  • Νερού
  • Σπόρων/γενετικού υλικού
  • Ενέργειας παραγωγής (που κατέχει την μερίδα του λέοντα στην διαμόρφωση του κόστους)
  • Χρηματοδότησης γεωργικής παραγωγής και
  • Οργανώσεων παραγωγών
που να ανατρέπουν τις σημερινές νοοτροπίες της ανάθεσης της λύσης των προβλημάτων σε κάποιους τρίτους και που οδηγούν αναπόφευκτα στην υπερσυγκέντωση της πρωτογενούς παραγωγής στα χέρια 2-3 πολυεθνικών μέσω της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος των σημερινών παραγωγών κατά 25%, όπως θα ήθελαν οι νεοφιλελεύθεροι με τα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν.

Ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η μείωση αυτής της ψαλίδας του 223% ανάμεσα στις τιμές παραγωγού με τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, οργανώνοντας την παραγωγή σε Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών που θα μπορούν να αναλάβουν και την διάθεση/εμπορία προϊόντων ελεγχόμενης και υψηλής ποιότητας Χωρίς Μεσάζοντες.

Και επειδή όλα αυτά από κάπου θα πρέπει να ξεκινούν για να γίνουν πράξη, μια δέσμη «ισοδύναμων» (δημοσιονομικά) μέτρων στα μνημονιακά, που θέλουν να επιβάλουν οι νεοφιλεύθεροι, μπορούν να μετατραπούν τώρα σε ισοδύναμα-ανάστροφα ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους τους, είναι σήμερα πιο απαραίτητα από ποτέ.

Τέτοια μέτρα μπορούν να στηρίζονται στις εξής αρχές:

1. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που εντάσσονται σε Οργανώσεις/Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) θα φορολογούνται για τα εισοδήματα που δημιουργούν από την αγροτική τους δραστηριότητα σύμφωνα με τους πολύ χαμηλούς -σχεδόν μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν για τον Κοινωνικό Τομέα της Οικονομίας, στην περίπτωση που οι ΟΠ διενεργεί και την εμπορία/διάθεση των προϊόντων στην λιανική αγορά Χωρίς Μεσάζοντες. Για τις ΟΠ θα ισχύουν και ειδικές φορολογικές απαλλαγές όπως η επιστροφή του φόρου πετρελαίου καθώς και η προτίμηση ένταξης τους στις επενδυτικές ενισχύσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-20.

2. Η γη και οι χρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις για αγροτικές εκμεταλλεύσεις απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ εφ” όσον οι αντίστοιχες γεωργικές εκμεταλλεύσεις δηλώνονται επίσημα στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων του Υπουργείου Γεωργίας. Γη που δεν δηλώνεται εκεί επίσημα από τους κατόχους της ότι παράγει, να φορολογείται ως Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία (με τους αντίστοιχους μέγιστους συντελεστές ζώνης της περιοχής).

Όλα τα μέτρα τις νέας «συμφωνίας» έχουν την ρήτρα «του ισοδύναμου». 
Μπορούμε να τα κάνουμε και μέτρα αναστροφής των λογικών του νεοφιλελευθερισμού που υποκρύπτουν, βάζοντας να πληρώσουν επί τέλους οι πλούσιοι αλλά και όσοι επιτήδειοι δήθεν παραγωγοί ρήμαξαν αυτό τον τόπο και την παραγωγική του βάση ροκανίζοντας αντιπαραγωγικά τις κάθε λογής επιδοτήσεις. Με συγκεκριμένα/στοχευμένα μέτρα. όπως τα πιο πάνω, που οδηγούν προς την παραγωγική ανασυγκρότηση.

πηγή to ideologio

Σχετικά άρθρα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU